spot_img
spot_img
2.8 C
Vaslui
24-ian.-2025

Cãlãtorie în inima mea

- Advertisement -

SÃRBÃTOAREA PRODROMITEI… Asa începe povestea. Plec cu troleibuzul din Vaslui, la ora când la Tanacu sãrbãtoarea este în toi. Asa cum pot, ca si cum ar creste în mine bucuria cã am pornit la drum spre vârful cel mai înalt al muntelui si în curând chiar voi ajunge pe el. În scurt timp, ajung si cobor la Moara Grecilor. Singurul om disponibil pentru mine, e Constantin, un om frumos la suflet, ce se oferã sã mã ducã la mãnãstire. E în hainele de lucru, e plecat cu treburi, dar renuntã la ele pentru mine. E trecut de ora 19.00. Ajungem repede pe Dealul Viilor de la Tanacu, apoi intrãm amãndoi pe poarta Prodromitei…Curtea e plinã de oameni, ce ascultã majoritatea slujba, pe bãnci de lemn rãsfirate cât vezi cu ochii.

În marea de oameni, îl zãresc pe una din bãnci pe Pãrintele Calistrat. Este încadrat de credinciosi. Las toate deoparte si merg spre el, cu Constantin dupã mine, sã-i dea binecuvântare, ca dar, cã a fãcut fapta bunã pentru mine. Mã mustruluieste pentru cã, se vede, mi-am reluat rolul de copil alintat, iar el cel de mamã care mã îndreaptã. I-l aduc în fatã pe Constantin cel bun, care, în salopeta lui de var e chiar Cenusãreasa cea bunã a locului. Îl pierd curând în multime. Multumesc, om bun, oriunde te-ai afla. Am învãtat în urmã cu doi ani, atunci când am venit prima datã aici, cã atunci când vii, primul drum trebuie sã îl faci la Maica Domnului „Prodromita”, sã iei binecuvântare de la Ea. La plecare, se face la fel. Ea este stareta si stãpâna locului. Ei trebuie sã-i dai binete prima datã. În bisericã, oameni, preoti, flori si multime de sfinti ce ne privesc si ne primesc cu seninãtate în lumea lor. Între sfinti, o aparitie nouã: Sfântul Nicolae. Icoana foarte mare si îmbrãcatã în argint, precum si cea a Sfântului Spiridon, mã conduce în cea mai luminoasã stare de bucurie. Rugãciunea preotilor curge. Este o atmosferã ca în clasele în care vietuiesc copii mici, care sunt lãsati liberi, sã facã ceea ce vor si, tocmai libertatea asta îi linisteste si îi inspirã sã facã doar ceea ce trebuie. Asa existã atmosfera aceea de calm si liniste plãcutã… La fel se întâplã si aici, în toatã mãnãstirea. Oamenii stau, merg, intrã, ies din bisericã, aprind lumânãri, merg sã îl întâlneascã pe Pãrintele Calistrat. Rugãciunile acestea ale privegherii, care se aud de la boxe, în toatã mãnãstirea, sunt unele din cele mai înãltãtoare slujbe sI rugãciuni închinate Maicii Domnului. Pe lângã faptul cã trãiesti slujba privegherii din Muntele Athos,(se face exact slujba care se face acolo), ceva te îndeamnã, oriunde te-ai afla, sã-i aduci laude Maicii Lui Dumnezeu si Mamei noastre, care de fiecare datã ne ajutã, atunci când îi cerem ajutorul. Cinstind-o pe Maica Domnului, nu facem decât sã devenim alti oameni, sã avem mai mult curaj, stiind cã existã cineva care are grijã tot timpul de noi, ca o mamã. Cãlugãri si preoti de la majoritatea mãnãstirilor din judetul Vaslui, care au evlavie la Maica Domnului „Prodromita” si care o cinstesc mereu, au venit sã îi aducã laudã. O sã înlocuim cuvintele scrise pânã acum, cu altele vii, pe care vã învit sã le citim împreunã din imaginile pe care le-am „nemurit” si care rãmân o dovadã a timpului ce s-a scurs cu mare folos si mai ales, cu bucurie, joi, 11 iulie, pe dealul de la Tanacu, în lumea Maicii Domnului „Prodromita”, pentru sute de oameni. Asa a fost la Tanacu în seara si noaptea de joi. Si iatã, ce a fost, rãmâne viu în continuare… (Mihaela MANU)

Am învãtat cã niciodatã nu-i târziu sã ajungi acolo unde trebuie…

În noaptea de hram, Pãrintele Calistrat este o bucãticã din bucuria locului.

Sfântul Nicolae si moastele sale, dar pentru Biserica „Prodromitei”, de ziua Ei…

Clipa magicã de întâlnire a credinciosilor cu „Prodromita”

Dragostea pentru Maica Domnului „Prodromita”, strânge oamenii laolaltã

Pãrintele Petru povesteste copiilor: ” Azi, pe la ora 14.00, numai ce îl vãd venind pe Pãrintele Calistrat pe aleea înspre bisericã, cu icoana Sfântului Nicolae într-o mânã si cu sfintele lui moaste, în cealaltã. Din sens invers, doi tineri, ce tocmai iesiserã de la mine de la pangar, mergeau spre el. S-au întâlnit. Mare binecuvântare. Au fost singurii si primii ce s-au închinat la Sfântul Nicolae. Aici sã veniti de acum, le-a spus, pãrintele. Ei au citit în ziar si asa au ajuns la noi…”

 Litia generoasã, darul pãrintelui Teodosie pentru toti oaspetii mãnãstirii.

Cântãretii de la stranã, în noaptea de sãrbãtoare.

” Maica Domnului „Prodromita” m-a adus aici în decembrie si de atunci nu am putut sã mã mai despart de acest loc”, spune Diana Struluciuc

Stefan cel Mare: Sfântul Stefan cel Mare, de strajã în Mãnãstirea de la Tanacu

Sfântul Maslu din noaptea de sãrbãtoare, mare bucurie pentru cei prezenti.

 „Când am venit prima datã la Tanacu, era numai pãrintele Metodie singurul vietuitor, era o sãrãcie lucie. Mã surprinde schimbarea, stiu cum era si cum e acum, sã trãiascã pãrintele Calistrat, cã îl stiu din 1999, când l-am vãzut prima datã la Bârnova si ne citea parcã în frunte la fiecare”, spune Elena din Bârlad.

Pãrintele Staret Caliopie îsi binecuvinteazã oaspetii.

 La Sfânta Liturghie de la miezul noptii se aud slujbele Prodromitei ca la Athos

 „Am venit la hram pentru cã sunt alãturi de Pãrintele Calistrat de când a venit la Bârnova. Când a plecat la Vlãdiceni, m-am dus dupã el. A fãcut mãnãstiri multe, s-a ridicat ca pãrinte bun, dar si-a fãcut si dusmani multi. Noi, cei din Iasi, îl urmãm în locurile în care se implicã, iar aici la Tanacu, e cu-adevãrat raiul pe pãmânt”, mãrturiseste Maria Focsa din Iasi.

Pãrintele Elefterie, „trup si suflet” pentru Mãnãstirea „Prodromitei”.

Am venit de la Schitul Frumoasa, comuna Balcani, unde ne-a fost preot Vasile Cernat, tatãl pãrintelui Dionisie, cu trei familii de credinciosi din sat. Aici, la Tanacu, un loc dumnezeiesc, cuvintele noastre pãcãtoase nu pot spune mai mult”, spune Stefan Toader

Magia Sfântului Maslu la Tanacu

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Ar fi frumos ,creștinete și omenește să se inființeze in mânăstire o cameră in care să se comemoreze viața și plecarea din viață a tinere căreia i s-a luat viața acolo. Sufletul ei are nevoie de rugăciunile tutrora.Zic șiu eu așa, ca omu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.