spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Bollywood de Vaslui la Transmir sau cum îi convertim de “indienii lui Farmazon” să sărbătorească Crăciunul (FOTO)

- Advertisement -
CA LA EI ACASĂ… Într-un exemplu de virtuozitate culinară, Mahit ne arată cum se poate face o lipie în mai puțin de 5 minute

PUNJABI DE VASLUI… Avem și noi stranierii noștri, indienii care lucrează în construcții. Câteva sute, cei mai mulți din Asia, lucrează de ceva timp în județul Vaslui. Printre aceștia aproximativ 20 sunt angajați la Transmir, ceea ce aduce un aer exotic acestei companii în pragul Sărbătorilor de Iarnă. Cu patru dintre ei am avut ocazia să stăm de vorbă, încercând să înțelegem cum se simt acești oameni într-o țară străină, departe de familia lor de acasă. Suhala (32 de ani), Sunil (34 de ani), Mahit (29 de ani) și Maden (55 de ani) ne-au spus cum arată viața lor de zi cu zi în Vaslui. Ne-au spus și ce vor face de Crăciun, mai ales că pentru ei aceste trei zile nu au vreo semnificație aparte. Fiind hinduși, Crăciunul este doar o sărbătoare comercială. Binevoitori ne-au spus că vor bea “rachiu în cinstea lui Farmazon” și vor vorbi pe Facebook cu familiile lor din India. De Revelion însă va fi distracție mare. Ne-au invitat să vedem ce mâncăruri tradiționale vor pregăti la trecerea dintre ani, iar noi ne-am oferit să venim cu mici și rachiu. Patronul le-a promis un mic foc de artificii.

I-am găsit pe toți la sfârșitul programului de lucru, când se adunau la cantina pusă la dispoziție de firmă pentru a-și găti mâncarea specifică. Aveau încă hainele de lucru pe ei și s-au arătat foarte bucuroși când le-am spus că vrem să facem un reportaj cu viața lor aici. Ne înțelegem într-o engleză stâlcită, cu câteva cuvinte românești învățate în perioada cât au lucrat aici. Răspund la întrebările noastre ca niște elevi bucuroși că și-au învătat lecția. Mahit, cel mai tânăr, este mai vorbăreț și se erijează în translator. Spre deosebire de ceilalți, nu are copii și tocmai s-a căsătorit online, el în România, mireasa în India. Abia așteaptă să meargă acasă pentru a-și “definitiva” nunta. Acum, de sărbători, sunt deja acasă la ei, iar pentru Mahit este cu atât mai important cu cât el chiar își construiește o casă “din cărămidă”. A ținut să insiste pe acest aspect cu multă mândrie. Banii câștigați în România l-au ajutat să-și îndeplinească acest vis: o soție frumoasă și o casă din cărămidă.

Cu gândul și inima acasă, alături de familie

Dacă pentru mulți vasluieni serviciul reprezintă pâinea cea de toate zilele, pentru ei, oricât ar părea de exagerat, munca în Vaslui este o șansă uriașă pentru a-și întreține într-un mod onorabil familia. Când ajungem la acest capitol, își deschid toți telefoanele și zăbovesc câteva momente cu ochii umezi pe pozele de acasă înainte de a le arăta. Înțelegem că asta e cel mai important lucru pentru ei și pentru familie au decis să vină la mii de kilometri de casă pentru o muncă bine plătită în Vaslui. Au asigurată aici, cazarea, masa și între 600 și 800 de Euro pe lună, în funcție de meserie și munca depusă. Pentru aceeași muncă, ne spun că în țara lor, ar primi cam un sfert din acești bani. Au toate motivele, astfel, să fie mulțumiți aici, doar că dorul de casă e mare. Mahit, cel mai tânăr, ne spune că și-ar aduce proaspăta soție aici doar că sunt probleme mari cu viza. În lipsă, se mulțumesc să comunice prin telefon și o dată pe an, se pot prezenta, în persoană, în sânul familiei. Compania Transmir le asigură transportul cu avionul gratuit. De regulă, pleacă în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când în România sunt multe zile nelucrătoare și lipsa lor nu este resimțită foarte tare. De exemplu, o mai veche cunoștință a cititorilor noștri, mr. Singn este acasă și ne-a salutat prin telefon. Se va întoarce la Transmir în luna februarie.

Le plac micii românești, dar tot mai bună e mâncarea indiană

Când au semnat contractul au avut opțiunea să aleagă între a primi mâncare gata făcută sau o sumă de bani cu care să-șI gătească singuri. Au ales a doua variantă și ne-au explicat că nu le displace mâncarea românească dar se simt mai bine cu mâncarea cu care au fost obișnuiți de mici. O dată pe săptămână merg să se aprovizioneze cu alimentele de bază plus condimentele specifice. Condimentele pe care nu le găsesc în Vaslui și le aduc de acasă, în vizita anuală. În plus, au la dispoziție o bucătărie mare, pusă la dispoziție de firmă și utilată cu toate aparatele necesare. Remarcăm, cu această ocazie, curățenia și ordinea impecabilă, în condițiile în care se gospodăresc singuri. Ca să ne dea un exemplu al măiestriei lor, în mai puțin de 5 minute, Mahit ne pregătește cea mai pură și mai simplă lipie indiană. Alături de el, Suhala ne pregătește ceva simplu dar cu multe condimente exotice. Practic, sunt cartofi prăjiți, dar toate condimentele adăugate plus modul specific de preparare îi face să arate ca o mâncare foarte exotică. Ne invită, apoi, să gustăm și se arată foarte fericiți și amuzați că savurăm ceea ce au gătit. Singura mâncare românească reținută de ei și care le atras atenția sunt micii. În mod clasic, îI întrebăm și de sarmale dar unul dintre ei, Sunil, spune că nu i-au plăcut. E momentul în care intervine supervizorul român și îi amintește lui Sunil că a mâncat cu poftă o mulțime de sarmale. Probabil, doar o problemă de comunicare.

 

Supervizorul romăn: “oameni foarte muncitori și corecți”

APRECIAȚI… Înainte de a pleca îl întrebăm pe cel care ne-a fost ghid la Transmir, în acest reportaj, de ce au ales să angajeze oameni tocmai din India. “Nu prea mai găsim muncitori în Vaslui așa că am ales această soluție. În plus sunt oameni foarte muncitori și corecți. Singura problemă este cea de comunicare. Dacă îi avem la o lucrare trebuie să avem permanent lângă ei pe cineva care să îi îndrume, să le spună exact ce trebuie să facă. În rest nu putem să ne plângem de ei. Chiar dacă ne costă ceva mai mult decât un angajat de aici, pentru că trebuie să le asigurăm cazarea și masa, suntem mulțumiți de ei. Spre deosebire de români care, de multe ori găsesc motive să nu vină la muncă pentru că taie porcul sau li s-a îmbolnăvit bunica, pe ei ne putem baza în fiecare zi”, ne-a spus supervizorul de la Transmir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.