spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bolile la tomate! Ce tratamente se aplicã dupã plantare! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

BOALA ROSIILOR … Cultura de tomate poate fi atacatã de diverse boli ce pot cauza daune considerabile si pot afecta calitatea si cantitatea recoltei. Pentru obtinerea unei culturi de calitate, este esential sã urmezi tehnologiile adecvate de cultivare. În acest sens, identificarea, prevenirea si combaterea bolilor la tomate, precum si gestionarea eficientã a buruienilor si a dãunãtorilor sunt actiuni esentiale pe care trebuie sã le iei în considerare. În continuare, veți vedea solutii inteligente de protectie a culturii de tomate, precum si care sunt bolile ce amenintã aceastã culturã. Utilizarea unor produse de calitate este esentialã, deoarece, în caz contrar, pot apãrea pierderi semnificative în productie. De la plantare pânã la recoltare, rosiile au nevoie de mai multe tratamente pentru a obtine o recoltã bogatã. O altã problemã este aceea ca sã evitati îngãlbenirea frunzelor la tomatele cultivate în solar. Se pot lua si pentru aceasta de la început o serie de mãsuri.Cum si când sã faci stropirea acestor plante din grãdina ta, de câte tratamente este nevoie si cu ce boli si dãunãtori trebuie sã lupti în cultura de tomate, vã arãtãm de la specialisti, prin TikTok, unde acesti agricultori vã explicã cum si când se face stropirea rosiilor pentru tratament. De asemenea, vã prezentãm si tratamentele care se aplicã tomatelor cu frunze îngãlbenite!

Primul tratament pe care îl aplici rosiilor este în faza de rãsad, pentru a preveni cãderea plãntutelor, un fenomen destul de frecvent atunci când produci rãsaduri. Tot în faza de rãsad mai aplici un tratament pentru musca minierã a solanaceelor. Timpul de pauzã este de 3 zile pentru fiecare tratament. Urmãtoarea stropire pe care o faci rosiilor este tot în faza de rãsad, înainte de plantare. Vei folosi un produs pentru combaterea urmãtoarelor boli: fãinare, manã, pãtarea albã si cafenie, dar si pentru alternariozã. Timpul de pauzã este de 3 zile. Tot în aceastã periodã, se mai face un tratament pentru tripsi, musca minierã si acarieni. Timpul de pauzã este de trei zile. Iatã ce tratament ne spune cã este cel mai bun, agronomul specialist:

„Primul tratament la tomate îl fac dupã sapte zile de la plantare cu fungicid Cavaler 600 SL pentru boli , 30 de ml pe 10 l de apã, cu 2 ml de Albit, de care are nevoia planta sã diminueze stresul cauzat în momentul transplantãrii si mai ales cã acum au fost diferente mari de temperaturã între zi si noapte, producând umiditate, iar Albitul ajutã la eliminarea conditiilor de stress. Puteti sã adãugati 30 de ml de Turbo Root, dar treaba asta o puteti face si dupã, puteti pune la rãdãcinã pentru cã este un îngrãsãmânt de tip ipecal si cu alte elemente. Mai aveti nevoie de un insecticid Aphomit, ori Simprotekt sau acesta, Insecticid Biologic, unul chiar foarte bun, care trebuie adãugati la 2,5 ml cel mult 5 l de apã. Iar dupã 10 zile puneti FIREWALL, care este un insecticid acaricid si afid pentru musculita albã, tuta absoluta si multi alti dãunãtori. Dar FIREWALL-ul se dã în cazul în care nu apar inflorescentele si aplicãm tratamentele preventive, pentru cã nu trebuie sã asteptati dãunãtori. Dupã aceste tratamente, aplic Tomato Grow ca sã sporesc inflorescentele sã se lege rosia”, prezintã agronomul de la Agromedic.

Cum mai evitati îngãlbenirea frunzelor la rosii în solar…

Ca sã evitati îngãlbenirea frunzelor la tomatele cultivate în solar, se pot lua de la început o serie de mãsuri. Structura ar trebuie sã nu fie ridicatã într-un spatiu complet deschis, cu preferabil într-un loc care sã asigure solarului si câteva ore de umbrã pe zi, când afarã este caniculã. O investitie într-o plasã de umbrire este de asemenea utilã, la fel ca si alte metode de a reduce aportul de cãldurã – vãruirea foliei, spre exemplu. Este esential cã tineti temperatura aerului din interiorul solarului cât mai aproape de nivelul superior de 30 de grade Celsius. În fiecare primãvarã, dezinfectati solul din solar si serã. Dezinfectia se face si pentru peretii solarului si pentru structura din lemn sau fier. Folositi numai seminte de rosii obtinute din plante sãnãtoase sau pe care le achizitionati din surse sigure. Bolile foliare la rosii cauzeazã si îngãlbenirea frunzelor. Cele mai frecvente boli sunt cele virale sau fungice. Frecvent, îngãlbenirea frunzelor la tomate este determinatã de manã, o boalã care apare mai ales în verile cu multã umezealã si cu perioade de temperaturi ridicate.

De ce se îngãlbenesc frunzele la tomate? Cauzele sunt multiple…

Cauzele care produc îngãlbenirea, vestejirea si uscarea frunzelor la tomate pot fi în primul rând cele care tin de aspectul climatic – aportul de apã si temperatura. Fie ati udat prea mult sau a plouat cu cantitãti prea mari de apã, fie în serã sau afarã a fost prea cald o perioadã mai îndelungatã. Aceste situatii pot declansa îngãlbenirea frunzelor, dar si aparitia unor boli virale sau fungice la nivelul aparatului foliar. Existã o listã cu posibile cauze ale îngãlbenirii frunzelor la tomate: Transplantarea rãsadurilor; Deficit sau exces de umiditate; Deficit sau exces de cãldurã; Probleme la nivelul rãdãcinii plantelor; Carente în sol sau Boli ale tomatelor, precum Fusarium. Tratamentele care le aplicã plantelor de rosii cu frunze îngãlbenite trebuie sã aibã în vedere cauza fenomenului. Iatã ce spune pe TikTok o specialistã în agriculturã de la Marcoser, referitor la îngãlbenirea frunzelor la tomate si care este refacerea lor. „De ce se îngãlbeneste vârful la tomate? Din fotografia trimisã observãm cã este o clorozã apicalã, sindromul pentru care planta suferã din cauza lipsei de fier. Aceastã situatie apare în cazul în care existã un blocaj la nivelul rãdãcinei care împiedicã absortia acestui element. Astfel, vom aplica Sal-wax Ca, pentru deblocarea rãdãcinei si favorizarea absorbtiei nutrientilor, iar foliar vom stropi cu Sprintene si cu Agroxilato Fe, pentru un aport imediat de fier”, a spus scurt si la obiect specialista de la Marcoser.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.