spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Bogdan Ionut Stan, premiantul excelentei în asistentã socialã: “Sursa vietii mele este altruismul”

- Advertisement -

EXCELENTÃ SI LA VASLUI Doi asistenti sociali din judetul Vaslui au fost premiati la cea de-a treia editie a Galei Nationale a Excelentei în Asistentã Socialã pentru 2015, eveniment organizat de Colegiul National al Asistentilor Sociali din România (CNASR) si gãzduit, pe 14 martie, de Ateneul Român. Este vorba despre Stefania Savin, coordonator al Biroului Zonal Husi din cadrul Serviciului de Monitorizare si Management de Caz pentru Copii în asistenta maternalã al DGASPC Vaslui, care a primit premiul pentru Asistentul Social al Anului în domeniul Protectiei si Promovãrii Drepturilor Copilului, si bârlãdeanul Bogdan Ionut Stan, asistent social principal în cadrul Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Bârlad, presedinte al Asociatiei „Copilãrie-Tinerete-Bãtrânete” din Tutova, care a obtinut premiul pentru asistentul social al anului 2015 din domeniul persoanelor cu dizabilitãti. Bârlãdeanul Bogdan Ionut Stan, care are 34 de ani, este un altruist recunoscut.

<<„Nu esti bun de nimic, dacã esti bun doar pentru tine”, spunea celebrul filosof francez Voltaire. Acest citat pare, la prima vedere, nepotrivit pentru vremurile în care trãim. Timpuri în care dominã egoismul, egocentrismul, setea de bani si nu numai. Din cauza sãrãciei, a diverselor probleme, cei mai multi dintre noi alergãm prin viatã, ca sã ne atingem scopurile. Deseori, suntem atât de grãbiti încât nu observãm ceea ce se întâmplã în jurul nostru. Nu stim sã trãim fiecare moment pe care l-am primit în dar de la viatã>>, ne-a transmis Bogdan Ionut Stan, câstigãtorul premiului asistentul social al anului 2015 în domeniul persoanelor cu dizabilitãti. Acesta a trimis pentru cititorii cotidianului nostru câteva rânduri, prin care ne aratã care sunt crezurile sale în viatã, ce l-au dus la succesul obtinut pe 14 martie, fiind declarat “Asistentul social al anului”. Vã prezentãm în continuare ceea ce ne-a relatat Ionut Bogdan Stan.

Bunãvointa pentru semeni mi-a adus satisfactii reale

Îi multumesc lui Dumnezeu cã m-a lãsat sã trãiesc în ritmurile firesti ale existentei umane. Îi sunt recunoscãtor Celui de Sus cã mi-a dat întelepciunea de a întelege cât de important este sã faci bine altora. Ulterior, am constatat cã bunãvointa pentru semeni mi-a adus satisfactii reale. Desi gândurile si gesturile bune par o formã de risipã, iar generozitatea este privitã cu neîncredere în zilele noastre, am decis sã combat aceste prejudecãti si sã scot în evidentã surplusul de resurse pe care ti le oferã aceste calitãti.

În calitate de asistent social am acumulat experien de via

Am început sã activez în domeniul asistentei sociale în 2007, la Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Bârlad, structurã functionalã a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui. În cei aproximativ nouã ani, am acumulat o vastã experientã profesionalã si de viatã. Am fost alãturi de zeci de copii, adulti si bãtrâni pe care i-am ajutat sã depãseascã momentele dificile, sã se integreze în societate, sã se simtã în largul lor si sã înteleagã cã ei nu sunt diferiti de ceilalti. Acesti oameni minunati au dreptul la copilãrie fericitã, educatie si bãtrâneti usoare. De la acesti oameni am învãtat sã fiu tolerant, sã accept viata asa cum este, sã mã bucur de fiecare clipã si sã am multã rãbdare.

Datoritã experientei acumulate, am înteles cã pot sã fac mai mult si cã pot întinde o mânã de ajutor unui numãr mai mare de persoane cu nevoi speciale. Asa cã, în 2014, am fondat Asociatia neguvernamentalã non-profit – “Copilãrie-Tinerete-Bãtrânete”, cu sediul în satul Tutova, comuna Tutova, jud. Vaslui. Prin intermediul acestei asociatii, pe care o si conduc, contribui la îmbunãtãtirea calitãtii vietii persoanelor cu dizabilitãti, prin oferirea serviciilor sociale, medicale, culturale, educationale, economice si de mediu. Timp de aproape doi ani am reusit sã pun în aplicare trei proiecte. Primul proiect este intitulat ,,Calculatorul: accesibilitate, informatie, comunicare pentru persoanele cu dizabilitãti”. Datoritã acestuia, mai multi adulti din municipiul Bârlad au fost învãtati sã-si dezvolte abilitãtile de utilizare a calculatorului, capacitãtile de relationare, socializare prin intermediul internetului, sã-si dezvolte sentimentul utilitãtii, al apartenentei la grup. În calitate de presedinte al Asociatiei “Copilãrie-Tinerete-Bãtrânete” am derulat si proiectul “CLIK – informatie, performantã, reusitã”. 23 de copii de la sate, aflati în grija asistentilor maternali, si alti sapte copii ai acestora au primit în dar calculatoare oferite de Asociatia Ateliere Fãrã Frontiere – ASSOCLIC, care este si partener al proiectului. Initiativa nu se opreste aici. Computerele vor ajunge la un numãr mai mare de copii pentru a le asigura acces la o educatie formalã si non-formalã de calitate, prin facilitarea accesului la informatie. În cadrul celui de-al treilea proiect denumit “Calculatorul în scoala de la sat”, nouã sãli de clasã din scoala Gimnazialã “Dimitrie Negrutiu” din satul Pogonesti, jud. Vaslui, au fost dotate cu calculatoare. De pe urma implementãrii acestui proiect au de beneficiat aproximativ 300 de elevi. În calitate de asistent social principal, am initiat si coordonat spectacole si am organizat excursii în care persoanele cu dizabilitãti au putut socializa si interactiona cu alte persoane aflate în dificultate.

Dãruirea si munca mea au fost rãsplãtite pe mãsurã

Toatã dãruirea, profesionalismul si munca depusã pentru promovarea profesiei de asistent social, dar si a drepturilor pe care le au persoanele cu dizabilitãti, au fost rãsplãtite pe mãsurã. Este o mare onoare sã fiu detinãtorul Premiului pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilitãti, distinctie de excelentã pe care am primit-o în cadrul Galei Nationale de Excelentã în Asistentã Socialã, editia a III-a 2016. Aceste aprecieri îmi suflã în aripi ca sã pot avansa în implementarea proiectelor menite sã îmbunãtãteascã viata persoanelor greu încercate de viatã si care vor duce la întãrirea rolului si statutului profesiei de asistent social, în comunitate. Am constatat cã altruismul este unul dintre componentele unei vieti fericite, în care toate elementele sunt în deplinã armonie, si care îi dã sens si multã plãcere. Este util pentru omenire sã fim altruisti, avem mai multe sanse de supravietuire. Vã îndemn ca, în fiecare zi, sã începeti cu a fi mai buni. Ulterior, principiul „dupã faptã si rãsplatã” va fi, cu sigurantã, pus în aplicare. (Bogdan Ionut STAN)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.