PREVENȚIE… Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au dirijat, zilele trecute, către unități de neutralizare, peste 5,8 milioane de ouă destinate consumului, urmare a infectării unei ferme cu Salmonella Enteritidis. Totodată, s-a luat decizia ca 220.000 de păsări din ferma respectivă să fie sacrificate. Vorbim de o unitate aflată la intrarea în municipiul Vaslui dinspre Muntenii de Jos, care a mai fost sancționată în trecut de inspectorii DSVSA Vaslui.
Pentru a asigura siguranța consumatorilor, în special în contextul fluxului mare de cumpărători din perioada sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) a desfășurat, în perioada 27 noiembrie – 31 decembrie 2024, o serie de controale în unitățile din industria alimentară. În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 24 de unități autorizate sanitar veterinar ( abatoare, unitati de procesare carne, unitati de procesare lapte, unitati de procesare peste, unitati de ambalare oua, unitati de procesare miere) , s-au efectuat acțiuni de control în trafic împreună cu reprezentanții IPJ și s-au verificat 29 de mijloace auto, s-au efectuat 288 controale oficiale în locații precum supermarketuri, piețe, unități de alimentație publică (pizzerii, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), pescării, măcelării, carmangerii, pensiuni și unități de comercializare a alimentelor.
Inspectorii au urmărit în mod special prevenirea riscurilor de toxiinfecții alimentare și combaterea comerțului ilegal cu produse din carne de porc provenite din zone de restricție pentru Pesta Porcină Africană (PPA). Rezultatele controalelor au fost semnificative: au fost aplicate 16 amenzi contravenționale conform HG 984/2005 cu modificarile si completările în vigoare, în valoare totală de 55 600 de lei , s-au aplicat 19 avertismente și au fost retrase de la comercializare 614 kg carne, 87 kg produse din carne, 98 kg produse lactate, 29 kg pește si produse din pește și 5.817.443 de ouă de consum urmare a infectarii unei ferme cu Salmonella Enteritidis, produse care au fost dirijate catre unități de neutralizare. Ferma cu probleme se află la intrarea în municipiul Vaslui dinspre Bârlad, iar în trecut a mai avut probleme asemănătoare. Pe lângă neutralizarea celor peste 5,8 milioane de ouă, inspectorii DSVSA au decis să sacrifice și cele 220.000 de găini ouătoare din ferma respectivă.
Ce înseamnă infecția cu Salmonella
Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Simptomele infecției cu Salmonella – salmoneloza – sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febra, greața, voma, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot să apară după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat.
Printre principalele neconformități constatate și sancționate se numără:
– Depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Comercializarea produselor alimentare în condiții necorespunzătoare de igienă sau în spații neînregistrate sanitar veterinar;
– Nerespectarea programului de autocontrol;
– Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Produse cu termen de valabilitate expirat expuse la comercializare;
– Nerespectarea legislației privind ambalarea și etichetarea produselor;
– Lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
– Transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
– Personal fără echipament de protecție.
Controale și la depozitele de legume și fructe
DSVSA Vaslui a desfășurat controale în 14 unități, inclusiv magazine și depozite de legume și fructe, pentru a verifica respectarea condițiilor de funcționare și a normelor de siguranță alimentară. Scopul principal al controalelor a fost să se asigure că unitățile respectă cerințele de igienă și reglementările legale referitoare la comerțul cu legume și fructe provenite din Uniunea Europeană și din țări terțe. În urma verificărilor, au fost identificate mai multe nereguli, printre care:
– Spații de depozitare igienizate necorespunzător;
– Legume și fructe etichetate incorect;
– Fișe de aptitudini neactualizate;
– Lipsa măsurilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție (DDD);
Supermarketurile și hipermarketurile, luate și ele în vizor
Având în vedere că mare parte a consumatorilor, preferă să facă cumpărături pentru aprovizionarea de sărbători din super/hipermarketuri, în perioada 10 – 13 decembrie 2024, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au efectuat controale tematice în aceste categorii de unități la nivel județean, având ca scop verificarea condițiilor de igienă pentru produsele alimentare, în special carnea de porc și alte alimente de origine animală și nonanimală.
Controalele au vizat următoarele aspecte esențiale în supermarketuri și hipermarketuri:
– Verificarea respectării cerințelor de înregistrare sanitară veterinară și siguranța alimentelor;
– Verificarea eligibilității materiilor prime și a trasabilității produselor alimentare;
– Respectarea cerințelor igienice pentru expunerea și servirea alimentelor;
– Implementarea procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.
În cadrul acestor controale, au fost identificate o serie de neconformități, după cum urmează: Depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; Nerespectarea cerințelor de trasabilitate a produselor; Depozitarea necorespunzătoare și întreruperea lanțului frigorific; Nerealizarea programului de autocontrol; Deficiențe structurale în spațiile de depozitare. Potrivit reprezentaților DSVSA Vaslui, au fost efectuate 27 de verificări în supermarketuri și hipermarketuri, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 3 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21200 lei. De asemenea, au fost acordate 2 de avertismente, iar ca măsură suplimentară, s-au dispus remedierea deficiențelor identificate.
Controale cu rezultate foarte bune
Aceste controale sunt parte a eforturilor continue pentru asigurarea unui nivel înalt de siguranță alimentară și protejarea sănătății publice, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă.DSVSA va continua să efectueze controale de acest tip și în perioada următoare, pentru a asigura cetățenilor un comerț sigur și produse alimentare care respectă normele de siguranță. „Datorită eforturilor depuse de echipele de control, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecții alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent al acțiunilor noastre de protejare a sănătății publice”, a declarat dr. Ponea Mihai, Directorul Executiv al DSVSA Vaslui.
Morandi nu vinde ouă.
Cine sunt ăștia, de ce nu spuneți, sunteți responsabili pentru asta ,
Vanbet sau Safir?
Vanbet sau Morandi! Safir nu are ferme de pui în Muntenii de Jos!
….vorbim de ouă aduse cumva din muioropa? Nooooooooo, locale doar !!!!
O
Articol comandat de Ponea sa ramana pe scaun?
De ce nu nominalizați entitatea juridică vizată ,pt .a ști consumatorii sa evite sa cumpere produsele lor.
Bănuiesc că e vb de Vanbet,ăștia au mai avut și în trecut Salmonella la fermele lor .
La intrare in Vaslui dinspre Muntenii de Jos e doar AVICOM, cred …
la Lipovat – Morandi !
Nu vinde ouă Morandi !