PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU UNII, CIUMĂ!… Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari, unele de până la 50%, chiar din această lună, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de ministerul Muncii. Executivul nu precizează însă care va fi impactul bugetar ale acestor creșteri salariale. Dacă la buget, viața e mai mult decât roză, în privat falimentul bate la ușa din ce în ce mai multor companii, după ce același Guvern a introdus taxe suplimentare. De exemplu, contractele part-time au fost supraimpozitate, fără o consultare cu mediul de afaceri și fără a se ține cont de situația economică. În urma acestei măsuri, peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate. Deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, care este și președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, nu a părut deloc afectat de faptul că zeci de mii de români au rămas fără locuri de muncă în urma măsurilor luate de Guvern, declarând că economia țării “nu stă în femeia de serviciu”. Iată că prin măsurile luate, Guvernul României a luat din puținul femeii de serviciu, pe care a lăsat-o fără loc de muncă, pentru a da și mai mult bugetarilor, care și așa aveau un salariu cu 40% mai mare decât cei din privat.
Guvernul motivează inițiativa măririi salariilor bugetarilor susținând că drepturile acestora nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul pandemiei, excepție făcând doar angajații din sănătate și din învățământ. Totodată, Executivul mai susține că activitatea care urmează a fi desfășurată de personalul implicat în implementarea reformelor din PNRR presupune responsabilități și competențe cel puțin similare celor necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, iar activitățile specifice atribuțiilor de coordonator de reformă/investiții sunt de o complexitate deosebită. Astfel, “pentru recrutarea/retenția unui personal înalt calificat care să asigure implementarea reformelor și investițiilor în termenele asumate este necesară remunerarea în aceleași condiții pentru toate instituțiile cu atribuții și specificități similare, drept pentru care este necesară și uniformizarea condițiilor de remunerare pentru activitatea de gestionare a PNRR”, mai argumentează Guvernul.
Majorări și cu 50%
În plus, Executivul afirmă că, din cauza liberalizării prețurilor la energie s-a generat o creștere fără precedent a prețului la energia electrică, gazele naturale, precum și la combustibil care a avut impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație, determinând o scădere a puterii de cumpărare, iar criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum, “în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar vulnerabiliza și mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanță de urgență, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viață ale populației și prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”. Astfel, potrivit proiectului de OUG, personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României și/sau în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect. Personalul din cadrul Institutului Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcționarii publici din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Justiției, precum și funcționarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului, beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Salarii mai mari și pentru personalul contractual
Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%. Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerul Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Justiției, din serviciile Parlamentului, cu excepția celui prevăzut la pct. 1 și 2, precum și cu excepția personalului prevăzut la cap. II lit. A pct. I subpct. 2.4 din prezenta anexă, beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Educației, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%. Începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cel din luna iulie 2022.
Eu sunt bugetar, lucrez de luni pana joi de la 7 dimineata la 15. Vinerea am zi scurta, program pana la 13 e fain bine. In fapt, am zile intregi cand nu ma duc la munca si colegii ponteaza pentru mine asa incat ma pot ocupa de afacerile mele dar asta sa nu ziceti la nimeni. Asa facem toti colegii mei. Tot de fapt am zile cand plec pe la 1 sa ma pot ocupa de afacerile mele din privat ca am multe treburi. Salariul meu este de 18.000 lei brut, atat primesc de la stat da in mana raman cu vreo 10.000 lei da am raspundere mare ca semnez. Am facultate la privat, master la privat si multe cursuri de pregatire facute pe ochi frumosi. La serviciu am instalate toate jocurile pe calculatoarele alea vechi, solitaire, minesweeper…. sunt utile. Am biroul meu cu radio. Si am si o secretara care primeste si ea salariu de cam 8000 lei brut lunar. E bine. Separat mai iau vaucere de vacanta si bonusuri pentru cand realizez 120% – stiti voi bugetarii ca astea sunt paine cu magiun. Cu ele fac vreo 8 minivacante pe an la munte cu colegele in timbilding. Postul asta ma costat destul de mult – tre sa imi scot si eu interesu…. Afacerile pe care le am imi aduc mult mai multi bani, iar clientii sunt aia de au nevoie de mine pentru postul de la stat …. e bine Nu tai bon ca nu e nevoie …stiti voi de ce. Cea mai mare bucurie a mea a fost ca guvernu ne mareste salariul acum o sa am 27.000 brut lunar – sa le dea Dzeu sanatate – a decis sa imi majoreze salariul si mie si secretarei. Ce fericita o sa fie secretara – poate o mai conving sa mergem undeva un vickend doar noi doi in delegatie. Nevasta iam dat si ei post la dispensar are 7000 brut dar face din pacienti inca odata pe atat …. insa multe nopti tre sa stea la dispensar suntem o familie model. Asa e la stat – asa ca sa stiti ca noi bugeterii suntem bucurosi. Iar voi de ce va plangeti, aveati impozitu foarte mic, acu e normal, lasa ca aveti de unde. Spor la munca!
Domnule, mare dreptate ai! Am fost și eu bugetar! Foarte mulți freacă menta! Nu este deloc corect! Depindem de niște politicieni care-si apară interesele lor!
Asta e guvern ma?? Asta e GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT nu guvern baga-mi-aș pl in rasa lor de excremente infecte. Bine ca mizeriile de bugetari care nu sunt în stare sa își miste cursul de pe scaunul acela (de nu s-ar mai mișca în veci de acolo) primesc măriri de salarii futui în gura și celor care lucrează la privat le este impuse impozite mai mari. Normal ca să aibe guvernul pl de unde sa dea salarii mărite unor armate de retardati mintali care pentru un căcat de hârtie te trimite la 3 ghișee și alea ocupate de alți retardati mintali incapabili. Futu-va în gura de GUNOAIE STRADALE CE SUNTEȚI VOI ca v-as arde de vii pe toți acolo în COCINA numita parlament sa nu mai rămâna nici căcat de analize de ADN din voi.
O palma data celor care lucrează la privat și celor care mai au avut încă un loc de munca în afara de cel full tine.
Toată casca asta de retardati mintali merita sa fie ucisi de tot la cât rău fac romaniei prin deciziile idioate pe care le iau pentru noi prostii de rand.
Nebuni mai sunt și bugetarii ăștia care o freacă câte 8 ore la munca(poate nu toți), comparația cu pilotul n are nicio treaba cu realitatea românească. Nu cumva pilotul sunt cei din domeniul privat? Tâmpiților care lucrați la stat, oare banii pt salariile voastre de unde vin?!
Tu, cititorule, esti alaturi de alti 24 de calatori intr-un avion ce zboara din directia Bucuresti spre Londra. In timpul zborului pilotul avionului moare. Cineva dintre voi trebuie sa preia comanda avionului. Niciunul din cei 24 de calatori nu-si asuma sa preia carma avionului. Ai ramas tu! Tu, cel care citesti acum acest mesaj, tu cel care consideri ca toti bugetarii sunt niste lepre ordinare care stau pe Facebook toata ziua. Ce prost este pilotul avionului! Si mai dorea salariu marit! Pentru ce? Ce sanse au acei 24 sa supravietuiasca cu tine la carma avionului?
Hai nu va mai kkti pe voi cu muncile voastre neprețuite
Comparația este falsa, la povestea ta realitatea e următoarea: suntem într-un avion unde piloții sunt mai multi decât pasagerii, si nu sunt nici mari scule cu școli și pregătire, neamuri cumetri, amante, etc
Din start ne-am dus dracului
Poate ca pilotul ala nu deceda în timpul zborului dacă cineva îl controla la inimă înainte de decolare! Înțelegi ce zic? Departe de noi gândul sa spunem ca toți bugetarii sunt lepre, toți stau doar pe Facebook și beau cafelute. Sunt și bugetari buni profesioniști, oameni care își fac foarte bine treaba! Problema e ca aceștia se complac, zi de zi, sa stea lângă pilele, amantele și nepoții șefilor, cei care parazitează instituțiile publice până în măduva lor. Contra unui salariu satisfăcător tac, închid ochii și se fac ca nu vad ce se întâmplă în jurul lor! Dacă fiecare și-ar face treaba, dacă pilotul ar fi fost verificat medical înainte sa urce în avion, toată lumea ar fi mulțumită! Asa, pilotul s-a dus la verișoara lui care lucrează la spital, aia i-a dat un certificat fals și din cauza asta avionul se prăbușește. O asistenta, absolventa de postliceala, cu liceul neterminat, câștiga azi între 4000 și 6000 de lei net, pe când un inginer constructor nu sare de 3500-4000 lei. Odată și odată tot trebuie reorganizata întreaga societate românească, altfel se va scufunda toata țara!
Facem cheta și ii dam bani pilotului! Poate învie când ii dam cu un teanc de bani pe la nas. Sau nu asta e morala textului tău?🫣 P. S. Dacă ești bugetar, sunt de acord sa mărească tuturor salariile, in afara de tine…
De parca moartea, cand vine, te întreabă ce salariu ai!!! Repet: doar tie sa nu-ți crească salariu. In rest, tuturor!
Ce comparație stupidă, ridicolă !HA, HA, HAAAAA…
Există și copilotul, nu-i singur în cabină! Așa că și pe voi vă pot înlocui alții, mai bine pregătiți!
Nimeni nu este de neînlocuit!
N-ar fi o mare problema de plata bo$$
Dar unde ne-ati adus voi pana acum cu „profesionalismul” asta al vostru ?
Cand iti pune cineva sula în coaste n-ai încotro, plătești și cât nu face dar pentru ce ? ca numai in rahat ne-ați dus
Ani de zile numai praf faceți și jumuleala maxima pe noi
Cam cat credeți ca o sa tina pana apar furcile ?
Eu mai știu un scenariu in care de defectează avionul care este al unei companii private, iar toți cei 24 de călători sunt bugetari…😬 P.S. In avion se afla și…Valerica!🤦🏻♂️
Eu mai știu un scenariu in care se defectează avionul care aparține unei firme private, iar toți cei 24 de călători sunt bugetari. Printre ei, cred ca este și Valerica…😬
În zilele noastre, e inutil să-ți încarci memoria cu tabla înmulțirii.Timp pierdut.
Doar pt.această categorie de salariați a scăzut puterea de cumpărare Doar aceștia trebuie protejați, să nu piară cumva și să nu le scadă confortul zilnic.
Ori de câte ori a fost PSD-ul la guvernare a procedat întocmai.A mărit salariile bugetarilor,taxele și impozitele,aceasta este politica acestui minunat partid.
Din nefericire presiunea care se pune pe mediul privat, va falimenta foarte multe firme. Iar în viitorul apropiat statul român se va împrumuta pentru a asigura salariile bugetarilor.
Dar despre PRIVATII care nu platesc darile la stat angajatilor nici macar la salariul minim pe economie de ce nu spuneti nimic si se trezesc bietii oameni ca au lucrat degeaba ani de zile si nu pot sa isi faca si ei un control medical sau sa iasa la pensie ca nu au anii de munca. cati dintre voi mergeti la anaf sa verificati daca va sunt platite darile ??? si peste ani vedeti ca este prea tarziu. de la privat de ce nu se aduna bani la buget pentru ca nu sunt declarati. de ce nu se aplica legea ca toti banii sa fie depusi la anaf de unde acestia isi opresc darile dupa care inpart salariile angajatilor, asa cum este in Danemarca, sa vedeti atunci cati bani se aduna la buget si poate asa nu ne mai imprumutam pe dobanzi uriase. lucreaza vreo cineva in constructii pe salariul minim (3000) ???? nu cred. Cine este corect in aceasta viata sa arunce primul cu piatra…
si ce treaba sau vina are angajatul f.tut de stat ?
ba mai dați-o in.. suntem țara cu cei mai multi bugetari pe cap de locuitor
Care nici nu muncesc macar sa colecteze sau sa verifice smenurile din privat, mereu hai sa f.tem prostul
Greșit nu suntem tara cu cei mai mulți bugetari pe cap de locuitor ia și te informează! A că suntem tara cu cei mai mulți bugetari care nu fac nimic e altceva !
Cei din privat ar trebui controlați de cei de la stat , dar aceștia nu își fac treaba! Majoritatea de la stat dorm în funcții de asta avem mâncare stricata la mare, taxe neplătite de patroni etc
Ce sa mai controleze… au zis: toti care au contract partiale de munca, sunt hoti, asadar toti sa plateasca la 8 ore!
Asta e Romania, țara în care nu contează jaful, un covrig sa le arunce și o sa uite tot
Sunt necajiti e normal sa li se mareasca salariile …
E incredibil în țară trăim…
E incredibil că majoritatea se miră crezând încă că aleșii sunt pentru tara și oameni
La Primaria Vaslui spre exemplu,foarte multe persoane angajate,care habar nu au pe ce lume traiesc si de ce iau salarii foarte frumoase.Spre exemplu sotia lui Lili Trifu,care nu stie tabla inmultirii nica la anii ei,dar lucreaza la Primarie,si alte persoane care stau doar pe Facebook si comenteaza , asta e serviciul lor .Ce ziceti , sa se faca reduceri sa mai dea afara din panarame ?
WTF cum drak ajung astfel de paraziti angajatii?
Nepotismul, PCR-ul rupe in Romania.
Sa vezi in 2028 cand se prabuseste leul cum o sa emigreze cate 200k persoane/ luna, guvernantii o sa urle la cer ca EU fura forta de munca a Romaniei.
Idiotii astia nu isi fau seama ca e ultima strigare si daca nu achimba rapid treburile lumea o sa emigreze intr-un ritm mult mai accelerat.
Ei in schimb fac pe dos, ca doar asta e si scopul, sa emigreze cei care vor, sa prabuseasca leul si apoi sa vezi tu cum 50% din electorat e pe ajutor social si voteaza cum vor ei.
Sa nu se mire nimeni cand salariul min pe economie o sa fie 100$, acelasi lucru au facut in 1999 si urmeaza sa fure pe rupte.
in 2028? Nici nu trebuie sa asteptam atat, deja se intampla. Am citit pe Digi24 ca ne confruntam cu o noua apocalipsa demografica, suntem la coada clasamentul global dpdv natalitate si pe locul 2 mondial la rata mortalitatii.