spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Botosanenii cu centrale pusi sa dea milioane la Termica

- Advertisement -

Chiar daca si-au montat centrale termice de apartament pentru a nu mai avea nicio legatura cu Termica, mii de botosaneni vor avea de plata in iarna urmatoare facturi la incalzire catre societatea de termoficare. Asta pentru ca, prin lege, vor plati pentru tevile care le trec prin apartamente si pentru cele de pe casa scarii.

Asociatiile, obligate prin ordin sa puna „centralistii” la plata

Botosanenii care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire si au ales o sursa alternativa vor fi obligati sa plateasca facturi si catre Termica in sezonul rece care urmeaza. Daca in iarna trecuta o parte din asociatiile de proprietari au refuzat sa ii puna la plata pe cei care aveau centrale de apartament, din aceasta iarna consumul comun va fi obligatoriu de stabilit, deoarece intre timp a aparut o reglementare care include sanctiuni pentru cei care nu o respecta. Este vorba de ordinul 343/13 iulie 2010 pentru aprobarea normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum, care a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 20 iulie 2010.

Impartirea consumului o vor face mai multi

Ion Diaconu, directorul societatii Modern Calor, care va prelua activitatea de furnizare a energiei termice, spune ca se va ocupa de repartizarea consumului comun doar la apartamentele cu care a incheiat contracte individuale si unde nu sunt montate repartitoare. „Acolo unde sunt repartitoare, defalcarea o vor face firmele care le-au montat. Unde nu exista astfel de repartitoare, defalcarea va fi facuta de asociatiile de proprietari sau de catre Termica, daca s-au incheiat contracte individuale. Iarna trecuta, consumul comun a fost intre 10 si 15%, dar nu toate asociatiile au calculat acest consum comun. Intre timp, exista o lege care ii va obliga pe toti sa calculeze consumul comun”, a spus Ion Diaconu.

Cum se va distribui consumul comun

La ora actuala, in municipiul Botosani sunt doua firme care au montat repartitoare si care se vor ocupa de stabilirea consumului comun. Petrica Parfenov, directorul uneia din cele doua societati, spune ca iarna viitoare, in multe cazuri se va merge pe un consum comun de 50% in lunile noiembrie, martie si aprilie, si 30% in decembrie, ianuarie si februarie. Spre exemplu, in luna noiembrie, daca pe o scara de bloc cu 20 de apartamente, din care 10 sunt racordate la sistemul centralizat, iar diferenta au centrale termice, se consuma 40 de gigacalorii, jumatate, adica 20 de gigacalorii, se impart pe toate cele 20 de apartamente, iar diferenta pe cele zece apartamente racordate la sistemul centralizat. Astfel, se ajunge in situatia ca o familie care si-a montat centrala termica de apartament sa plateasca o gigacalorie a carei valoare este de 183,5 lei, pentru caldura provenita de la tevile care trec prin apartament si pentru caldura care se pierde la subsol. Aceasta inseamna ca intr-o iarna o familie cu centrala ar ajunge sa plateasca in jur de 800 de lei la societatea de termoficare. (Razvan Sauciuc)

„Calcularea consumului comun nu este o inventie romaneasca”

Asta sustine directorul general adjunct al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). „In tarile din Uniunea Europeana se calculeaza consumul comun de cativa ani. Spre exemplu in Germania, acesta este intre 30 si 50%, in Austria intre 25 si 45%, in Franta intre 25% si 50%, in Cehia intre 40 si 50%, iar in Slovenia intre 35 si 65%. La ora actuala, in aproape 50% din condominiile existente in Romania sunt apartamente deconectate de la sistemul centralizat care au asigurate alte surse de incalzire. In nicio tara din Europa nu exista vreun condominiu in care sa coabiteze doua sisteme de incalzire”, ne-a spus Daniel Alexandru, director general adjunct al ANRSC.

„Conform legii, asociatiile de proprietari trebuie sa inventarieze tevile din blocuri, dupa care datele obtinute vor fi introduse intr-un program si vom face calculul. Pentru ca timpul este foarte scurt pana la intrarea in sezonul rece, legea prevede ca in lunile noiembrie, martie si aprilie, sa stabilim un consum comun de 50%, iar in decembrie, ianuarie si februarie acesta sa fie de 30%. Acest sistem de calcul este valabil doar pentru iarna 2010/2011, urmand ca pana la intrarea in iarna 2011/2012 sa se faca inventarierea tevilor si a suprafetelor radiante si sa se monteze la fiecare scara de bloc cate un repartitor martor care va stabili valoarea exacta a consumului comun”, Petrica Parfenov, directorul unei societati care a instalat repartitoare
evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.