Situaţie unică în ţară la Iaşi: de luni, nu se ştie dacă avem sau nu primar. Pe 6 iulie a încetat ordinul prefectului de suspendare a primarului, emis pentru 30 de zile, ordin în baza căruia primar interimar a fost ales Mihai Chirica. Gheorghe Nichita nu poate reveni în funcţie, între timp fiind o sentinţă ce îi interzice exercitarea mandatului. Din prudenţă, primarul şi viceprimarul interimari nu ar fi semnat ieri nici un act. Prefectul a cerut clarificări de la Guvern, din cauza vidului legislativ referitor la astfel de situaţii. Teoretic, va trebui emis un nou ordin de suspendare, şi, ca urmare, CL va vota din nou un primar interimar. Va fi acesta tot Mihai Chirica? Altă variantă ar fi ca instanţa să admită contestaţia făcută de Nichita privind interdicţia sa. Pe de altă parte, Gheorghe Nichita a mers ieri la şedinţa conducerii filialei judeţene a PSD care a durat circa două ore. „Mesajul lui a fost că nu vrea să abandoneze politica“, a spus unul dintre participanţi. Ce s-a mai discutat?
Iaşul nu are de ieri primar
Soluţia identificată la nivelul Instituţiei Prefectului pentru ieşirea din vidul legislativ în care se află conducerea municipalităţii implică o prelungire a suspendării primarului Gheorghe Nichita, în contextul în care aceasta a încetat de drept luni, 6 iulie. Deşi se află în libertate, Nichita nu-şi poate exercita atribuţiile în urma interdicţiei dispuse de instanţă pe perioada cât se află sub control judiciar.
„Ordinul de constatare a suspendării a fost limitat pentru perioada 7 iunie – 6 iulie, am preluat exact din dispozitivul instanţei. Ordinul a fost valabil, din start, până pe 6 iulie, şi a expirat de la sine. Dacă eram încă în perioada de valabilitate şi era nevoie să înceteze suspendarea, puteam vorbi de constatarea încetării suspendării. Dar pentru că a trecut termenul, nu e nevoie de altceva“, a spus prefectul Dan Cârlan.
Odată cu încetarea de drept a suspendării, viceprimarul Mihai Chirica a pierdut atribuţiile de primar, iar consilierul local Daniel Mătăsaru pe cele de viceprimar. Perioada de interimat a acestora era valabilă „pe perioada suspendării de drept a mandatului“ lui Gheorghe Nichita, după cum se arată în hotărârile CL adoptate în lunile mai şi iunie.