Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis să nu modifice dobânda de politică monetară.
Decizia de ieri a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) de menţinere a dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% are ca principal semnal stabilitatea preţurilor, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.
„În continuare există o tendinţă de creştere a preţurilor, iar prin această hotărâre BNR a vrut să reducă presiunile inflaţioniste”, susţine Baltazar. Dacă ne referim la dorinţa de creditare, şi aceasta rămâne, dar va trebui amânată.
Semn pentru creditare
Dacă voia să „mişte” creditarea, BNR ar fi redus dobânda de politică monetară cu cel puţin 0,25 puncte procentuale. „Acesta ar fi fost semnalul. Dar se amână până când inflaţia va intra pe un trend mai calmat”, mai spune analistul financiar. Totodată el consideră că micşorarea dobânzii-cheie ar fi in dicat că leul s-ar fi putut deprecia.
Oficialii băncii centrale au afirmat în nenumărate rânduri că vor încerca să menţină cursul valutar în acelaşi interval de 4,1-4,3 lei/euro şi în 2011. Pe de altă parte, analistul economic Aurelian Dochia crede că BNR a avut o lipsă de decizie prin acţiunile ei.
„Presiunile pe curs şi cele inflaţioniste sunt foarte importante, de aceea BNR nu a modificat nimic. Soluţia adoptată de BNR este una prudentă”, crede Dochia.
Percepţia BNR, neschimbată
Potrivit lui, arbitrul bancar nu şi-a schimbat deloc percepţia asupra economiei pe termen scurt. „2011 este un an foarte com plicat. Pe lângă problemele internaţionale mai sunt şi cele interne, dar noi ar trebui să ne temem mai mult de ce se întâmplă în afară decât la noi”, spune analistul.
El crede că singurul lucru care ne-ar fi putut face rău ar fi fost neîndeplinirea condiţiilor impuse de FMI, dar cum anul trecut l-am încheiat în parametri ceruţi de Fond nu vor fi probleme.
„Menţinerea dobânzii-cheie e legată de stabilitatea preţurilor.”,
BOGDAN BALTAZAR, analist financiar
evz.ro