spot_img
spot_img
2.6 C
Vaslui
20-ian.-2025

BUZATU BLOCHEAZÃ JUDETUL!

- Advertisement -

Apã nu-i, luminã nu-i…

DEZASTRU Cel mai ambitios proiect de infrastructurã din judet, modernizarea retelelor de apã-canal si ale statiilor de epurare din Vaslui, Bârlad sau Husi, bate pasul pe loc de ani de zile. Vina apartine conducerii Consiliului Judetean, iar cel mai vinovat în acest scandal este chiar vicepresedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care a coordonat acest dezastru denumit „proiectul Aquavas”. Buzatu nu a fost în stare sã convingã Ministerul Mediului sã înainteze documentatia Vasluiului la Bruxelles, astfel cã proiectul de 100 de milioane de euro zace în vreun sertar de minister la Bucuresti. Nu se stie când toatã documentatia, care înseamnã mii de pagini, va ajunge la Comisia Europeanã, desi Buzatu minte populatia judetului de ani de zile cã banii europeni vor veni în judet. În acest timp, constructorii din Vaslui, Bârlad sau Husi stau cu ochii la soare, lucrãrile nu avanseazã deloc, nefiind finantare, iar cei care au de pierdut sunt cetãtenii judetului Vaslui.

În februarie, Buzatu mintea cu seninãtate populatia judetului Vaslui, spunând cã proiectul de 100 de milioane de euro care privea modernizarea sistemului apã-canal a judetului este plecat la Bruxelles. „Noi asteptãm un semnal de la Comisia Europeanã. Cred cã de la Comisia Europeanã vom primi un rãspuns cât mai rapid, mai ales cã Guvernul ne-a înstiintat cã sunt bani pentru cofinantare. În rest, pe partea de cofinantare a primãriilor nu cred cã vor fi probleme, pentru cã fiecare unitate stie cât are de platã pentru a implementa proiectul”, spunea Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean. Or, minciuna sa era evidentã. Toatã documentatia plecase la Ministerul Mediului, la începutul anului, iar acolo se descoperiserã multe probleme, despre care Buzatu nu dorea sã se afle. Cel care a scos la ivealã toatã tãrãsenia a fost un deputat din anturajul lui Buzatu, fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea.

Ce a urmãrit Victor Cristea?

Cu câteva sãptãmâni în urmã, pe site-ul Camerei Deputatilor a apãrut un punct de vedere al Ministerului Mediului, la o interpelare a deputatului Cristea cu privire la stadiul finantãrii unor proiecte din judetul Vaslui. Nu se stie ce a urmãrit Cristrea când a cerut precizãri de la Ministerul Mediului, însã ceea ce a aflat ulterior l-a pus pe gânduri. Contractul de finantare în cazul proiectului de modernizare a retelelor apã-canal în judetul Vaslui a fost semnat, initial, în 2006. Finantãrile s-au oprit imediat dupã semnarea contractului, astfel cã s-au executat doar câteva procente din totalul proiectului. Conducerea Consiliului Judetean a avut primele discutii cu oficialii din Ministerul Mediului pe tema reluãrii lucrãrilor abia în 2011. Timp de aproape patru ani, Mihalachi si Buzatu au stat si s-au lamentat în birourile lor de la Consiliul Judetean, fãrã sã caute surse de finantare. „De la începutul anului 2011 au fost initiate discutii cu Consiliul Judetean si reprezentantii operatorului regional Aquavas SA în vederea continuãrii investitiilor în cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu. Ulterior datei mentionate, au avut loc mai multe consultãri cu toti factorii relevanti, inclusiv cu participarea Comisiei Europene, prilej cu care au fost analizate implicatiile financiare, tehnice si legale legate de transferul efectiv al componentelor de investitii nerealizate în cadrul conventiei”, se aratã în rãspunsul existent în cãsuta de mesaje a deputatului Cristea. Analiza realizãrii întregului proiect a fost transmisã la Ministerul Mediului abia în octombrie 2011, perioadã în care Buzatu mintea cã proiectul este gata si banii vor veni în toamna anului trecut. Buzatu spunea cã, din 2006, doar 10% din bani au fost cheltuiti pe proiectul apã-canal. Scandalul a fost amplificat de faptul cã pe POS Mediu ultima depunere de proiecte era permisã pânã pe 1 septembrie 2011, termen care nu a fost respectat de Buzatu. Pentru cã institutia CJ Vaslui nu a depus aplicatia în termen, ex-ministrul Borbely a trimis o adresã, amenintând cã dacã documentele nu ajung la timp, proiectul va primi finantare abia în 2014. Si, din câte se vede, asa s-a si întâmplat. Constructorii care au spart strãzile din Vaslui, Bârlad, Husi sau Negresti au rãmas fãrã bani, iar blocajele au devenit evidente. Ca sã prosteascã populatia, Buzatu a mai anuntat un termen de depunere pe POS Mediu, 1 septembrie 2011. Nici acela nu a fost respectat. „Banii de la Bruxelles vor veni pe la sfârsitul anului”, mintea Dumitru Buzatu. Nu au venit în decembrie 2011 si nu vor veni nici în acest an!

La Ministerul Mediului se recunoaste: Buzatu este în urmã cu proiectul!

„În data de 19 septembrie 2011, a avut loc la sediul AM POS Mediu o întâlnire cu participarea reprezentantului CE, dl. Benoit Nadler, prilej cu care au fost clarificate o serie de detalii de naturã tehnicã care afecteazã procesul de pregãtire a aplicatiei de finantare. Cu aceastã ocazie s-a solicitat urgentarea procedurilor de lansare a licitatiei aferente contractului de asistentã tehnicã pentru managementul proiectului si supervizare având în vedere termenul scurt rãmas pentru implementarea efectivã a proiectului (aproximativ patru ani, din care doi ani pentru contractare si doi ani pentru implementare)”, recunosc oficialii de la Ministerul Mediului. Este pentru prima datã când avem la dispozitie un punct de vedere din partea unui minister, care ne aratã minciunile sefilor de la Consiliul Judetean, care nu mai au timp pentru implementarea proiectului de 100 de milioane de euro. „De asemenea, este necesarã urgentarea procedurilor administrative de închidere a conventiei de finantare nr. 5543/26.10.2006, tinând cont de concluziile opiniei juridice exprimate de expertii juridici angajati de DG AM POS Mediu. În ceea ce priveste termenul de aprobare a proiectului de cãtre AM POS Mediu, acesta poate fi estimat la sfârsitul lunii aprilie, urmând ca dupã transmiterea oficialã a proiectului la CE si evaluarea acestuia sã se semneze contractul de finantare si sã înceapã implementarea proiectului”, sustin oficialii de la Mediu, în punctul de vedere înaintat deputatului Cristea. Or, din informatiile noastre, proiectul nu a plecat nici acum de la Bucuresti, la Bruxelles, iar constructorii sunt disperati. Nu mai au bani de salarii, pentru cumpãrarea materialelor sau alte nevoi. Buzatu continuã cu minciunile. „În noiembrie sau decembrie cred cã vom face primele plãti”, se laudã prin judet. Pânã atunci, proiectul care trebuie sã asigure apa pentru 150-200 de mii de locuitori este blocat si asta doar din incompetenta conducerii Consiliului Judetean.

Dan Marian a atras atentia asupra incompetentilor de la CJ Vaslui

Fatã de valoarea initialã a proiectului, de 57 de milioane de euro, acum conducerea Consiliului Judetean vrea sã acceseze o valoare totalã de 100 de milioane de euro, în care sã fie incluse si obiective de investitii noi. Repartizarea finantãrilor este si ea destul de clarã, conform oficialilor de la CJ Vaslui: 82 de milioane de euro de la Comisia Europeanã, 9 milioane de euro cofinantare de la Guvernul României si 11 milioane de euro cofinantare din partea primãriilor implicate, respectiv Bârlad, Vaslui, Husi si Negresti. Cel care a ridicat mereu problema finantãrii acestui proiect, acuzând incompetenta sefilor de la CJ a fost deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui. „Cofinantarea proiectului Aquavas trebuia sã se facã în procent de 25% din totalul valorii lucrãrilor, iar la vremea respectivã am atras atentia conducerii CJ Vaslui fie sã ia un credit mai mare, care sã acopere în totalitate cofinantarea proiectului si plata la drumuri judetene, fie toti banii sã fie alocati cofinantãrii. Nu am fost ascultat si, drept urmare, cei de la Consiliul Judetean nu au mai reusit sã acopere cofinantarea”, a spus deputatul Dan Marian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.