spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

CALICI VESNIC NEMULTUMITI

- Advertisement -

• etnicii îmbulziti la pachetele de Paste s-au declarat nemultumiti de mîncarea primită • „Am trei copii orfani rămasi de la fată, trebuia să primesc mai mult“, „De Paste ne uităm unii la altii, vai de capul nostru, am opt copii acasă si nepoti“, se lamentau unii • la cantina socială din Dărmănesti, amărîtii s-au prezentat cu taxiul ca să ridice pachetele primăriei • „Noi nu am oferit ajutoare, nu le-am dat pentru îndestulare, ci ca un cadou, un semn de apreciere din partea primăriei“, a declarat Ana Suteu • trei mii de sacose cu cîrnati, cozonac, ulei, zahăr, cascaval si portocale sînt distribuite celor mai sărmani pietreni

Miezul zilei de ieri, în cartierul Speranta. Oricine ar pica acum în fata centrului social ar avea impresia că s-a pus de-o revoltă. O multime colorată de femei (cu precădere), bărbati, bătrîni si copii de-o schioapă se îmbulzesc pe usile care abia fac fată valului uman. Doi politisti comunitari distribuie numere de ordine, dar deja nu mai tine nimeni cont de rînd. Unii invocă bebelusul din brate ca să sară peste rînd, altii apelează la trucuri mai subtile, de genul „trebuie să ajung acasă să-mi fac insulina“. În timp ce afară multimea vociferează, înăuntru trei functionare ale primăriei distribuie pachetele alimentare oferite cu titlu gratuit celor mai amărîti dintre pietreni. Nu e revoltă, se dă mîncare. Evident, ca orice actiune de acest gen, stîrneste mai multe nemultumiri decît recunostintă.

„De ce să nu iau două, că sîntem multi acasă“

Maria M., se declară cap de familie cu trei copii orfani acasă. I-au rămas de la fată si ea are grijă de ei. Se baza pe primărie pentru asta. Desi pare în putere, zice că n-are de muncă, n-are venituri, nu mai ia decît alocatia copiilor. Se uită în sacosă, vorba ceea, ca săracu-n traistă si tîtîie din buze a pagubă. Inventarul – un cozonac apetisant, un kilogram de zahăr, o sticlă de ulei, o tăvită cu cîrnati, o roată de cascaval si o plasă de portocale – nu îi este pe plac. „Am vrut să iau două plase, dar nu m-au lăsat. Cu una ce să fac? De ce să nu iau două, că sîntem multi acasă. Am trei copii orfani de mamă, ce le dau de mîncare? Nu ajunge ce-i aici, trebuia mai mult“, zice femeia foarte supărată. „La altii le-a dat cîte două. Eu ce să fac cu astea? Cozonacul nici nu apucă Pastele, că-l mîncăm pînă atunci. Am 350 de lei pensie, de unde si pentru medicamente, si întretinere, si apă, si curent? Da’ cui să spunem? Cui să ne plîngem, cu cine să ne certăm?“, se lamentează Maria S., înfoindu-si fustele. Imediat se alătură si o a treia doamnă, Maricica: „Am un copil la scoală, doar alocatia lui, 40 de lei. Si să fac Pastele cu astea?! Nu ajung, ce să fac cu ele?!”. Indignarea doamnelor cu fuste multicolore nu este împărtăsită chiar de toată lumea. Unii sînt, de pildă, supărati că n-au prins pachet. Altii s-au plimbat pe la toate cele trei puncte de distribuire si au fost trimisi, în final, în Speranta. Este cazul Clementinei M. Zice că are 56 de ani, dar îi dai pe putin 70. „Necazurile“, explică femeia, tinînd strîns în pumn biletelul cu numărul de ordine. Arată 288, mai are de asteptat. „Am făcut cerere, astept să-mi dea. N-am venit, n-am de muncă. De Paste ne uităm unii la altii. Am opt copii si nepoti, vai de capul nostru“, zice ea înlăcrimată.

Cu taxiul la pomană

Tevatura este în toi în Speranta, mai ales după ce se adună la rînd si cei din cartierele Muncii, Gara Veche si Ciritei. La Cantina socială de pe Calea Romanului, în schimb, e liniste. Oamenii stau frumos încolonati, cu sprijinul comunitarilor care rontăie cîte-un corn. Nu e gălăgie, doar cei care si-au luat punga se înghesuie, dar să iasă nu să intre. În parcarea din fată asteaptă cuminti trei taxiuri. „Aveti comandă pentru cineva din bloc?“, întreb. „Nu, am venit cu o doamnă aici, ca să ridice pachetul de la primărie“, răspunde soferul amabil. Ceilalti colegi de breaslă dau aprobator din cap: sînt acolo din acelasi motiv. Operatiunea se desfăsoară regulamentar: oamenii dau buletinul si iscălitura, angajatii primăriei le oferă în schimb pungile cu bunătăti. Trei mii de pachete sînt distribuite în aceste zile celor mai amărîti dintre pietreni. Nu s-a mers pe conditie de somaj, pensie, handicap, ci strict pe venit: pînă în 466 de lei pe membru de familie. „Conditia a fost să se înscrie cu cerere la noi. Au venit multi care nu aveau cerere depusă, dar n-am putut să le dăm. S-a făcut confuzie cu ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană si oamenii au crezut că vor fi înscrisi din oficiu, de la institutiile în evidentele cărora se aflau. A fost ceva agitatie, dar se linistesc lucrurile“, spune Ana Suteu, sefa Serviciului Protectie Socială, responsabila cu actiunea din partea primăriei.

„Vrem să le aducem o bucurie, nu să le asigurăm masa de Paste“

După cum spune Ana Suteu, primăria nu asteaptă recunostintă sau multumiri din partea beneficiarilor. „Primăria de regulă oferă pachete, este traditie de acum, la fiecare sărbătoare de iarnă si de primăvară. Avînd în vedere situatia socio-economică, inspirati si de solicitările venite pentru ajutoarele de încălzire, ne-am gîndit să oferim si anul acesta, că este nevoie. În anii trecuti erau mai multe, acum e mai greu. Dar este un cadou al primăriei de Paste. Nu am tinut cont dacă gestul va fi primit ca atare. Oamenii ar trebui să-l considere ca o valorizare din partea primăriei, o aducere aminte de sărbători. Vrem să le aducem o bucurie, nu să le asigurăm masa de Paste. Dacă acesta era scopul, ne-ar fi trebuit cel putin 100 de lei pentru fiecare pachet. Asa, la 30 de lei, s-a negociat cu producătorii si am reusit să luăm totusi destul de multe. Sigur, unii nu sînt multumiti si niciodată nu vor fi, orice le-am face. Dar noi nu vrem să le asigurăm îndestulare din aceste pachete, pentru că apoi se învată si vor astepta mereu, fără să mai încerce să se descurce singuri. Sînt pur si simplu cadouri prin care ne manifestăm aprecierea si sprijinul fată de oameni. Ne amintim de ei, mai ales de cei care sînt singuri, sînt netransportabili si nu au pe nimeni. Acestora le-am trimis acasă. Repet, este o chestiune de valorizare“, a mai declarat Ana Suteu. Actiunea continuă si astăzi. Pachetele au fost repartizate pe cartiere. Pe Calea Romanului au fost arondati cei din centru, Dărmănesti, Mărătei si Precista, cam 1.900. La sediul Crucii Rosii din strada Bistritei au fost invitati pietrenii care stau în Sarata, Văleni si Bîtca Doamnei (cam 450), în timp ce la Speranta au fost chemati ceilalti din liste.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.