spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Buzatu a scãpat de incompatibilitate!

- Advertisement -

NOROCOS…Primarii si presedintii de consilii judetene vor putea fi reprezentanti în adunãrile generale ale asociatiilor cu activitatea în serviciile de utilitãti publice, a decis, miercuri, Camera Deputatilor, respingând cererea de reexaminare a presedintelui la legea serviciilor comunitare si mentinând forma initialã a legii. La Vaslui, acest subiect a stârnit multe dispute politice între conducerea Consiliului Judetean si partidele din opozitie. Dumitru Buzatu, actualul presedinte al CJ Vaslui, a fost atacat de cãtre competitorii politici pe acest subiect, încã din 2011, pe când era vicepresedinte al Consiliului Judetean. “Dacã este vreo nelãmurire, reclamati-mã si dacã or sã vinã cei în drept si o sã fiu incompatibil, or sã mã demitã si mã aleg imediat în secunda urmãtoare, iar dacã nu sunt incompatibil, nu-i nicio problemã”, spunea, cu patru ani în urmã, Buzatu.

Conform legilor în vigoare pânã acum, functia de vicepresedinte sau presedinte al consiliului judetean era incompatibilã cu functia de presedinte al unei institutii publice. Ori, a venit o lege, Legea serviciilor comunitare de utilitãti publice, care prevede faptul cã primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acordã calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor în adunãrile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã, având ca obiect de activitate serviciile de utilitãti publice. Legea a fost adoptatã în iunie 2014, însã presedintele Traian Bãsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament. “Multã lume a avut interese sã stârneascã discutii pe tema functiei mele de la ADIV. Au fost interese în a face valuri pe acest subiect în judetul Vaslui, însã s-a lãmurit totul”, spune, acum, presedintele Consiliului Judetean, care detine si functia de presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Vaslui (ADIV).

ADIV a luat nastere prin schimbarea numelui si statutului fostei Asociatii a Consiliilor judetean Vaslui si ale municipiilor Vaslui, Bârlad si Husi, asociatie înfiintatã în anul 2002 cu scopul de a crea conditiile „pentru implementarea unor proiecte în domeniul serviciilor de utilitãti publice la nivel regional, prin accesarea unor fonduri guvernamentale si europene”. Acea asociatie a functionat în baza Ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii numai cã, dupã schimbarea statutului acesteia, din anul 2008, precum si a legislatiei în baza cãreia functioneazã din acea datã, ADIV devine o entitate în sensul Legii 51/2006. “Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui” (ADIV) a fost realizatã cu scopul de a înfiinta, organiza, reglementa, finanta, opera, monitoriza si de a gestiona în comun serviciile de salubrizare din aria de competentã a unitãtilor administrativ-teritoriale si, de asemenea, de a realiza în comun proiecte de interes public local sau regional, furnizate pentru stabilirea, modernizarea si/sau dezvoltarea, dupã caz, a sistemelor relationate de utilitãti pentru Serviciul de salubrizare în conformitate cu Strategia de dezvoltare. Seful ADIV a fost, încã de la început, actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, care în perioada 2008-2012 a fost vicepresedinte CJ. Ca si Buzatu, mai multi sefi de Consilii Judetene, dar si primari au fost declarati incompatibili de Agentia Nationalã de Integritate, deoarece au participat în consiliile de administratie ale societãtilor aflate în subordinea lor, gen Asociatii de Dezvoltare Intercomunitarã. Potrivit legii 161/2003, functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean este incompatibilã cu functia de membru al Consiliului de Administratie sau orice functie de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societãtile nationale precum si la institutiile publice. De asemenea, la articolul 87, litera f), se prevede cã functia de primar sau presedinte de CJ este incompatibilã cu „functia de reprezentant al unitãtii administrativ-teritoriale în adunãrile generale ale societãtilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generalã a unei societãti comerciale de interes national”.

Parlamentarii PSD si-au fãcut scãpati sefii de CJ si primarii!

Pentru a-i scãpa pe sefii de Consilii Judetene de prigoana ANI, parlamentarii de la PSD au cãutat o solutie de urgentã. Asa a apãrut Legea serviciilor comunitare de utilitãti publice, care prevede faptul cã primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acordã calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor în adunãrile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã. Legea nu a fost promulgatã de Iohannis, desi a fost printre cei pe care ANI i-a declarat incompatibili pe acest subiect, cu ani în urmã. Cererea de reexaminare preciza cã aceastã lege nu este oportunã, deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene în organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã nu se justificã în mod obiectiv, întrucât solutia legislativã propusã ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitãtilor, “Ca efect al noului text de lege, Agentia Nationalã de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii”, se mentioneazã în cererea de reexaminare a legii. În cererea de reexaminare se apreciazã cã se impune mentinerea incompatibilitãtii între calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor în adunãrile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã având ca obiect de activitate serviciile de utilitãti publice, pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitãtilor locale cu cele personale. Cu toate acestea, deputatii au respins cererea de reexaminare a legii si si-au mentinut punctul de vedere adoptat anterior. Astfel, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acordã calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor în adunãrile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã, având ca obiect de activitate serviciile de utilitãti publice. Totodatã, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene îsi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant în adunarea generalã a asociatiei. “Cine sã reprezinte mai bine comunitatea decât cei alesi din patru în patru ani?”, a întrebat liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, adãugând cã nu trebuie sã se mai întâmple ca primarii sã fie trimisi în judecatã pe motiv de incompatibilitate în acest caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.