CURSURI Cadrele didactice participã, în aceastã perioadã, la cursurile de perfectionare acreditate de Centrul National de Formare a Personalului din Învãtãmântul Preuniversitar (C.N.F.P.), organizate de Casa Corpului Didactic (C.C.D.) Vaslui. De asemenea, tot în luna ianuarie, cadrele didactice au posibilitatea sã îsi prezinte cãrtile sau alte materiale auxiliare, în cadrul “Salonului Creativitãtii”.
În aceastã perioadã, se deruleazã mai multe cursuri de perfectionare organizate de Casa Corpului Didactic Vaslui. Astfel, în functie de solicitãri, a fost organizat cursul “Mentor pentru cadrele didactice”, la care iau parte dascãlii care vor îndruma pe profesorii debutanti. Acest curs însumeazã în total 60 de ore, în urma cãrora participantii vor obtine 15 credite profesionale transferabile. Cursurile se tin la Liceul Pedagogic din Bârlad si la sediul Casei Corpului Didactic din Vaslui. “Tehnologia Informatiei si Comunicãrii”(T.I.C.), se tine în Vaslui, Bârlad si Husi, la sfârsitul celor 100 de ore, cât dureazã cursul acesta, cadrele didactice din mediile urban si rural vor obtine 30 de credite profesionale transferabile. La Scoala numãrul 9 “Vasile Alecsandri” din Vaslui si la Scoala numãrul 11 din Bârlad, se desfãsoarã cursul EOS, “Calculatorul si proiectele interdisciplinare”, la finalul cãruia cadrele didactice vor primi 15 credite profesionale. Un alt curs, care se tine atât la Bârlad cât si la Vaslui, este “Scoala Incluzivã – o scoalã prietenoasã”. Prezenta la cele 89 de ore de curs le va aduce cadrelor didactice 25 de credite profesionale transferabile. Un alt curs, “Orientarea si consilierea în carierã a tinerilor”, organizat în colaborare cu Asociatia “Alternative Sociale” Iasi, are o duratã de 11 ore, si nu presupune acordarea unui numãr de credite profesionale.
Gica Ursanu, directorul CCD Vaslui, a declarat: “Evaluarea cursurilor va începe în luna februarie si va fi realizatã de reprezentantii Directiei de Formare Initialã si Continuã. Dupã încheierea lor, în functie de solicitãrile cadrelor didactice, se vor lansa noi cursuri. Menirea acestor cursuri nu este doar obtinerea de credite profesionale, cât, mai ales, de perfectionare a cadrelor didactice, în vederea unei mai bune comunicãri cu elevii”. În luna ianuarie, Casa Corpului Didactic Vaslui si-a propus organizarea mai multe activitãti metodico-stiintifice: “Ziua Eminescu”, “Salonul Creativitãtii”, profesorii si învãtãtorii având posibilitatea prezentãrii în fata colegilor, si nu numai, a unor cãrti si auxiliare didactice proprii. Unele cãrti au fost elaborate chiar de Editura Casei Corpului Didactic, înfiintatã în anul 2011. Un alt obiectiv este coordonarea pregãtirilor si planificarea activitãtii din perioada 2-6 aprilie, “Scoala Altfel”, când, în sãptãmâna respectivã, elevii vor avea posibilitatea sã participe la diverse activitãti extracurriculare. Planificarea se va realiza prin intermediul filialelor Bârlad, Husi si Negresti, dar si a celor 34 de Centre de Documentare si Informare din mediul rural. În aceastã lunã, la CCD Vaslui au fost premiati si elevii care au participat în decembrie la concursul international JETSET, pentru echivalarea competentelor la limbile strãine. Lucrãrile au fost corectate la Centrul International din Anglia, iar câstigãtorul premiului I se bucurã de o reducere de 100% la participarea examenului JETSET, pentru obtinerea unui atestat ce echivaleazã competenta lingvisticã pentru examenul de Bacalaureat, pe când cei clasati pe locurile II si III beneficiazã de o reducere de 50%, dacã doresc obtinerea atestatului.