Premiera la Iasi: Penitenciarul a inchiriat mansarda unui corp nou de cladire catre o firma specializata. Intr-o prima faza sint angajati 15 detinuti, vorbitori de limba italiana. Numarul de locuri de munca disponibile este insa de 100, urmind sa fie adusi detinuti si din alte penitenciare. Firma plateste pentru munca unui detinut salariul minim. „Motivul pentru care societatea respectiva a apelat la noi a constat in faptul ca reprezentantii ei doresc sa beneficieze de o forta de munca stabila”, spune directorul inchisorii.
Detinutii din cadrul Penitenciarului Iasi vor lucra pentru un call-center chiar in cladirea nou construita pentru ei si inaugurata ieri-dimineata. Persoanele private de libertate care cunosc limba italiana vor primi salarii in functie de vinzarile pe care reusesc sa le faca prin telefon. Lefurile vor pleca de la salariul minim pe economie: penitenciarul va retine o treime din salariu, restul banilor virindu-i intr-un cont deschis pe numele detinutului.
„In urma unei licitatii, o firma din Focsani a inchiriat spatiul de 200 mp de la mansarda cladirii. Societatea respectiva are obligatia, prin contract, sa amenajeze spatiul si sa angajeze forta de munca din Penitenciarul Iasi. Deja au fost selectati 15 detinuti de aici care sa se ocupe cu aceasta munca, incepind chiar cu data de 1 ianuarie 2012. Urmeaza sa discutam cu reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru a transfera aici detinuti care cunosc limba italiana si care se afla in alte centre de detentie”, a precizat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi. El a adaugat ca societatea care a inchiriat spatiul respectiv are nevoie de 100 de angajati care sa practice aceasta meserie. „Salariile vor pleca de la cel minim pe economie, dar probabil ca vor evolua in functie de depasirea normei de vinzari. Deocamdata nu s-a incheiat un contract de munca, ci doar contractul de inchiriere, pentru suma de 2.000 de lei in fiecare luna. In orice caz, noi speram ca, astfel, sa ne dublam veniturile proprii”, a mentionat Vulpe. In ultimul an, Penitenciarul Iasi a avut venituri proprii de 453.126 de lei, potrivit datelor aflate pe site-ul institutiei. Din total, aproximativ 10% constituie veniturile din chirii.
La rindul sau, chestorul Ioan Bala, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor din Romania, prezent la evenimentul de ieri, a subliniat importanta acestui gen de contracte. „Prin obtinerea de venituri proprii, prin oferirea unor servicii cu plata catre operatorii economici vor veni bani la bugetul de stat, fapt care nu face decit sa ne bucure. Iasul a fost ales pentru ridicarea unui pavilion pentru detinutii aflati in detentie cu regim deschis tocmai pentru ca a prezentat mereu o oferta tentanta de prestari servicii de catre persoanele private de libertate”, a spus Bala.
Detinutii, preferati pentru ca sint o forta de munca „stabila”
Seful inchisorii iesene a subliniat faptul ca societatea care a cistigat licitatia organizata in aceasta luna a incercat sa gaseasca o forta de munca stabila. „Motivul pentru care societatea a apelat la noi a constat in faptul ca reprezentantii ei doresc sa beneficieze de o forta de munca stabila. Ei s-au plins ca, de-a lungul timpului, angajatii le-au plecat in strainatate la munca, in special in Italia, si ca au fost nevoiti sa angajeze in mod constant”, a spus Vulpe.
De asemenea, Ioan Bala a tinut sa precizeze ca detinutii care vor lucra in noul pavilion nu vor primi doar salariul minim pe economie. „Salariul minim pe economie le este oferit detinutilor care lucreaza in domenii unde exista putine oferte. Aceasta deoarece reprezentantii statului prefera ca detinutii sa lucreze decit sa stea in camere. In situatia data, nu este vorba despre o lipsa de oferte”, a spus Bala.
Contactat telefonic, patronul firmei care a inchiriat spatiul, Open Mind VN SRL, a precizat ca a fost oarecum obligat de criza economica sa apeleze la aceasta modalitate de lucru. „Romanii au ales sa plece in numar destul de mare in Italia. Si-au gasit locuri de munca si au ramas acolo. Eu am venit cu aceasta idee din cauza ca planurile mele nu au decurs asa cum m-as fi asteptat. As fi vrut sa am 300 de angajati la finele acestui an, insa nu s-a putut. Am avut mai multe call-center-uri in tara, dar am fost nevoit sa inchid o parte dintre ele, tocmai pentru ca nu gaseam forta de munca. De asemenea, si oamenii care se afla in penitenciar merita o sansa de a lucra. In alte tari din Europa se practica de citiva ani acest mod de a utiliza forta de munca”, a declarat ieri omul de afaceri Eusebiu Stelescu.
„Nu e ca un hotel de patru stele!”
Reprezentantii Penitenciarului Iasi au inaugurat ieri-dimineata un nou corp de cladire destinat detinutilor ce se afla in regim deschis. La eveniment au participat personalitati din diverse institutii publice, cum ar fi reprezentantii altor penitenciare din Romania, ai instantelor de judecata, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi, Inspectoratului Scolar Judetean, Serviciului de Probatiune de pe linga Tribunalul Judetean, ai Inspectoratului de Politie sau Inspectoratului de Jandarmi.
„Ne bucuram ca am reusit sa ridicam aceasta cladire. Vom face si o zi a portilor deschise in viitorul apropiat, pentru ca oamenii sa vada cum este cheltuit banul public”, a mentionat Vulpe.
Totodata, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor a opinat ca inaugurarea corpului de cladire nu poate fi decit benefica. „E bine ca se investeste in conditiile de cazare ale detinutilor. Iasul ofera acum o oportunitate de cazare diferita, dar fara a exagera in calitatea finisajelor. E normal sa fie asa, pentru ca un penitenciar nu este un hotel de patru stele. Vrem ca plingerile facute de detinuti la CEDO pe tema conditiilor de cazare sa nu mai aiba subiect. Statul a fost obligat deja in 27 de dosare sa achite despagubiri pe acest motiv”, a spus Bala.
Conducerea Penitenciarului Iasi a specificat ca noul pavilion a costat aproximativ 44 de milioane de lei, a fost ridicat de societatea Amicii Impex SRL, avind o suprafata construita de 496 mp si o suprafata a terenului amenajat de 1.200 mp. In cladire se afla atit celule cu opt sau zece paturi, care au toalete proprii, precum si cite un televizor, dar si o sala de mese si un club, unde detinutii pot citi sau desfasura alte activitati culturale. In imediata apropiere a cladirii a fost amenajat atit un teren de fotbal, cit si o curte pentru plimbare.