spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

CAFTEALĂ ÎN LICEU

- Advertisement -

• trei eleve, se pare, de la Grupul Scolar Economic din Piatra Neamt, apar într-un filmulet postat pe Youtube, împărtindu-si palme, pumni si picioare cu gratie • la un moment dat una dintre fete dă semne de împăcare, dar cealaltă cedează „încurajărilor“ colegilor • la un moment dat, scandalul ia amploare, pe scenă intrînd si o a treia elevă • filmuletul a fost făcut de un alt elev cu telefonul mobil • directorul liceului spune că nu stie nimic despre acest filmulet si că nu crede că el a fost realizat în incinta liceului •

Un filmulet, postat pe Youtube în urmă cu o lună si în care apar trei adolescente care îsi împart cu dărnicie palme si pumni, în uralele colegilor, face furori pe internet. Videoclipul a fost accesat de peste 10.000 de persoane si a stîrnit un val de reactii din partea celor care l-au vizionat. Cel care a postat materialul spune că filmarea a fost realizată într-o clasă din incinta Grupului Scolar Economic din Piatra Neamt. Contactat de redactorii de la Monitorul, persoana a precizat că nu ea este autorul filmului si că acesta ar fi fost făcut în urmă cu doi ani. La vremea respectivă, protagonistele erau în clasa a X-a, iar dacă acest lucru ar fi real ar însemna că au dat în acest an examenul de Bacalaureat. Cît priveste motivul pentru care filmuletul ar fi fost lansat pe internet după atîta timp, cel mai probabil cei implicati, dar si cel care a filmat, au dorit să scape de orice răspundere. Însă, indiferent dacă filmuletul a fost realizat acum doi ani sau în urmă cu cîteva luni el nu face decît să arate că în scoli violenta există si capătă accente grotesti. Plus că nu face cinste institutiei de învătămînt, nici elevilor care învată aici si cu atît mai putin celui care l-a postat pe Youtube. Cel mai probabil, o anchetă a conducerii acestei scoli va face lumină atît în ceea ce priveste data la care a fost realizată filmarea, cît si persoanele implicate.

„Dă-i, uăi, n-ai curaj!“

Filmuletul, care are o durată de 3 minute si 9 secunde, debutează cu scena în care două eleve se tachinează în uralele colegilor. După un dialog neinteligibil, cel care filmează cu telefonul mobil o somează pe una dintre eleve să o lovească pe cealaltă. „Hai, dă-i palma aia! Dă-i palma aia!“. Nerăbdător, un vlăjgan se ridică din bancă si îi arată favoritei sale cum să lovească. „Haidi, uăi, dă-i odată palma aia!“, tipă un altul din public. Este momentul în care eleva mai înaltă de statură îi propune „adversarului“ să se împace.
„Dă-i în termopane! Dă-i, măăăăă, în termopaneeee!“, urlă un spectator care mai are putin si îsi pierde vocea. „Dă-i, wăi, Giorgi, că nu ari puteri“, se aude din public. „Hai, uăăăăă, că nu mai am baterie! Dă-i odată!“, urlă si „cameramanul“. Încurajările continuă, iar cele două mimează că-si dau mîna. Sătul să tot astepte, posesorul de celular cu cameră video se duce în fata clasei si încearcă să le arate colegelor sale cum să se lovească. „Haidi, fă, dă-mi o palmă! Uite asa se face!“, zice una dintre ele în timp ce îi atinge cu palma obrazul celeilalte. Fetele continuă să se împingă, iar la un moment dat adolescenta mai scundă atacă si îsi loveste colega cu palma peste fată. Multimea se dezlăntuie. Fetele se lovesc cu palmele, cu picioarele si se trag de păr, spre bucuria asistentei. La un moment dat, sătule de lovituri, elevele încep să se scuipe. Bineînteles, vocabularul folosit atît de bătăuse, cît si de cei din public, întrece orice imaginatie. La un moment dat, o altă elevă vine din clasă si o loveste pe adolescenta mai înaltă. Lupta se dă acum între cele două. Tipă, se trag de păr, se izbesc de bănci si, bineînteles se înjură. Încoltită, adolescenta atacată se retrage si iese plîngînd pe usa clasei. În urma ei, urletele elevilor sînt condimentate cu multe, foarte multe injurii.

„Nu cred că sînt de la Economic“

Cunoscătorii care au urmărit videoclipul sînt de părere că scena a fost filmată într-o clasă din incinta Grupului Scolar Economic. Mărturie în acest sens stă si imaginea în care „cameramanul“ surprinde ferestrele clasei. Acestea seamănă foarte bine cu cele de la institutia nemteană. Cel sau cea care a postat filmuletul ne-a spus că acesta a fost realizat la Economic. În aceste conditii, pentru a nu mai exista dubii normal ar fi ca persoanele cu functie de conducere din cadrul liceului să demareze o anchetă pentru a-i identifica si pedepsi pe toti cei care au participat la acest spectacol grotesc. Dacă acest lucru mai poate fi posibil, avînd în vedere că este posibil ca protagonistii să nu mai fie elevi ai unitătii de învătămînt mentionate. Marti după amiază am contactat-o pe profesoara Diana Laura Scumpu, directoarea Grupului Scolar Economic si am întrebat-o dacă are cunostintă că pe Youtube există postat filmuletul despre care se spune că a fost realizat în institutia pe care o conduce. „Nu stiu nimic despre asa ceva. Nu am văzut acest filmulet si nu mi-a adus nimeni la cunostintă existenta lui. Totusi, nu cred că fetele respective sînt de la liceul nostru. Trebuie cercetat si de văzut dacă într-adevăr sînt eleve de la noi. Vom face verificări în acest sens si vom vedea si noi despre ce este vorba“, a declarat directorul Diana Scumpu.

Disolutia moralitătii

Violenta în scoli, nu numai în cele din Neamt, este un lucru care se perpetuează de la an la an, cazuri de tot felul iesind constant la iveală. Respectul pentru institutia în sine a scăzut, la fel pentru dascăli, pentru colegi, care sînt „cultivati“ doar în functie de buzunarele părintilor, scolile fiind deseori doar scena propice pentru a epata (aici referindu-ne la atitudini si tinute extravagante). Elevii, nu toti, sochează prin violenta limbajului trivial, a gesturilor si devin, pentru că asa e „cool“, rebeli fără cauză. Psihiatrii si psihologii sînt de părere că manifestările violente, atît fizice cît si verbale, pe care le au adolescentii tin si de lipsa de educatie. „Unul dintre aspectele foarte grave ale societătii românesti îl reprezintă disolutia moralitătii. Nu are importantă cum îti cîstigi banul, ci să îl ai, nu are importantă cum îti cîstigi pozitia socială, ci să o ai. În foarte multe familii se manifestă lipsa nevoii de cultură si de viată spirituală. Fără o educatie solidă si o capacitate de reechilibrare, pornirile emotionale sînt foarte greu de înfrînat, mai ales la anumite vîrste. Si atunci, copiii si tinerii al căror caracter este în formare imită si sar la bătaie atunci cînd sînt în impas. Imită ceea ce văd pe stradă, acasă si mai ales la televizor, unde totul îndeamnă la violentă. Copiii sînt în impas, nu au fortă interioară pentru a depăsi situatiile delicate, critice. Violenta fizică si verbală reprezintă modalităti de exprimare a emotiei, mîniei, frustrării, durerii“, declara pentru Monitorul doctor Cornelia Maria Vulpe. Acelasi medic mai afirma că în foarte multe situatii, copiii nu găsesc modelele de care au nevoie si nici nu au cu cine să comunice. Părintii îi neglijează si nu stau de vorbă cu ei, fiind preocupati în exclusivitate de serviciu si de modalităti de cîstig a surselor de existentă. Profesorii nu găsesc nici ei calea de comunicare cu copiii, fie pentru că nu îsi doresc asta, fie că nu sînt pregătiti, nu au vocatia necesară.

Cazuri

O ceartă între doi elevi din cadrul Colegiului „Petru Poni“ Roman, petrecută în octombrie 2010, la finalul orelor de curs, a degenerat în bătaie, victimă colaterală fiind si un profesor, ce a încercat să aplaneze conflictul. Protagonisti au fost doi elevi, băiat si fată, de clasa a IX-a, care învatau la clase paralele. Adolescentul a îmbrîncit-o pe colega sa, care, în cădere, s-a lovit la cap. Profesoara de serviciu a încercat să aplaneze conflictul, însă tînărul a agresat-o si pe aceasta. Eleva si cadrul didactic au avut nevoie de îngrijiri medicale, acordate la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Roman. Liceanca a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut comotional, iar dascălul cu traumatism mîna stîngă. Agresorul provenea dintr-o familie dezorganizată, cu multi copii, tatăl acestuia declarînd conducerii liceului că pur si simplu nu are ce-i face. La Grupul Scolar Economic din Piatra Neamt, acum cîtiva ani, s-a mai petrecut un incident stupefiant. Tatăl unei eleve, pentru a-si proteja fiica, s-a dus la scoală înarmat cu o armă de tir, deoarece în repetate rînduri fiica s-a plîns că a fost agresată si amenintată de niste indivizi, „băieti de cartier“, că va fi snopită în bătaie, răpită si violată. Fata i-a spus tatălui că „băietii“ ar fi fost îndemnati la astfel de fapte chiar de către colegele ei, supărate că refuză să frecventeze barurile sau discotecile din oras. Fără a mai sta pe gînduri, părintele s-a înarmat cu o puscă luată de la un cunoscut si a mers să-i pedepsească pe cei care îi hărtuiau si amenintau copilul. Oamenii legii au intervenit imobilizîndu-l pe părintele care dorea să-si facă singur dreptate, acesta alegîndu-se cu dosar penal. Alt caz pe care îl enumerăm a avut loc la Grupul Scolar Constructii de Masini Roman. Administratorul a alertat jandarmii si a cerut sprijin deoarece doi elevi, ambii de 17 ani, se băteau în curtea scolii, unul dintre ei avînd un cutit. La vederea oamenilor legii, liceanul care era dotat cu arma albă i-a dat-o unui coleg de clasă, care a dispărut si a ascuns-o într-o toaletă. Cei trei liceeni implicati în acest caz au negat existenta cutitului, dar jandarmii au dat de el în spatele unui vas de WC. Cel care avusese cutitul a fost cercetat pentru port ilegal de armă albă, iar prietenul care l-a ajutat pentru favorizarea infractorului. Altă întîmplare neverosimilă a avut loc la Colegiul „Miron Costin“. Un elev de-a X-a la scoala de arte si meserii, terminase orele si se balansa în tocul unei usi. Văzîndu-l, un profesor de sport i-a recomandat să plece acasă, pentru a nu deranja orele care erau în desfăsurare. Adolescentul a răspuns impertinent, iar dascălul s-a răstit la el. Iesirea acestuia l-a iritat pe elev care, fără nici o retinere, l-a pălmuit pe profesor. Si exemplele ar putea continua. La fel cum vor continua si discutiile celor abilitati să se implice în eradicarea violentei în scoli.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.