Fostul comisar-sef din IPJ, Marinicã Zãrnescu, are toate sansele sã scape de închisoare, în celebrul caz de braconaj al anului trecut. În ianuarie 2011, Zãrnescu a fost prins în flagrant dupã ce a braconat în pãdurea Oprisita o ciutã si un cerb carpatin, alãturi de alti trei complici. Procesul care a urmat a condus la o singurã condamnare, cea a lui Ciprian Pãduraru, care a primit opt luni de închisoare cu suspendare si cu termen de încercare pe o perioadã de doi ani si opt luni. Interesant este cã magistratii au manifestat o clementã deosebitã si când a fost vorba de plata exemplarelor executate cu sânge rece de braconieri. Desi Directia Silvicã ar fi dorit ca Pãduraru sã achite contravaloarea cãpriorului împuscat, peste 1.200 de euro, judecãtorii au respins în mod ciudat cererea si l-au obligat pe braconier sã achite statului român doar… 6,5 lei! Zãrnescu si Relu Cretu, ceilalti doi inculpati, au fost trecuti pe un alt dosar, care se judecã de mai bine de un an si jumãtate.
La începutul lunii ianuarie 2011, Marinicã Zãrnescu a fost prins în flagrant dupã o partidã de vânãtoare ilegalã, dupã ce acesta a împuscat o ciutã de cerb carpatin si un cerb carpatin. Politistul-militian a iesit la o partidã ilegalã de vânãtoare, în zona Gãvan, la Bogdana, însotit de trei bãrbati. Crezându-se mai presus de lege, Zãrnescu a împuscat douã exemplare extrem de scumpe, o ciutã si un cãprior. Prins în flagrant în Vaslui, fostul sef din IPJ a stat impasibil, a mâncat sticks-uri, iar când a fost întrebat cum se simte în postura de braconier a rãspuns: “Mã simt bine!”. Din martie 2012, de când a pornit procesul celor trei inculpati, nu s-a ajuns la nicio solutie concretã. Cu o singurã exceptie. Din dosarul initial s-a dispus disjungerea cauzei si formarea unui nou dosar, în care vor fi judecati Zãrnescu si Relu Cretu. Magistratii au dat sentinta în cazul lui Ciprian Pãduraru, cel care a executat un cãprior în pãdurea de la Floresti, dupã ce, anterior, “maestrul” Zãrnescu executase o ciutã. “Condamnã pe inculpatul PÃDURARU CIPRIAN la pedeapsa de 8 luni închisoare. În baza art. 133 din legea 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor, condamnã pe inculpatul PÃDURARU CIPRIAN, la pedeapsa de 6 luni închisoare. În baza art. 71 alin. 1 C.p. aplicã inculpatului pedeapsa accesorie prevãzutã în art. 64 lit. a teza a II a si lit. b C.p. în baza art. 33 lit. a C.p., art. 34 lit. b C.p. contopeste pedepsele stabilite, urmând ca inculpatul sã execute pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare”, au decis judecãtorii vasluieni.
Declaratia ing. Ventoneac: “Conducãtorul masinii a considerat cã nu poate trece pe sub pod”
“La ora 14.10, pãdurarul Popa Titi a auzit patru focuri de armã care s-au tras din directia unei masini care se deplasa pe drumul Lacu Babei-Gãvan. Ajuns la fata locului, a identificat urme de sânge si târâre vânat cervide, urme de pãr. Autoturismul si-a continuat deplasarea prin loc. Gãvan, moment în care a aflat nr. de înmatriculare, respectiv IS-19-ACF. (…) Dupã un itinerariu presupus, s-au înfiintat filtre de politie, astfel cã la intrarea în Vaslui a fost identificat autoturismul cu numãrul sesizat. Initial, s-a sustras de la control si a fugit în directia str. <<Avram Iancu>>, moment în care s-a oprit, conducãtorul auto a considerat cã nu poate trece pe sub pod. (…) Ca participanti în masinã au fost identificati Zãrnescu Marinicã, Vali Ghetãu, Pãduraru Ciprian si Cretu Relu, proprietarul masinii” – declaratia inginerului Adrian Ventoneac, responsabil de vânãtoare la OS Vaslui.