ȘMECHERIE… Războiul dintre primarul Dumitru Boroș și directorul de la Reiser, Daniel Buzamăt, a scos la iveală un amănunt destul de important privind modul în care sunt gestionate companiile din subordinea Primăriei, care au acționar majoritar, Consiliul Local Bârlad. Odată cu intrarea României în UE, Guvernul României a trebuit să alinieze legislația privind modul de administrare a companiilor de stat pentru ca acestea să devină rentabile și transparente. Astfel s-a născut o nouă noțiune, cea a Guvernanței Coorporative, iar toate prevederile legale au fost sintetizate într-o Ordonanță de Urgență, care are numărul 109 și este din anul 2011. Practic, recrutarea membrilor în Consiliile de Administrație (CA), dar mai ales misiunea acestora trebuie să se facă printr-o procedură total transparentă, cu indicatori financiari și nonfinanciari clar stabiliți ce trebuie atinși. Tot atunci, autoritățile tutelare, adică Consiliile locale, Consiliile Județeane sau ministerele au trebuit să înființeze structuri separate, numite compartimente de Guvernanță Coorporative care să dirijeze implementarea acestei ordonanțe la nivelul administrațiilor publice. La Bârlad, după 10 ani de la emiterea acestor legi, nici acum în cadrul Primăriei nu este înființat acest compartiment, iar vinovatul principal este în primul rând, secretarul Municipiului Bârlad, care este și secretarul Consiliului Local, adică al acționarului majoritar în aceste companii. Mai mult, numirile în Adunările Generale ale acestor companii se face haotic, nu mai spunem de cei din Consiliul de Administrație. De exemplu, la Reiser sau la CUP Bârlad sunt câte trei membri în AGA, când ar trebui să fie maxim doi. Ba, mai mult, se face și confuzie între membrii AGA, care nu sunt retribuiți și cei din CA care sunt plătiți. Aceste lucruri trebuiau lămurite de secretarul municipiului, nicidecum de primar sau consilieri care sunt aleși. Primarul Bârladului recunoaște că e deficitar la acest capitol, deși își dorește mult ca la cele două societăți să fie transparență totală. Inventează însă reguli noi, din neștiință, cum ar fi la Reiser cântărirea bitumului care urmează să fie plasat pe străzile găurite, pentru a stopa furtul, când deja legea și practica europeană au găsit soluții mult mai bune și care au și cadrul legal aprobat: „Câte anomalii sunt în organigrama noastră, te iei cu mâinile de cap! Organigrama este în acum în lucru și vreau să o propun spre aprobare în ședința din luna augst CLM Bârlad”.
Primarul Bârladului, Dumitru Boroș, avocat de meserie, își dorește management performant și transparență totală la companiile din subordinea primăriei sale, însă habar nu are că legiuitorul a prevăzut un cadru legal pentru acest lucru, cu norme clare și proceduri standardizate pentru a înfăptui aceste deziderate. Reporterii Vremea Nouă i-au demonstrat primarului în conferința de presă, că principiile transparenței conducerii intreprinderilor publice nu sunt respectate de către primărie și că multe din prevederile OUG 109/2011 privind Guvernanța Corporativă sunt încălcate flagrant. Cel care trebuia să se ocupe de aceste lucruri era secretarul Municipiului, Cătălin Haret, și este plătit regește pentru acest lucru, cu aproape 7.000 lei lunar. Nu mai spunem că acesta este un beneficiar al acestei ordonanțe, fiind membru în CA la Aquavas Vaslui unde primește anual 24.000 de lei. Adunând cele două sume, reiese că acesta primește o leafă europeană de aproape 2000 de euro pe lună, însă când vine vorba de respectarea legii preferă sintagma comunisto-securistă: fără transparență în instituțiile publice. De exemplu, la Primăria Vaslui principiile Guvernanței Coorporative sunt implementate și chiar dacă mai sunt lacune, măcar începutul este unul foarte bun. Iată ce spune primarul după ce reporterii Vremea Nouă i-au atras atenția primarului despre aceste lucruri: „Eu v-am spus că nu avem Compartimentul de Guvernare Corporativă. Câte anomalii sunt la noi în organigramă, te ia durerea de cap! Serviciul de Situații de Urgență este în subordinea CLM, când el trebuie să fie în subordinea primarului. Organigrama o am acum în lucru și aș dori din tot sufletul să primesc răspunsul de la Agenția Națională a Funcționarilor și să intru cu ea în august în ședința CLM. Sunt mai multe lucruri de așezat, nu avem cine arbitra domeniul public și multe altele, că în timp legislația s-a schimbat! Știți care este adevărul? Eu am mai avut o tentativă să modific organigrama, dar știți, nu am avut vot, dar acuma sper să-l am!”, a spus primarul Boroș pentru cotidianul Vremea Nouă.
Primarul Bârladului confundă AGA cu CA, pentru că secretarul municipiului, Haret, nu-și face treaba
După cum observați, primarul Dumitru Boroș a evitat constant să arate că secretarul municipiului Bârlad, juristul Cătălin Haret, nu l-a sesizat de când a preluat mandatul că în Primărie nu se aplică prevederile OUG 109/2011 și nici Curtea De Conturi nu le-a atras atenția. De aceea, componența AGA de la Reiser are trei membri (Adrian Bobeică – PSD, Costel Tudor – PNL și Mihai Bolea – USR), și nu doi, așa cum prevede art.64, indice 3, alin 1 din ordonanța amintită mai sus. Primarul Boroș confundă AGA cu CA. Dacă membrii CA răspund direct de performanțele și managementul companiei, reprezentanții AGA au un rol mai redus. Ei, practic, sunt mesagerii care citesc mandatele aprobate în Consiliul Local privind activitatea administratorilor companiei de stat și sunt cei care duc la îndeplinire sarcinile trasate de departamentul de Guvernanță Corporativă din Primărie. „Nu are cum să fie doi, pentru că dacă sunt din partide diferite și unul votează într-un fel și altul în alt fel, nu mai ai cum să miști lucruri, nu aveți dreptate, nu e așa cum spuneți”, a spus primarul Boroș, referitor la cei trei membri din AGA de la Reiser. Practic, aceștia nu votează, ei duc în AGA mandatul votat de cei 21 de consilieri. Și aici e confuzia, când se votează într-adevăr trebuie un număr impar, dar aici nu e cazul. La Reiser, primarul trebuie să numească un singur membru, așa cum este în practică, fiindcă CLM Bârlad are 100% din acțiuni. Am încercat să-l contactăm și pe secretarul Haret, dar acesta s-a ascuns. E greu de crezut că acesta nu știe de principiile Guvernanței Coorporative, mai ales că a trecut printr-o procedură de selecție atunci când a fost numit în CA la Aquavas, de unde ridică o sumă frumușică, de 2000 de lei lunar.
Despre Compartimentul Guvernanță Corporativă
LEGISLAȚIE… Iată ce scrie în OUG 109/2011 privind guvernanța coorporativă. MISIUNEA: Monitorizarea din punct de vedere economic, cantitativ și calitativ a lucrărilor efectuate, a serviciilor prestate cât și a produselor livrate cetățenilor, respectarea legislației specifice fiecărei activități desfășurate cât și crearea unui cadru adecvat de desfășurare a activităților. ATRIBUȚIILE: Întocmirea mandatelor în vederea prezentării acestora de către reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor, precum și alte atribuții și competențe. Întocmirea scrisorii de așteptări și publicarea pe pagina proprie de internet pentru a fi luată la cunoștință de candidații la postul de administrator sau directori înscriși pe lista scurtă. Monitorizarea și evaluarea, prin reprezentanții săi în Adunarea Generală a Acționarilor, a performanței Consiliului de Administrație, pentru a se asigura, în numele unității administrativ teritoriale în calitate de acționar, că sunt respectate principiile de eficiență economică și profitabilitate în funcționarea societății. Raportarea indicatorilor de performanță monitorizați la intreprinderilor publice de către Ministerul Finanțelor Publice, trimestrial, până la sfârșitul lunii următoare trimestrului precedent. Elaborarea, în fiecare an, a unui raport privitor la intreprinderile publice aflate în subordine, în coordonare, sub autoritate ori în portofoliu. Raportul este publicat pe pagina de internet a autorității publice tutelare până la sfîșitul lunii iunie a anului în curs. Acest raport va cuprinde cel puțin informații privind: politica de acționariat; modificări strategice în funcționarea intreprinderilor publice, fuziuni, divizări, transformări, modificări ale structurii de capital ș.a.m.d. La Bârlad, pe site-ul Primăriei nu există așa ceva. Nici măcar un paragraf, nu mai vorbim de rapoarte sau alte documente. Așadar, secretarul Municipiului Bârlad trebuie rapid să implementeze aceste politici ce țin de Guvernanță Corporativă și nu trebuie să mai aștepte noua organigramă a primarului care are cu totul alte scopuri, nicidecum cele privind transparența.
Domnul Catalin Haret este o persoana deosebita!De fiecare data cand am fost la camera nr. 2 m-a ajutat. Sta in acea camera din primarie fara birou, pe un scaun, chiar daca colegile dumnealui, cele doua doamne au birou. Domnul primar ar trebui sa-i ofere si dumnealui o camera ca saisi desfasoare activitatea mai bine.Nu se poate ca trei persoane sa stea asa, chiar nu mai au spatii??
Acela este biroul consiliului local , nu al secretarului !
Secretarul are birou la erajul 1 al primariei .
Foarte bine ca intre timp i-au dat un birou. Cand aveam treabă in primarie domnul secretar era la biroul consiliului local, unui om bun trebuie sai oferi loc in care sa munceasca.Nu este frumos ca este discreditat.Cu stima!
Totdeauna a avut birou ! In contextul pandemiei … nn prea aveai voie sa urci la et 1 mai ales . Asa ca , secretarul a avut o locatie dintitdeauna( aceiasi licatie pe care au avut o cei dinaintea lui )
Nu neg ce spuneți doamna Sidonia, eu acolo l-am gasit cand am avut nevoie la biroul 2 dar asta sa intamplat mai demult, lucrurile se mai schimba!Mi-a spus soția ca nu se mai lasa sa se mai intre in primarie.
Doamna Laura, nu il apăr sunteți pre dura cu dansul.Este un om onest si capabil!
Nu-l mai apărați atat, are locuința de servici! E barosan baiatu, el schimba primarii după bunul plac și aveți impresia ca e marioneta, imi vine sa rad.Cine a stat mai mult in primarie cu 8.000 de lei, Haret sau primarul?De câți ani e in primarie?Bine i-a facut primarul ca nu i-a dat birou, ca sa-si vada de lungul nasului!!!
A avut dintotdeauna birou ! Linga biroul juridic !
Ordonanta cu pricina, cea din 2011, sigur trebuia aplicata, dar, Cezara nu ai amintit nimic de Ciobanu , directorul Primariei. Pe vremea aceea el stabilea totul dupa bunul plac. Inventa tot felul de aberatii pentru a stopa un demers legislativ cvare nu era in favoarea lui. Sigur, Haret era si este o marioneta. Asa cum s-a mai spus Boros il tine pe Haret pentru ca face tot ce-i spune el. Constantinescu nu dadea doi bani pe Haret.
Ia scrieți si cum Cațu cu Tătaru au păcălit primarii ca vor primi bani pentru drumurile distruse de inundații si ghice ce nu am primit nimic doar minciuni 😂sau au păstrat bani pentru nunta ficei domnului primar de la Tăcuta 😂😂😂😂
Nu controleaza nimeni ce face Haret, astia din primărie au o armata de juristi, parca au mai angajat unul!
Toata lumea stie cat de incompetent este secretarul consiliului local, dar este lasat acolo ca sa execute ordinele date de politicieni!
Nu inventeaza nimeni!! Legea trebuie respectata! Acum daca tu nu intelegi nu e bai, poti usor sa cauti OUG 109/2011 si sa vezi, oare ce tot spun astia?? Si ai sa constati ca au dreptate ziaristii!! Si ca la Reiser se petreceau unele lucruri…. nu le reiau si eu, ia si citeste! Asta daca nu cumva ai facut vreun atac la cap si nu ti-a trecut, a lasat sechele:)))) Sanatacos!!!!
Mai aveți de inventat asociații, comitete, consilii, care mănâncă din impozitele plătite de noi, oricum habar nu au ce fac, se încurcă între ele, dar iau salarii, indemnizații babane și multe alte avantaje pe care le știm sau nu?