HOTÃRÂT…Scos fortat la pensie de Buzatu, dupã ce a transformat Centrul Medico-Social de la Bãcesti în model de bunã practicã pe tarã, Ion Briscaru a decis sã-si continue activitatea în slujba locuitorilor din Bãcesti. A decis sã candideze din partea PNL pentru functia de primar, considerând cã actualul primar e depãsit de situatie, acesta rãmânând fidel principiului cã primãriile se pot conduce si de pe terasele restaurantelor. „Am fost o comunã emblematicã a judetului Vaslui, una din top 5. Acum am ajuns la coada clasamentului, prin nepãsarea si neimplicarea lui Horatiu Cãrãusu, un primar plictisit care a uitat sã-si facã meseria. În Bãcesti existau douã terenuri de fotbal, cu echipe de seniori si juniori, cãmin cultural cu activitãti culturale, industrie care zbârnâia, agricultura care mergea. Acum parcã suntem o comunitate anostã, unde nu se întâmplã nimic. E pãcat, fiindcã populatia noastrã cosmopolitã deja a luat-o înaintea administratiei. Si-au fãcut case noi, frumoase, si-au cumpãrat masini si cei de la Primãrie nu au reusit sã facã drumuri asfaltate, sã tragã retea de apã si canal sau gaz metan. Nici pe latura culturalã nu s-a fãcut nimic. Sã ne aducem aminte de marii artisti care au urcat pe scenã la Bãcesti. Am avut trei fanfare vestite si multe altele. Pe lângã acestea, au existat si destule initiative private care au dispãrut între timp si nu mai avem nimc. Nici teren de fotbal, nici echipã. Nu mai avem cãmin cultural, dar nici activitãti. Nici mãcar o zi a comunei nu mai avem de multã vreme. Investitiile din Bãcesti sunt fãcute de vestitii rromi ai comunei, veniti cu bani din strãinãtate si au început sã se întreacã în a-si ridica vile care mai de care mai cochete, iar primãria nu reuseste sã le facã infrastructura necesarã”, spune Ion Briscaru, un gospodar care a demonstrat la centru medico-social cã e capabil, cu bani putini, sã facã minuni. Pentru cei sceptici, îi invitãm sã vadã cum aratã acest centru. Zici cã e un mic colt de rai.
Pentru a-si întãri cele spuse, Briscaru ne-a invitat la un periplu prin satele componente. Din pãcate, realitatea din teren a fost mult mai durã si cu un impact mult mai mare decât cele spuse în cuvinte. În primul rând, la intrarea în Bãcesti, dupã trecerea de cale feratã si la o distantã micã de sat, gunoiul menajer si resturile de santier troneazã în mijlocul a ceea ce ar fi trebuit sã fie loc de pãsunat. Numai cã acesta nu mai existã si tot prin grija actualei conduceri a comunei. „În urmã cu 5-6 ani, a existat o asociatie a crescãtorilor de animale, la nivelul comunei, condusã de un angajat al primãriei. Din pãcate, subventiile de la APIA, peste 3 miliarde de lei vechi, banii cu care ar fi trebuit fãcutã igienizarea izlazului, cumpãrarea si împrãstierea de îngrãsãminte sau bani cu care ar fi trebuit construite adãpãtori si adãposturi pentru animale, au fost folositi în alte scopuri. Drept urmare, au venit organele de control abilitate si asociatia a dispãrut. De suferit au avut adevãratii beneficiari, crescãtorii de animale care, acum, ar fi avut o pãsune curatã, întretinutã, cu cismele pentru adãpat animalele. Astãzi, nu au nimic si, cu o astfel de conducere în primãria Bãcesti, nici nu vor avea. De aceea, unul dintre obiectivele mele importante, dupã ce voi ajunge la primãrie, este reînfiintarea unei asociatii a crescãtorilor de animale, care sã respecte legislatia în vigoare, pentru ca pãsunea sã fie redatã celor care au nevoie de ea. Pe lângã acest lucru, consider cã este important si sprijinul tinerilor care doresc sã porneascã pe un astfel de drum. Sunt multe proiecte pentru sprijinirea tinerilor fermieri, iar la Bãcesti sunt destui care nu au nevoie decât de un imbold. Revenind la problema gunoaielor de la marginea fiecãrui sat, rezolvarea unor astfel de probleme se poate face dacã îti doresti, cu adevãrat, acest lucru. Una dintre solutii este legatã de construirea unei platforme pentru colectarea selectiv a gunoiului. Plus cã, în functie de solutiile Consiliului Judetean Vaslui privind groapa de gunoi de la Rosiesti, dar si preturile negociate, putem renunta la acest mare contract care ar trebui sã cuprindã tot judetul si sã semnãm propriul contract. Din pãcate, oamenii din Bãcesti nu stiu, încã, ce bani vor fi nevoiti sã plãteascã, lunar, pentru ridicarea gunoiului. Tinând cont cã, în comuna aceasta, sunt familii si cu 14 copii si, lunar, primãria va încasa câte 5 lei pentru fiecare, sã vedem atunci de unde vor da oamenii acesti bani. Deocmadatã sunt alegerile si primãria suportã cheltuielile. Se va termina cu alegerile si atunci vor fi nevoiti sã recupereze banii de la populatie”, mai spune Briscaru.
Peste 7 miliarde de lei aruncati pe o bazã sportivã inexistentã
În urmã cu câtiva ani, primarul actual, Horatiu Cãrãusu, reuseste sã acceseze un proiect de peste 7 miliarde de lei vechi pentru constructia unei baze sportive si amenajarea unui teren de fotbal în satul Iezer. Dupã ce au fost cheltuiti o mare parte din bani, proiectul a fost abandonat si în locul bazei sportive si a terenului de fotbal a rãmas un teren pe care pasc vacile satului, o platformã de beton si câtiva pereti de cãrãmidã, dãrâmati. Te apucã jalea când vezi cum au fost risipiti banii si în spate nu se vãd decât trei rânduri de cãrãmidã si o fundatie subredã. Scheletele din dulapul lui Cãrãusu sunt mult mai multe. A început multe lucrãri pe care nu le-a terminat. A dat avansuri mari la constructori si cam atât. Exemplul cel mai elocvent este locul unde ar trebui sã fie acum bazarul si o cãsutã protejatã pentru copii abandonati, lângã Ocolul Silvic. La Bãbusa, acelasi scenariu. În locul unde trebuia sã fie o scoalã, în fata celei vechi unde dorm bufnitele, e numai fundatia. Alti bani si nimic finalizat.
Material de propagandă electorală executat de SC Vremea Noua SRL la comanda PNL Vaslui. Cont mandatar financiar 21200012.