spot_img
14.3 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

CA LA NOI, LA NIMENI

- Advertisement -

• renovarea Maternitătii a început cu ceva scandal • la sfîrsitul săptămînii trecute, gravidele si nou-născutii au fost plimbati de la etajul 4 la 5 • mutarea heirupistă a fost determinată de începerea lucrărilor de modernizare • din păcate, etajul 5, renovat cu peste 14 miliarde de lei de CJ, nu are apă si nici toalete suficiente • se va limita numărul internărilor, iar gravidele vor sta ca sardelele •

Renovarea Maternitătii Spitalului Judetean, asteptată de ani de zile, a început în sfîrsit săptămîna aceasta, numai că a debutat cu mult scandal. Nu din cauza banilor sau a altor probleme de acest gen ci, pur si simplu, din cauza unor disfunctionalităti majore la etajul 5, acolo unde s-au mutat mamele si nou-născutii. Concret, reprezentantii spitalului au fost anuntati de Consiliul Judetean că în jurul datei de 15 decembrie vor trebui să mute sectiile de Neonatologie si Obstetrică-Ginecologie de la etajul 4 la etajul 5, acolo unde va functiona cîndva Cardiologia. Mutarea a fost anuntată pentru vineri, 16 decembrie si a continuat pe tot parcursul weekendului. Din păcate, în momentul în care medicii ginecologi si neonatologi au ajuns la etajul 5, acolo unde trebuie să functioneze cel putin cîteva luni, si-au pus mîinile în cap. În primul rînd, toate grupurile sanitare de la proaspăt modernizatul etaj nu functionează pentru că nu au fost racordate la apă. În aceste conditii, gravidele, dar si cadrele medicale au la dispozitie doar două toalete. O altă problemă majoră este faptul că în improvizatele saloane rooming-in, în care trebuie să stea si mame si copii, lipsesc căditele pentru spălat bebelusii, existînd doar niste chiuvete mici la care trebuie spălati si nou-născutii, dar trebuie să se spele si mamele, dar si cadrele medicale, înainte sau după tratamente. De asemenea, sala de operatii si sala de nasteri de la etajul 5 nu este racordată la apă. Pentru că etajul nu este functional complet, desi Consiliul Judetean a cheltuit 14 miliarde de lei vechi pentru a-l moderniza, s-a luat decizia de a mai păstra cîteva saloane la etajul 4 precum si sălile de nastere si de operatie tot acolo. La etajul 5 au fost mutati doar nou-născutii precum si mamele, dar acestea stau mult mai înghesuite, în loc de 10 saloane rooming-in fiind doar 5. Tot pentru a putea functiona cît de cît, s-a luat decizia ca pe viitor, adică în următoarele 5-6 luni, să fie refuzati toti nou-născutii în stare gravă de la Roman si Tîrgu Neamt care vor fi trimisi la Iasi si să fie limitate la maximum internările pentru pacientele cu afectiuni ginecologice. Conducerea spitalului a colaborat cu medicii specialisti din sectie si împreună au ajuns pînă la urmă la un compromis pentru a depăsi situatia.

Două milioane de euro pentru reabilitare

„Această mutare nu a fost deloc simplă si a iritat putin pe toată lumea dar pînă la urmă lucrurile s-au rezolvat si astfel lucrurile vor reveni curînd la normal. Totusi, pentru că vom functiona într-un spatiu restrîns, vom lua niste măsuri pentru a putea să ne descurcăm. Vom trimite adrese oficiale la Tîrgu Neamt si la Roman si vom cere redirectionarea cazurilor către Iasi si vom încerca să limităm internările pe cît posibil. S-au luat toate măsurile si din punct de vedere epidemiologic si s-a făcut ca la carte dezinfectia, iar în următoarea perioadă vom sta cu ochii pe aceste departamente pentru a preveni orice probleme ulterioare“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt. Maternitatea Piatra Neamt a fost prinsă într-un program al Ministerului Sănătătii de reabilitare si modernizare, fondurile necesare fiind oferite de Banca Mondială. Desi proiectul a demarat de peste 5 ani, abia acum SJ Neamt a fost inclus pe listă, iar luni, 19 decembrie, au demarat efectiv lucrările. „Ne bucurăm că în sfîrsit a început realizarea investitiei în valoare de două milioane de euro de la Maternitatea Neamt. Constructorul desemnat de către Ministerul Sănătătii s-a apucat deja de treabă si, desi este si va fi dificil pentru pacienti si cadre medicale o vreme, la final maternitatea va fi una modernă, de nivel occidental, asa cum ar trebui să aibă un spital judetean. Constructorul ne-a promis că lucrările se vor încheia în luna mai si sperăm să se tină de cuvînt“, a adăugat doctorul Ciobotaru. Firma care a început aceste lucrări si care a fost aleasă de către mai marii Sănătătii, este „Victor Construct“ din Botosani. Această firmă se pare că este abonată la astfel de lucrări de anvergură în sănătate, tot ea fiind desemnată să facă lucrările si la maternitătile din Botosani, Suceava, Rădăuti si acum Piatra Neamt. Valoarea totală a lucrărilor este astfel de circa 8 milioane de euro si se derulează în paralel. Patronul acestei societăti a declarat pentru un cotidian din Suceava că are capacitatea de a face toate aceste lucrări deoarece are oameni, resurse si utilaje. Graba Ministerului Sănătătii de a începe modernizarea a 3-4 maternităti în acelasi timp ascunde doar indolenta care a caracterizat această institutie care, timp de 5 ani, nu a fost în stare să organizeze niste licitatii. Dacă pînă pe 31 decembrie 2011, data limită a proiectului în tara noastră, nu erau demarate lucrările, Banca Mondială sista finantarea.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.