Modificările pregătite pentru Codul Muncii vor flexibiliza piaţa şi îi vor ajuta pe români să găsească mai repede un loc de muncă, inclusiv prin extinderea peroadei de încheiere a contractelor pe durată determinată, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, într-o videoconferinţă cu prefecţii, potrivit Mediafax.
El a susţinut că România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte contractele de muncă pe durată determinată, angajatorii având mari reţineri în a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, în condiţiile în care activitatea acestora derulată pe baza unui program UE poate dura 3-4 ani.
Premierul a apreciat că extinderea perioadei contractelor pe durată determinată de la 24 luni la 36 luni va avea efecte benefice pentru piaţa muncii.
Boc a mai arătat că pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitată doar la aplicarea unei amenzi, ci va ajunge chiar la închisoare.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în Coaliţie şi în Guvern.
Întrebat de Mediafax dacă îşi va angaja răspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: „Există această posibilitate, urmează discuţii în Coaliţie şi Guvern”.
Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.
Ultima formă a proiectului Codului Muncii, obţinută şi prezentată joi de Mediafax, relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
romanialibera.ro