spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Burse de studiu pentru elevii fãrã posibilitãti materiale

- Advertisement -

2000 de elevi au sansa sã învete la liceu

BURSE Un program cofinantat din fonduri europene si implementat de Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi în parteneriat cu ISJ-urile din sase judete, printre care si Vaslui, oferã unui numãr de 2000 de tineri, proveniti din mediul rural si fãrã posibilitãti materiale, posibilitatea sã urmeze cursurile liceale. Se doreste, prin acest proiect, “Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare”, reducerea abandonului scolar din cauza situatiei materiale precare si a decalajelor dintre elevii proveniti din medii sãrace si cei de la oras. Ajutorul va veni sub atât sub forma unor burse de studiu, dar si prin atentia sporitã de care vor beneficia din partea cadrelor didactice. Dintre cele sase judete implicate în program, Vaslui si Iasi au cei mai multi elevi cooptati, câte 250.

250 de absolventi de gimnaziu vasluieni, majoritatea din zona ruralã, vor avea, în urmãtorii doi ani, posibilitatea sã urmeze cursurile liceale. În cadrul unui proiect derulat de Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, în parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene (ISJ) din Vaslui, Iasi, Botosani, Maramures, Mures si Brãila, si cu Universitatea VIA din Danemarca, 2000 de elevi cu posibilitãti materiale reduse din aceste judete vor fi sprijiniti financiar, prin acordarea de burse de studiu, în valoare de 400 lei/lunar, pentru a avea posibilitatea sã urmeze cursurile liceale. La împlinirea unui an de derulare a acestui proiect, “Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare” (SCAN), finantat din fonduri europene, în cadrul unei conferinte de presã desfãsurate ieri, 11 iulie, prof. Laurentiu Soitu, de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, managerul de proiect, a prezentat lucrurile înfãptuite pânã acum si detalii despre acest proiect. În primul an de derulare a proiectului a fost întreprinsã o campanie de responsabilizare a comunitãtii cu privire la fenomenul abandonului scolar în rândul elevilor si la efectele acestuia pe termen lung. La nivelul judetului Vaslui au fost identificati peste 300 de elevi care sunt apti pentru a urma liceul, dar care prezintã riscuri de abandon scolar. Au fost fãcute stagii de pregãtire pentru profesorii, dirigintii si directorii din cadrul celor douã licee participante la program, Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” Vaslui si Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza” Bârlad, si au avut loc mai multe întâlniri cu elevii selectati si familiile acestora. Pe viitor, urmeazã constituirea claselor în care vor învãta acesti elevi, încadrarea lor cu profesorii pregãtiti anterior si semnarea contractelor cu pãrintii. “Scopul declarat al proiectului este diminuarea abandonului scolar la nivelul absolventilor de gimnaziu care provin din mediu rural, elevi proveniti din familii care, de multe ori, nu au posibilitãti materiale pentru sustinerea copiilor la scoalã. Un al doilea scop este acela de a reduce decalajele provenite din carentele de învãtãmânt între acesti copii si colegii de la oras, astfel încât la terminarea liceului, cât mai multi dintre ei sã reuseascã la examenul de Bacalaureat. Vreau sã demonstrãm cã, în mãsura în care toti factorii responsabili, administratie, familie, profesori, chiar companii sau oameni de afaceri, îsi vor da mâna sã ajute elevii defavorizati, rezultatele pot fi foarte bune. Pe viitor, dorim sã facem si schimburi de clase între judetele participante, pentru ca acesti copii sã se cunoascã între ei, în ideea cã <<2000 dintre noi au avut sansa sã învete>>“, declara prof. Laurentiu Soitu.

“Problema riscului de abandon scolar al elevilor este una foarte gravã »

“Problema riscului de abandon scolar al elevilor este una foarte gravã, având în vedere statisticele din acest an. Nu mai putin de 673 de elevi din clasa a opta nu au putut participa la testele nationale de evaluare si nu s-au putut înscrie la liceu doar în judetul Vaslui. Motivul? De cele mai multe ori, lipsa posibilitãtilor materiale. Mai mult, dintre elevii proveniti pe ruta progresivã, din 362 de înscrisi la examenul de Bacalaureat, au promovat doar 11, ceea ce denotã nevoia ca societatea sã se implice pentru remedierea acestor situatii”, declara, la rândul sãu, Vasile Ursanu, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui si expert pe termen lung în cadrul proiectului. Vor fi acordate 150 de burse pentru elevi din clasele IX-X, si 50 de burse pentru cei din clasa a XI-a, în valoare de 400 lei/an, dar care vor merge direct cãtre acoperirea cheltuielilor de cazare, masã si activitãti after school. Elevii vor fi constituiti în clase si vor beneficia de atentia sporitã a celor 36 de cadre didactice selectate si pregãtite în cadrul programului, pentru a putea recupera materiile cu care sunt rãmasi în urmã fatã de ceilalti elevi. Pentru urmãtorii doi ani, proiectul „SCAN” are prevãzute activitãti complexe adresate tuturor beneficiarilor: elevi, pãrinti, cadre didactice, comunitate. Vor fi înfiintate si autorizate centre de evaluare si certificare a competentelor dobândite, iar pãrintii elevilor vor beneficia de servicii de orientare si consiliere profesionalã. Finantarea proiectului, în valoare de 5 milioane de euro, este asiguratã prin fonduri europene, fiind cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007 – 2013.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.