PRESIUNI Dacã esti anti-Chevron, primesti mai putini bani de la Consiliul Judetean. Aceasta se pare cã este ultima gãselnitã a conducerii CJ, nemultumitã de faptul cã tot mai multe consilii locale adoptã hotãrâri de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Practic, primãriile care au adoptat o astfel de hotãrâre au primit mai putini bani în comparatie cu comunele învecinate, si care au nu numãr mai mic de locuitori.
Primarul comunei Pungesti, Mircia Vlasã, este total nemultumit de sumele alocate de CJ, în conditiile în care nevoile comunitãtii sunt mult mai mari. Acesta bãnuieste cã motivul pentru care a primit atât de putini bani de la CJ, doar 1,5 miliarde, în conditiile în care nevoile sunt de minim 8 miliarde lei vechi, se datoreazã faptului cã a fost initiatorul hotãrârii de CL prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei Pungesti, hotãrâre adoptatã cu unanimitate la sfârsitul lunii februarie. Mai mult decât atât, dupã adoptarea respectivei hotãrâri de Consiliu Local, primarul Mircia Vlasã, initiatorul proiectului, a fost certat de presedintele CJ, Dumitru Buzatu, care este si seful sãu de partid. „Urmarea deciziei noastre de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei Pungesti a fost imediatã, prin alocarea a doar 1,5 miliarde lei vechi de la bugetul judetean, mai putini bani decât era vorba initial, si mai putin în comparatie cu comuna vecinã, Gârceni, care are mai putini locuitori si mai putine proiecte în derulare. Degeaba am explicat cã nevoile noastre sunt mai mari, în conditiile în care doar finalizarea Planului Urbanistic General, actiune care ne-a fost impusã de Curtea de Conturi sub sanctiunea amenzilor a fi finalizatã pânã la sfârsitul lunii aprilie, ne costã 3 miliarde lei vechi. În plus, pentru finantarea tuturor celorlalte proiecte demarate, inclusiv finalizarea noului sediu al primãriei, avem nevoie de alte minim cinci miliarde de lei în acest an”, era de pãrere Mircia Vlasã.
Americanii vor sã se apuce de lucru
Pânã sã primeascã avizele de mediu pentru explorarea pe teritoriul comunei Pungesti, a existentei si rezervelor de gaze de sist, americanii de la Chevron au fãcut deja primii pasi. S-au fãcut ridicãrile topografice si au început sã fie contactati proprietarii terenurilor de pe suprafata vizatã pentru a încheia contracte de vânzare sau de arendare, astfel încât, atunci când vor obtine avizele de mediu, sã se apuce imediat de treabã. „Recunosc cã, si eu, atunci când am fost contactat prima datã de cei de la Chevron, am fost de acord cu exploatarea gazelor de sist la Pungesti, cu atât mai mult cu cât ni s-a promis 200 de locuri de muncã pentru oamenii din comunã. Dupã ce m-am interesat mai bine si am vãzut riscurile la care sunt expusi locuitorii comunei, atât cu privire la poluare, cât si la epuizarea surselor de apã, am luat, cred eu, cea mai bunã decizie pentru cetãtenii comunei Pungesti, aceea de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei”, povestea primarul Vlasã. Între timp, reprezentantii companiei americane încearcã sã achizitioneze terenurile care prezintã interes, fãcând deja si ridicãri topografice si demarând actiunile de intabulare a terenurilor respective. „Zona vizatã de cei de la Chevron este în extravilanul comunei, acolo unde noi, cei de la primãrie, nu avem o putere prea mare. Am fost contactat si eu pentru vânzarea a aproape 2 ha de teren, dar i-am refuzat, si, indiferent de pretul propus, voi face acest lucru în continuare. Tin prea mult la sãnãtatea mea, a familiei mele si a concetãtenilor pentru a mã vinde pe câtiva arginti. Mai mult decât atât, la nivelul comunei, vom demara o campanie de informare a cetãtenilor, pentru ca nici ei sã nu se supunã presiunilor Chevron si sã nu-si vândã sau sã închirieze pãmântul acestei companii”, era hotãrât primarul Mircia Vlasã, în ciuda presiunilor fãcute de la nivel judetean sau pe linie de partid. Din pãcate, se pare cã marea parte a terenurilor vizate de Chevron apartin unui cetãtean italian, domiciliat la Piatra Neamt, si care se pare cã ar fi cãzut deja la întelegere cu reprezentantii americanilor, astfel cã, în a doua parte a acestui an, este posibil sã vedem sonde de explorare ridicate la Pungesti!