ASTA-I POHTA CE-AI POHTIT, MITICÃ!
INVESTIRE De ieri, avem un nou prefect în fruntea judetului. Dupã experimentele cu prefectul ungur si cel oltean, a venit rândul unui moldovean sã fie reprezentantul Guvernului în teritoriu. Spre bucuria liderilor PSD, a lui Dumitru Buzatu, presedintele organizatiei judetene social-democrate, în special, huseanul Andrei Puicã, fostul subprefect, a fost numit oficial ca prefect al judetului. Nu este primul husean în fruntea judetului. Locuitorii judetului Vaslui au mai fost condusi un alt tânãr de perspectivã, si el din Husi, Ciprian Iftimoaei, care a venit „talent” si a plecat „sperantã” din Prefecturã. Despre Andrei Puicã nu se stiu prea multe, decât cã are 36 de ani, a detinut o serie de functii de conducere prin judet, în perioada în care PSD (ca si acum!) era la putere, dupã care a plecat la Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Interne dupã, se spune, o serie de disensiuni cu fostul presedinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi.
Prin HG 195, Andrei Puicã a fost numit de premier în functia de prefect al judetului Vaslui. O miscare pe care, probabil, presedintele Consiliului Judetean si lider al organizatiei judetene PSD, Dumitru Buzatu, a avut-o în gând încã din 2012, când l-a adus la Vaslui pe Puicã, pe atunci functionar în Ministerul Administratiei si Internelor. Despre noul prefect se stie cã a activat în PSD, a lucrat pe la diverse institutii si a plecat la minister ca manager. Andrei Puicã, husean de origine, în vârstã de 36 ani, a fost numit subprefect al judetului Vaslui în mai 2012, dupã ce anterior activase, începând cu anul 2007, ca manager public cu responsabilitãti în strategii si politici publice în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În afarã de experienta sa cãpãtatã în calitate de subprefect al judetului, Andrei Puicã, doctorand în Stiinte Administrative, a avut ocazia sã cunoascã problemele cu care se confruntã judetul Vaslui. În perioada septembrie 2001 – noiembrie 2005, ca si consilier în cadrul Consiliului Judetean Vaslui, având, conform propriului CV, responsabilitãti în elaborarea si implementarea de proiecte, integrare europeanã si relatii internationale. Ulterior, pentru doar douã luni, în toamna anului 2009, Andrei Puicã a fost director coordonator adjunct la Compartimentul de dezvoltare ruralã a DADR Vaslui. Numirea oficialã a lui Puicã s-a petrecut în prezenta majoritãtii politicienilor din PSD, inclusiv deputatii Stativã si Solomon, dar si liderul organizatiei de tineret, Tudor Buzatu. A lipsit în mod neasteptat însusi presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Vicepresedintele Vasile Mihalachi a avut si el o declaratie interesantã. „Îmi permit sã-i dau câteva sfaturi domnului prefect. Dupã atâtia ani, judetul Vaslui are un prefect, om de-al locului, care stie cum gândesc oamenii din acest judet, diferit de cei din Covasna sau din Oltenia. O sã avem mereu usile deschise pentru dumneavoastrã si vom încerca sã facem tot ce se poate pentru dezvoltarea judetului Vaslui, chiar vom stabili si o strategie de dezvoltare împreunã. Dar, dacã tot este prefect, nu înseamnã cã toate se sparg în capul lui. Toti avem misiunea sã facem ce putem mai bine pentru dezvoltarea judetului”, a spus fostul sef de la CJ al lui Puicã, în urmã cu opt ani. Unul dintre participantii la sedintã a avut si o replicã spumoasã: „Asta-i pohta lui Miticã/Sã-l punã prefect pe Puicã”.
Ancheta lui Puicã, dupã numirea lui Puicã în Prefecturã, în 2012
Imediat ce a fost numit subprefect, acum doi ani, Puicã a cerut declansarea unei anchete în cazul unor posibile cazuri de abuz din partea unor primari care ar retine acte de identitate ale localnicilor pânã dupã referendumul din 29 iulie pe motiv cã trebuie reactualizate datele din dosarele de ajutor social. Vizati erau primarii PDL din judet, iar cel care a semnalat „abuzurile” este unul dintre membrii PSD, ajuns acum subprefect. Cel care s-a „revoltat” era chiar omul de bazã al lui Buzatu din Prefectura Vaslui, subprefectul Andrei Puicã. Iatã ce sustinea tânãrul Puicã: „Am primit semnale din judet cã anumiti primari vor sã abuzeze de faptul cã ajutoarele sociale sunt date de cãtre primãrii si, în acest sens, vor sã retinã buletinele sau cãrtile de identitate ale cetãtenilor pânã dupã referendum, îngrãdindu-le astfel dreptul constitutional de a vota. Am luat legãtura cu Serviciul de Evidentã a Populatiei Vaslui dacã are modalitãti de a interveni asupra primarilor. Totodatã, am solicitat si Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui sã facã o informare cãtre politistii din teritoriu pentru a interveni acolo unde existã semnale de comitere a unor astfel de abuzuri”. Pânã la urmã, s-a dovedit cã nu era nimic adevãrat.