spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

BUZATU, LA MASA BOGATILOR!

- Advertisement -

Liberalii privesc pofticiosi spre usa sefului CJ

La începutul lunii noiembrie, Guvernul Ponta va anunta cã îsi asumã rãspunderea guvernamentalã pe proiectul de descentralizare. Premierul vrea sã dea satisfactie baronilor PSD din teritoriu, care conduc majoritatea Consiliilor Judetene, astfel cã sefii care conduc judetele ar avea drept de decizie si control în actualele directii deconcentrate. Deconcentratele, în forma discutatã ieri la nivelul liderilor USL, ar însemna cã actualele servicii trec în totalitate la Consiliile Judetene, mai putin Politia, Jandarmeria, Ambulanta sau Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã, care rãmân în structurile nationale. La Vaslui, de exemplu, prefectul Renga va rãmâne izolat în turnul de la Prefecturã, pentru cã USL i-a micsorat în mod vizibil competentele. Renga va mai coordona Comisia pentru interventii în situatii de urgentã si va citi hotãrârile consiliilor locale, pentru a spune dacã sunt sau nu legale. În rest, toti sefii de deconcentrate se vor prezenta la Miticã Buzatu, cel care va avea drept de a schimba sau nu un sef de serviciu, dacã acesta nu-i este pe plac. „Nu suntem de acord ca sefii de deconcentrate sã fie numiti de presedintele Consiliului Judetean. Ce facem, ne întoarcem în feudalism? Sã se organizeze concursuri”, spune deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui.

Premierul Victor Ponta a anuntat cã proiectul descentralizãrii ar urma sã fie asumat de Guvern prin Ordonantã de Urgentã în luna noiembrie.Sãptãmâna trecutã, comisia USL a creionat proiectul descentralizãrii care ar urma sã intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere, conduse de persoane numite de sefii consiliilor judetene. Cel putin, asta se pare cã se doreste, desi sunt multe tensiuni în USL pe aceastã temã. Presedintii consiliilor judetene vor primi puteri sporite, preluând o serie de atributii ale ministerelor, potrivit proiectului legii descentralizãrii, negociat la vârful USL. Astfel, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, va avea în subordine sefi de la transport, sãnãtate, agriculturã, mediu, turism sau culturã. CJ Vaslui va emite avize în aceste domenii, va avea acces la baze de date si va prelua un patrimoniu consistent de terenuri si clãdiri. Ministerele vizate de descentralizare pãstreazã functiile de inspectie si control. Finantarea institutiilor transferate va fi asiguratã de la bugetul de stat. Potrivit premierului Victor Ponta, dacã „va exista o largã majoritate de sustinere”, proiectul va fi adoptat prin angajarea rãspunderii înainte de adoptarea bugetului, astfel încât sã fie asiguratã si finantarea necesarã descentralizãrii. Problema majoritãtii ar fi, practic, rezolvatã prin consensul dintre PSD si PNL, partide care au 70% în Parlament.

Agentiile de mediu sau APIA trec si ele la Consiliul Judetean

Ministerului Mediului va pierde agentiile judetene pentru protectia mediului, care elibereazã autorizatiile de mediu necesare pentru orice afacere. La nivel central, Ministerul Mediului va avea competenta de a anula autorizatiile si avizele care nu respectã legea. Agentiile judetene pentru pescuit si acvaculturã vor fi, de asemenea, transferate la nivel local. Aceste agentii administreazã resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale, concesioneazã terenurile pe care sunt amplasate amenajãri piscicole. Tot la Consiliul Judetean trec si Agentiile de ape, ca si directiile judetene de agriculturã. Directiile agricole judetene au printre atributii eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume si fructe sau autorizarea si eliberarea licentelor pentru depozitele de cereale. Ministerul Sãnãtãtii va pierde directiile judeteane de sãnãtate care vor trece sub autoritatea consiliilor judetene. Directiile de sãnãtate vor îndeplini competente privind reglementarea activitãtii sanitare, emiterea de avize si de autorizatii. De asemenea, au printre atributii supravegherea în sãnãtãtatea publicã, asistenta medicalã comunitarã, precum si gestionarea sistemelor informatice si de statisticã. Vor fi transferate si centrele judetene de aparaturã medicalã, centrele de diagnostic si tratament (fostele policlinici fãrã platã) si centrele medicale si ambulatorii de specialitate (fostele policlini cu platã). Prin noua lege a sãnãtãtii, policlinicile vor prelua o mare parte din pacienti, ceea ce presupune o finantare corespunzãtoare. Acest lucru va însemna si directionarea de fonduri cãtre policlinici. Nu în ultimul timp, presedintii de Consilii judetene vor da stelute pentru unitãtile de turism.

Baronii PSD vor mai multã putere. Liberalii stau si se agitã..

Ieri, la sedinta de la vârful USL, liderii PSD au insistat ca presedintii de Consilii Judetene si primarii sã primeascã mai multe institutii în subordine, întrucât au mai multi alesi locali în raport cu liberalii. Printre ministrii liberali care nu au cedat si au reusit pãstrarea la Centru a unor institutii pe care social-democratii le doreau pasate la nivel local, se numãrã ministrul de Interne Radu Stroe si ministrul Muncii Mariana Câmpeanu. Astfel, Serviciul de Ordine Publicã a fost stabilit sã rãmânã la minister, în timp ce Câmpeanu a obtinut pãstrarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncã (ANOFM) si nu doreste descentralizarea Prestatiilor Sociale. Ministrul de Interne a anuntat cã structurile de sigurantã nationalã nu vor trece la Consiliile Judetene. Asta înseamnã cã, la Vaslui, „finul” Smântânã nu va trece în subordinea „nasului” Miticã Buzatu, ca sã nu mai spunem de alte relatii de amicitie. Atât Politia Rutierã, cât si Politia de ordine publicã sau celelalte unitãti care erau vehiculate de presã rãmân la Ministerul de Interne. Pe lângã excluderea Politiei, comisia formatã din liderii USL a mai hotãrât ca Serviciile de ambulantã judetene sã aibã dispecerate comune cu SMURD, între cele douã structuri urmând sã continue procesul de integrare. Doar trei subiecte au rãmas în aer: Agentia nationalã de ocupare a fortei de muncã, Agentia Nationalã pentru protectie socialã si porturile, pe care PSD le-ar vrea la primãrii, iar PNL, la Consiliile Judetene. „Nu stim încã în totalitate ce se va întâmpla, avem liniile în mare. Este interesant de spus cã tot ce înseamnã structuri de control trece la minister, pentru cã nu se poate ca sefii de judet sã decidã si tot ei sã se controleze. Actul de control va trebui delimitat. Nu suntem de acord ca sefii de deconcentrate sã fie numiti de presedintele Consiliului Judetean. Ce facem, ne întoarcem în feudalism? Sã se organizeze concursuri, asa cum a fost pânã acum”, spune presedintele PNL, deputatul Florin Ciurariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.