spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Blocajul nesimtirii (video)

- Advertisement -

Pe aici nu se trece!

TROIENE O ambulantã din Murgeni a rãmas înzãpezitã mai bine de o orã la Schineni, ca mai apoi sã fie silitã sã o ia pe arãturã la iesirea din satul Sãrãteni, pentru a ajunge la un alt bolnav din comuna Mãlusteni. Tot aici, zeci de masini au rãmas înzãpezite timp de ore bune, fiind scoase cu caii. Un copil de doi ani si opt luni a stat în masinã ore în sir. Culmea tot acest episod se întâmpla înr-o zona unde vântul sufla cu putere pe o portiune de drum judetean de maxim 50 de metri ce leagã orasul Murgeni de comuna Mãlusteni. În acest loc parcã era iadul pe pãmânt, fiindcã în rest totul era perfect: drumul era uscat si soarele strãlucea cu putere. O astfel de situatie putea fi evitatã dacã pe acea zonã ar fi fost montate parazãpezi.

Cea mai gravã situatie s-a întâlnit ieri dimineatã la marginea orasului Murgeni, chiar la iesirea din satul Sãrãteni spre satul Mãnãs­tirea, comuna Mãlusteni. Acolo, pe o portiune de doar câteva zeci de metri, în fundul unei mici vãi, vântul puternic aducea cantitãti impresionante de zãpadã care au blocat complet circulatia spre Mãlusteni pentru mai multe ore. Astfel, mai multe autoturisme, într-unul dintre ele aflându-se chiar un copil de doi ani si opt luni, si care trecuserã în conditii de relativã sigurantã cu doar câteva ore înainte pe portiunea respectivã de drum, au rãmas împotmolite în zãpadã. Salvarea lor a venit doar de la o cãrutã trasã de cai care, cu eforturi foarte mari, a reusit sã scoatã la drum masinile blocate. Microbuzul Bârlad – Murgeni – Mãlusteni a trebuit sã facã cale întoarsã, neputând rãzbi prin troienele adunate de viscol, ocupantii acestuia, marea parte copii de liceu care veneau de la Murgeni, trebuind sã înfrunte viscolul si gerul pentru a ajunge, pe jos, acasã. Aceeasi ambulantã de la statia din Murgeni care avusese probleme cu drumul dimineata la Schineni a fost trimisã pentru un bãrbat de 39 de ani din Mãlusteni care a fost agresat si care avea politraumatism datorat agresiunii, si,pentru a putea rãzbate, a trebuit sã ocoleascã portiunea respectivã de drum, intrând pe arãturã, si chiar si asa a fost nevoie de ajutorul câtorva localnici pentru a putea trece.

“Noi facem tot ceea ce ne stã în putintã”

“Chiar dacã stim cã vom întâmpina probleme din cauza viscolului, noi avem obligatia sã plecãm în cursã si sã facem tot posibilul pentru a ajunge la persoana care ne solicitã ajutorul. Suntem pregãtiti pentru orice situatie, când este nevoie cerem ajutorul autoritãtilor locale, sau chiar de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, dar noi facem tot ceea ce ne stã în putintã pentru a rãspunde la solicitãri.” declara asistenta Oana Necula si soferul ambulantei, Milus Toderitã. Culmea este cã aceste douã situatii, de la Schineni si Sãrãteni ar putea fi usor rezolvate nu neapãrat prin interventia utilajelor de deszãpezire, cât prin simpla amplasare a unor garduri parazãpezi, dealtfel mult mai ieftine.

Problemele sunt în fiecare an, mãsurile… întârzie

Conform spuselor localni­celor, aceleasi probleme se perpetueazã an de an, fãrã se se nici un fel de mãsuri. Contactat, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui a declarat cã “în cazurile drumurilor judeteane mai lungi, se intervine cu utilajele necesare pentru dezãpezire. Pentru portiunile scurte, am cerut autoritãtilor locale din apropierea zonelor cu probleme sã intervinã cu utilajele proprii sau cu personal de la 416 pentru rezolvarea situatiilor, pentru cã nu are rost sã deplasãm utilajele mari pentru portiuni de câteva zeci de metri. Dacã primãriile nu doresc sã se implice, drumurile respective vor rãmâne înzãpezite si 50 de ani!” Pãnã aici, totul bine, dar ce facem cu oamenii care suferã poate si din pricina bugetului pe care chiar CJ Vaslui îl împarte la primãrii, mai ales cã nu toate au utilaje cu care sã poatã interveni? Sã astepte 50 de ani? Unii primari au gãsit totusi solutia pentru astfel de situatii: “La noi în comunã avem puncte în care, datoritã viscolului, se adunã zãpada pânã la a face impracticabile drumurile respective. În momentul în care am identificat astfel de probleme, am fãcut cu ajutorul oamenilor de la 416 niste garduri din lãstãris sau salcâm, care si-au dovedit utilitatea actionând ca veritabile parazãpezi. Noi nu putem face acelasi lucru si pe teritoriul administrativ al orasului Murgeni sau pe drumurile judetene, dar, când a fost nevoie am intervenit, chiar si în aceste locuri, cu utilajele din dotarea primãriei pentru ca cetãtenii comunei noastre sã ajungã în sigurantã acasã.” a declarat Liviu Postolachi, primarul comunei Mãlusteni.

Din microbuz în sanie!

Cãlãtorii de pe microbuzul care face cursa zilnicã Bârlad – Murgeni – Mãlusteni, în mare parte tineri de la liceele din Murgeni veniti de la scoalã, au renuntat la asteptarea de mai bine de o orã timp în care au sperat cã se va face ceva pentru eliberarea portiunii de drum afectate de viscol. descurcãreti, au sunat la cunoscutii din comunã, care au trimis dupã ei o sanie trasã de cai care, dupã mai multe drumuri, a reusit sã-i transporte în sigurantã pe cei 4 kilometri care-i despãrtea de locuinte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.