spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cãlãtorie în trecut (foto)

- Advertisement -

Muzeul Traditiilor din Muntenii de Sus, inaugurat în anul 2009 prin proiectul transfrontalier „Traditii în oglindã” finantat de U.E., nu este doar un loc cu o puternicã încãrcãturã istoricã, ci si o imagine fidelã a vietii strãbunilor nostri, vizitatorii care intrã în contact cu obiectele expuse fiind pusi în fata unor povesti care prezintã o micã parte din trecutul comunitãtii. Uneltele agricole, carul pentru boi, butoaiele, tesãturile, oalele din lut scot în evidentã mestesugurile, obiceiurile si ocupatiile „de pe vremea bunicilor”.

Trãim într-o lume cuprinsã aproape în întregime de febra tehnologiei, a inovatiilor si imitatiei, gata sã împrumute orice de la strãini nu doar ceea ce este necesar si pozitiv. De la sãrbãtori precum Valentine’s Day, în loc de omologul autohton Dragobete, pânã la adoptarea unor cuvinte si expresii, foarte populare mai ales printre tineri, românii, din dorinta de a „nu rãmâne în urmã” privesc din ce în ce mai mult spre Occident, uitând cine sunt, si de multe ori chiar respingând ceea ce îi defineste de fapt ca popor, originea, traditiile si cultura româneascã. Progresul, inovatia, schimbarea sunt absolut necesare, dar sunt binevenite mai ales atunci când ne cunoastem rãdãcinile, dacã suntem constienti de unde venim, vom sti si în ce directie sã ne îndreptãm. Din fericire, existã si oameni care si-au dat seama de importanta trecutului, a traditiilor care nu trebuie uitate si de valoarea inestimabilã a obiectelor etnografice. Printre ele se regãseste si Daniela Adam, directoarea de la Scoala „Ioan Agarici” din Muntenii de Sus si managerul proiectului „Traditii în oglindã”, care au considerat esentialã înfiintarea unui Muzeu al Traditiilor pentru ca tinerii din judet si nu numai sã aibã posibilitatea de a vedea o frânturã din viata înaintasilor lor. Asa a luat nastere un loc al memoriei, în care fiecare obiect îsi are povestea si istoria sa. Muzeul sãtesc de la Muntenii de Sus, care a luat fiintã prin proiectul transfrontalier „Traditii în oglindã” finantat de U.E. prin Programul de Vecinãtate România – Republica Moldova, Phare CBC 2004, este un punct de reper cultural în arealul vasluian. Casa tãrãneascã în care functioneazã muzeul, la origine construitã din bârne, a adãpostit de-a lungul timpului cele mai vechi traditii ale artei populare românesti. Astfel, s-a dorit ca muzeul sã-si trimitã vizitatorii în timp pentru a cunoaste elementele care alcãtuiau o gospodãrie tãrãneascã. În camera de locuit s-a amenajat patul cu capete, laita, rãzboiul de tesut, lada de zestre, masa rotudã cu scãunele, soba cu vatrã, culmea cu haine iar peretii sunt împodobiti cu covoare, lãicere, carpete si prosoape. În tindã existã douã manechine, respectiv bãrbat si femeie, costumate în portul popular reprezentativ satului. Chilerul adãposteste unelte agricole, carul pentru boi, butoaie, zdrobitor, sanie mare de lemn, banc pentru tâmplãrie, covatã, piuã de lemn, cufere, oale pentru gãtit de lut, mãsti traditionale, unelte pentru realizarea obiectelor tesute. Toate obiectele expuse au fost donate de bãtrânii comunei. Casa tãrãneascã este împrejmuitã cu un gard împletit din nuiele. Clãdirea care se aflã în vatra veche a satului a fost în trecut casa învãtãtorului si este compusã din: camera de locuit, tinda, camera de curat, prispa cu cerdac si deregi de lemn si un chiler.

Muzeul viu

Cu toate cã vizitarea muzeelor nu este din punct de vedere statistic printre prioritãtile românilor, fiind apreciate în general doar de cunoscãtori si profesori, usile Muzeului Traditiilor de la Muntenii de Sus sunt mereu deschise, pe lângã elevii de la scolile din judet care îi trec pragul deseori, acesta fiind vizitat si de strãini, potrivit declaratiilor Danielei Adam. Mai mult, sunt organizate periodic activitãti cu specific traditional, precum sezãtori sau alte spectacole de muzicã si dans popular. Pentru promovare au fost tipãrite numeroase materiale precum „Studiul de oportunitate pentru dezvoltarea turismului etnocultural”, ghidul „Trasee muzeistice”, brosuri, fiind realizat si un film documentar despre traditiile si obiceiurile din Muntenii de Sus si raioanele Leova si Hîncesti, partenere ale proiectului.

Tabãra de Creatie „Flori de mai”

Anul acesta va avea loc si cea de-a treia editie a Taberei de Creatie „Flori de Mai”, pe 24 si 25 mai. Pe lângã cei aproximativ 90 de copii însotiti de cadre didactice, vor fi prezenti si mai multi invitati care vor sustine un program artistic, grupurile „Rândurile”, „Muntenitele” si „Muntenarii”. „Atelierele de lucru vor urmãri modul de lucru cu privire la realizarea cusãturilor pe pânzã, a mãstilor traditionale, a sculpturilor pe lemn ori picturã pe sticlã si lemn. În aceleasi timp, copiilor li se vor explica notiuni de teoria culorilor, tehnici de lucru în acuarelã, tempera sau ulei, precum si notiuni de introducere în elementele de încadrare în paginã, perspectivã tonalã ori elemente de compozitie”, a declarat Daniela Adam. Toate notiunile teoretice le vor fi exemplificate, pe viu, prin observare directã a obiectelor populare si a elementelor decorative a acestora expuse în muzeu. De asemenea, vor fi purtate discutii si prezentãri de materiale pe tema culturii traditionale, a obiceiurilor si traditiilor populare din zonã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.