Se instaleaza din nou teama in sistemul bugetar, dupa declaratiile oficialilor care anunta continuarea disponibilizarilor in randul salariatilor de la stat. Ministrul delegat Liviu Voinea a anuntat ca pana la sfarsitul lunii martie va fi finalizata strategia de reforma a personalului bugetar. La unele institutii bugetare directorii i-au pregatit pe angajati, spunandu-le ca evaluarea anuala va avea „greutate” la stabilirea persoanelor care vor parasi sistemul. La institutiile de control va conta la aprecierea calitatii muncii si numarul amenzilor aplicate. Cei care impart amenzi mai multe ar avea mai multe sanse sa isi pastreze locurile de munca.
Nesiguranta locului de munca este din nou motiv de ingrijorare pentru bugetari, dupa ce ministrul delegat Liviu Voinea a anuntat ca pana la sfarsitul lunii martie va fi finalizata strategia de reforma a personalului bugetar. La unele institutii bugetare directorii i-au pregatit pe angajati, spunandu-le ca evaluarea anuala va avea „greutate” la stabilirea persoanelor care vor parasi sistemul.
„De unde sa mai taie din numarul angajatilor, ca peste tot este nevoie sa se faca angajari, nu sa se mai dea afara oameni. Este o adevarata nebunie”, declara un angajat dintr-o institutie de asistenta sociala. Si liderii de sindicat isi pun intrebarea de unde se va mai reduce numarul de locuri de munca.
„Din sanatate, nu, pentru ca acolo abia s-au deblocat angajarile pentru a mai permite cresterea numarului salariatilor. In sistemul asistentei sociale este o situatie ingrijoratoare, si aici se cere cu disperare deblocarea angajarilor. Politistii si ei sunt putini. Eu nu vad de unde mai vor sa mai taie locuri de munca. Dupa parerea mea, in fiecare unitate bugetara ar mai trebui facute angajari, sa se aduca oameni care sa faca proiecte pentru a absorbi fondurile europene”, a declarat Marius Orosanu, liderul judetean al Cartel Alfa. Cat despre faptul ca evaluarea anuala a activitatii bugetarilor ar putea face trierea personalului care va fi disponibilizat, reprezentantii sindicatelor spun ca in prezent evaluarea se face uneori cu mult subiectivism.
Goana dupa amenzi pentru pastrarea locului de munca
La institutiile de control, unii inspectori spun, neoficial, ca va conta la aprecierea calitatii muncii lor si numarul amenzilor aplicate de fiecare. Cei care impart amenzi mai multe ar avea mai multe sanse sa isi pastreze locurile de munca, si asta in conditiile in care se tot vorbeste in ultima vreme de punerea accentului pe prevenirea unor deficiente, si nu pe vanarea acestora.
„Cunosc situatia asta, si de la ITM, si de la alte institutii de control, probabil asta se cere si la Curtea de Conturi, ca altfel nu ar mai face atatea actiuni care, in opinia mea, sunt la limita legii. Din nou, statul are un dublu limbaj. Pe deoparte se merge pe anuntul ca accentul se pune pe preventie, pe de alta parte vedem, nu neaparat oficial, ci neoficial, ca i se spune fiecarui inspector sa aduca cat mai multe amenzi. Este ca si cum ar spune politistul: hai sa avem cat mai multi infractori ca sa avem pe cine prinde . Daca se vrea mai multi bani la buget, hai sa facem mai multe locuri de munca, nu sa bagam stres si in angajatii institutiilor de control si in agentii economici”, este de parere liderul de la Cartel Alfa.
De altfel, multe din amenzi nici nu ajung sa fie incasate la buget, fiind contestate in instanta si anulate, transformate in avertismente.
„Tot neoficial se discuta ca fiecare inspector de munca ar avea plan ca in fiecare luna sa vina cu cate cel putin doua cazuri de munca la negru depistate. Eu am mai spus si cu alte ocazii ca au fost situatii cand s-au dus inspectorii de munca pe la stani, pentru ca acolo stiau ca sigur gasesc persoane fara forme legale de munca”, a mai precizat Orosanu.
Se gasesc si alte cai de reducere a numarului bugetarilor
Pe de alta parte, liderii de sindicat spun ca s-ar gasi si alte cai de reducere a numarului de bugetari, daca tot aceasta este o cerinta impusa de FMI.
„Se incearca in ultima vreme ca personalul medical sa fie scos din randul bugetarilor. Este si ceea ce vor si angajatii din acest sector. Daca s-ar realiza asta, am putea raporta la institutiile internationale care cer reducerea aparatului bugetar ca s-a realizat acest lucru”, mai spune liderul Cartel Alfa.
In Romania, numarul bugetarilor a scazut pe parcursul primilor ani de criza economica cu peste 200.000. Doar in 2012 numarul persoanelor angajate in sectorul public a scazut de la 1,202 milioane la 1,187 milioane persoane. Romania s-a angajat fata de institutiile financiare internationale sa reduca numarul bugetarilor pentru ca volumul cheltuielilor de personal in bugetul public sa nu depaseasca anumite plafoane anuale.