Astazi, Directia de Sanatate Publica incepe redistribuirea personalului ramas fara locuri de munca dupa desfiintarea celor trei spitale din judet. Insa, zeci de persoane vor trece in somaj.
„Nu ramane niciun cadru medical fara post”, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani, medicul Dumitrita Mihailovici.
„Nu ne permitem sa pierdem vreun asistent medical sau medic. Avem nevoie de toti in spitalele judetului”, spunea si prefectul Cristian Roman, cu cateva zile in urma, inainte de golirea spitalelor de bolnavi si angajati. Pentru personalul medical lucrurile sunt clare: sunt locuri de munca, chiar daca acestea sunt la zeci de kilometri distanta de casa.
In schimb, personalul Tesa trece in somaj. La redistribuire intra 40 de asistenti medicali si zece medici, 14 infirmiere si 11 ingrijitoare. In situatia in care pentru un post vacant exista mai multe optiuni, departajarea se va face in functie de un punctaj pe care angajatul il primeste dupa vechimea si cariera profesionala pe care a desfasurat-o pana in prezent.
Daca angajatii care au lucrat la Tesa isi vor face dosarele pentru somaj, ca si o parte din personalul medical care nu accepta sa faca naveta, ceilalti nu stiu cine ii va plati pentru perioada de la desfiintarea spitalului pana vor ajunge in noile posturi.
„La noi este un caz fericit, chiar daca este nemultumirea cu naveta. Este bine ca sunt locuri de munca suficiente in judet si oamenii nu vor trebui sa se duca la redistribuire in alte judete”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP.
Posturi pe alese, dar cheltuielile salariale inca sunt plafonate
In spitalele judetului este loc de angajare pentru zeci de medici si sute de asistenti si infirmiere. Cel putin asta arata o lista publicata recent de Ministerul Sanatatii.
Nu mai putin de 90 de medici ar mai putea fi angajati in unitatile medicale cu paturi si la Serviciul Judetean de Ambulanta, daca este sa ne luam dupa ce a publicat Ministerul Sanatatii. Alte 354 de posturi de asistenti medicali sunt neacoperite cu personal, iar ca infirmieri se pot angaja 209 persoane. Pentru ingrijitoare sunt disponibile 157 de posturi iar pentru soferi de ambulanta 34 de posturi. Este ceea ce a centralizat Ministerul Sanatatii pe baza datelor comunicate de conducerile unitatilor medicale din judet.
Cum era de asteptat, cele mai multe posturi vacante sunt comunicate de Spitalul Judetean, unde ar mai fi loc la angajari de 27 de medici, 153 de asistenti medicali, 113 infirmiere si 83 ingrijitori.
Si Spitalul Municipal Dorohoi este pe lista cu un numar mare de posturi vacante pentru medici, respectiv 22 de posturi, dar si cu locuri vacante pentru asistenti si infirmieri. Desi ministrul Sanatatii a declarat ca va interveni legislativ pentru a permite salarizarea noilor angajati fara a afecta lefurile restului angajatilor, sunt temeri ca spitalele care vor prelua personalul vor avea probleme din acest punct de vedere.
In prezent, legislatia plafoneaza cheltuielile salariale ale unui spital la 70 la suta din bugetul total al unitatii, cele mai multe spitale fiind la limita acestui prag.
Ministrul Cseke Attila a promis ca va interveni pe langa institutia de asigurari de sanatate pentru a permite ca acele unitati care incadreaza la redistribuire personal sa aiba posibilitatea de a depasi plafonul de 70 la suta daca cheltuielile cu noile salarii impun acest lucru.
Deocamdata insa nu exista nici un act normativ care sa prevada aceasta modificare legislativa.