Majoritatea proiectelor importante de investitii demarate la nivelul Iasului se misca foarte greu. Birocratia excesiva in derularea proiectelor, avalansa de contestatii, concurenta acerba care conduce la sicane intre firme, dar si bilbele administrative si politice duc la blocaj.
Municipalitatea are in implementare sase proiecte importante care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile. Alte doua proiecte sint in curs de evaluare la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Un an pierdut in proceduri la CET si Ciric
Cele mai avansate proiecte ar trebui sa fie cel de retehnologizare CET, estimat la aproximativ 74 milioane euro si cel de amenajare a bazei de agrement Ciric, estimat la peste 11 milioane de euro. Contractele de finantare in cazul acestor doua proiecte au fost semnate inca din luna martie a anului trecut. In cazul CET s-au organizat deja trei licitatii de lucrari evaluate la 130 milioane lei. Procedurile au fost demarate inca de anul trecut, dar nici pina acum nu s-a putut semna vreun contract de lucrari. O procedura, cea pentru reabilitarea pompelor de transport este contestata. „Celelalte doua licitatii, pentru instalatia de desulfurare si pentru instalatia de colectare zgura si cenusa sint in faza de analiza. Se cer multe clarificari”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.
Al doilea proiect, Ciricul, al carui contract de finantare a fost parafat in martie 2010, este si el blocat. Multe lucrari nu pot fi efectuate din cauza ca municipalitatea nu a obtinut pina acum un aviz pentru defrisarea padurii. In mod normal, conform graficului de lucrari anuntat de Primarie si constructor, lucrarile ar fi trebuit sa inceapa pe data de 15 februarie. Acum ar trebui sa se lucreze deja la amenajarea terenului, la amenajarile exterioare, iar peste doua saptamini ar fi trebuit sa se demareze lucrarile de la plaje si piscine. In mod normal, lucrarile ar trebui sa se termine pe 3 august 2012. Deocamdata, se lucreaza doar in zonele in care nu este nevoie de defrisari. In cazul acestui proiect, situatia este complicata de disputele politice dintre reprezentantii PDL si primarul Gheorghe Nichita. Senatorul PDL Dumitru Oprea solicita mutarea amplasamentului de la Ciric, pentru a evita defrisarile, in timp ce primarul considera ca o asemenea decizie ar intirzia lucrarile, ar pune in pericol proiectul si nu ar avea o motivatie solida.
„Pentru cinci proiecte este nevoie de 30 de licitatii”
Municipalitatea a semnat contracte de finantare si pentru patru proiecte de pe axa I a Programului Operational Regional, unde Iasul este pol de crestere. Primele trei contracte au fost semnate in luna septembrie 2010, iar al patrulea in luna decembrie a anului trecut. Sefii Primariei sustin ca nu au putut sa organizeze foarte repede licitatiile din cauza ca documentatiile au fost trimise tirziu catre municipalitate, dupa semnare. Unele proceduri au fost anulate intr-o prima etapa, apoi nu au mai putut fi reprogramate din lipsa unui buget pentru 2011. Un proiect vizeaza modernizarea a 16 strazi importante din municipiu, refacerea spatiilor verzi, modernizarea trotuarelor, schimbarea unor tronsoane de sina de tramvai. Proiectul are o valoare totala de peste 21 milioane euro, dar licitatia pentru realizarea lucrarilor a fost contestata de SC Constructii
Feroviare Iasi Grup Colas. Licitatia merge in continuare, dar nu se va putea semna contractul de lucrari pina la un raspuns dat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Conform datelor de pe site-ul Primariei, investitiile ar trebui sa fie gata la data de 16 februarie 2012.
Si licitatia de lucrari de la Centrul Tehnologic Regional, proiect cu valoarea totala de 4,5 milioane euro, a fost contestata de catre firma SC Electrica Serv, dar si de firma Geprocon. Nici in acest caz nu se poate trece de faza de semnare a contractului pina nu se primeste decizia CNSC. Lucrarile ar trebui finalizate pina in luna iunie a anului viitor. In cazul proiectului axei Est-Vest, cel care cuprinde lucrari de modernizare a strazilor Pacurari, Independentei, Elena Doamna, dar si lucrari de amenajare a unui pasaj subteran la Fundatie, nu s-a demarat inca licitatia pentru realizarea investitiei. Aici este insa contestata licitatia privind selectarea unui diriginte de santier. Acest proiect are o valoare totala de aproximativ 21 milioane euro si ar trebui sa fie implementat pina pe data de 16 august 2012. Pasajul Octav Bancila poate scapa fara contestatii. Licitatia de lucrari a fost anuntata, iar pina acum nu s-a depus nici o contestatie. Data de deschidere a ofertelor este 18 mai. Si acest proiect are o valoare totala de aproximativ 20 milioane euro si ar urma sa fie finalizat in septembrie 2013. „Pentru implementarea proiectelor europene este nevoie de organizarea mai multor licitatii. Trebuie sase proceduri pentru fiecare proiect. Pentru cinci proiecte este nevoie de 30 de licitatii. Doar citeva au fost contestate. In cazul unor proiecte, contestatiile depuse acum inseamna ca vom depasi termenele stabilite pentru implementarea lor”, a declarat Cosmin Coman, seful Directiei Dezvoltare si Proiecte Europene, din cadrul Primariei.
„Depunerea de contestatii la licitatii a devenit un fel de sport national”
Reprezentantii ADRNE sustin ca, deocamdata, proiectele Primariei nu sint in pericol. „Asta este legea la noi. Nu putem face nimic. Ne asteptam la astfel de situatii. Sint lucrari foarte mari. Situatia Primariei nu este nici prima si nici ultima. Depunerea de contestatii la licitatii a devenit un fel de sport national. Nu ai ce sa faci. Trebuie sa se urmeze cursul legal. La Consiliul Judetean ati vazut cit a durat. Daca proiectul nu se termina la timp, se face un act aditional si se repune in grafic”, a precizat Constantin Apostol, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Sefii Primariei au mai avut probleme cu firme care depun contestatii si care anuleaza procedurile de achizitie. Un exemplu despre cum se pot pierde fonduri europene a fost dat chiar la nivelul Primariei. In cazul proiectului Archimedes, finantat prin programul Civitas, municipalitatea a fost obligata practic, sa renunte la o serie de investitii. Sefii Primariei nu au reusit sa organizeze o licitatie evaluata la 6,4 milioane lei, fara TVA, pentru implementarea unui modern sistem de ticketing in mijloacele de transport in comun. De fiecare data cind licitatia a fost organizata, procedura a fost contestata. Mai mult, firma care a contestat a reusit sa anuleze de fiecare data licitatia. Dupa ani in care s-au plimbat mai mult pe la CNSC, angajatii din Palatul Roznovanu au decis sa renunte la sistemul de ticketing. In acel moment nu se stia foarte clar si suma pe care o va pierde Primaria din cauza acestei situatii. Oficialii municipalitatii sustin ca inca asteapta un raspuns pentru a putea redirectiona o parte din fonduri catre alte investitii. Proiectul Archimedes a avut initial o valoare de 4,7 milioane euro, din care 55% reprezentau fonduri nerambursabile.
Angajatii Primariei par sa nu se fi descurcat mai bine nici in cazul altor doua proiecte importante. Acestea nu au ajuns insa nici macar la faza de licitatie. Este cazul proiectului de amenajare a zonei Cuza Voda. Sefii Primariei au fost nevoiti sa renunte la investitia estimata la 20 milioane euro, dupa ce nu au reusit sa-i convinga pe iesenii care locuiesc in zona sa accepte proiectul. Lucrarile ar fi trebuit sa schimbe la fata centrul istoric al municipiului, dar au ramas doar la nivel de intentie. Viitoarea Autogara moderna a Iasului risca sa ramina la acelasi stadiu. Proiectul este blocat din cauza unor litigii asupra cladirilor din perimetrul viitoarei Autogari. Astfel, dupa ani de zile in care s-a discutat despre aceasta investitie, s-a ales amplasamentul din Tudor Vladimirescu, actualele garaje ale RATP. De curind insa, s-a descoperit ca pe o parte din acele cladiri exista pus sechestru de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Sechestrul dateaza de la inceputul anilor 2000, dar litigiul nu a fost solutionat definitiv nici pina acum.
Licitatii pentru supravegherea lucrarilor la viitoarea pasarela Octav Bancila
Municipalitatea a mai demarat doua licitatii necesare pentru implementarea proiectului pasajului Octav Bancila. Acesta va face legatura intre cartierele Dacia si Pacurari. „S-au anuntat licitatiile pentru dirigentia de santier si pentru auditul proiectului european”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Procedura pentru selectarea dirigintelui de santier a fost programata pentru data de 24 mai. Municipalitatea ofera pentru aceste servicii suma de 457.000 lei, fara TVA. A doua procedura, cea pentru serviciile de audit, este programata pe data de 20 mai si este estimata la 25.000 lei, fara TVA. Proiectul „Axa de dezvoltare Nord – Sud – pasajul Octav Bancila” are o valoare totala de 87,8 milioane lei. Pe linga realizarea pasajului de peste calea ferata din zona Tigarete, investitiile presupun si modernizarea a noua strazi. Iesenii ar urma sa scape de gropile de pe strazile Sarmisegetuza, Stramosilor, Tabacului, Columnei, Vitejilor, Musatini, Plaiesilor, Petru Poni, Toma Cozma. Documentatia cuprinde si modernizarea trotuarelor aferente acestor strazi.