spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Blestemul investiţiilor de la Furnalul 5 al combinatului siderurgic

- Advertisement -

* Peste 80 de milioane de euro au investit cei de la ArcelorMittal într-un furnal de pe platforma siderurgică gălăţeană * Investiţia, cea mai mare care a fost făcută în ultimii ani în România, nu pare a fi una tocmai reuşită * Situaţia creată pune în şah operaţiunile siderurgice de la Galaţi * Aşteptările care existau înainte ca furnalul să fie repornit par a fi înşelate de realităţile actuale *

Cea mai mare investiţie din economia românească a ultimilor ani pare a fi un eşec. Atunci când a fost anunţată, refacerea Furnalul 5 de la ArcelorMittal părea să reprezinte colacul de salvare al industriei siderurgice din România. Cu costuri estimate iniţial la peste 50 de milioane de euro şi crescute până la finalizarea lucrărilor la peste 80 de milioane, Furnalul 5 urma să asigure dublarea capacităţii de producţie a unităţii siderurgice de la Galaţi. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg: deşi vorbim despre o grămadă de bani şi un munte de bune intenţii, furnalul cu pricina nu este ce ar fi trebuit să fie. „Repornirea Furnalului 5 a fost rezonabil bună. În primul trimestru al acestui an am avut unele dificultăţi tehnice, care sunt cumva normale dacă ne raportăm la mărimea acestui proiect şi pe care le rezolvăm una câte una”, declara directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, într-un interviu acordat „Vieţii libere”.

Termeni precum „rezonabil bună” sau „dificultăţi tehnice pe care să le rezolvăm una câte una” creează cumva imaginea unei mari investiţii cu rezultate care nu mulţumesc prea multă lume şi cu atât mai puţin pe acei care au băgat bani mulţi în acest proiect.

La scurtă vreme după această declaraţie, proprietarul combinatului siderurgic, miliardarul Lakshmi Mittal a ajuns la Galaţi şi a inspectat obiectivul. Deşi nu au existat explicaţii clare legate de motivul acestei vizite, una dintre variantele vehiculate prin combinat este aceea că Mittal a încercat să înţeleagă de ce investiţia pentru care a scos din buzunar mai mult decât preţul cu care a cumpărat întreaga unitate siderurgică de la Galaţi nu şi-a a atins încă scopul.

Toată această istorie se petrece după ce, acelaşi obiectiv fusese reparat şi cu câţiva ani în urmă, însă rezultatul a fost echivalent cu un eşec total. Furnalul 5 nu a putut fi folosit după acea reparaţie, iar managerii de atunci ai combinatului au vorbit despre acea investiţie ca despre o risipă şi au declarat sus şi tare că astfel de lucruri nu trebuie să se repete.

Start în trombă

Aventura colosalei investiţii a început în luna ianuarie a anului 2010, atunci când Thierry LeGall şef al diviziei Flat Carbon Europe – South Est Division şi proaspăt instalatul manager al ArcelorMittal Galaţi anunţa o investiţie de 53 de milioane de euro pentru reînzidirea şi modernizarea Furnalului 5. „Modernizarea Furnalului 5 este un nou pas pentru îmbunătăţirea lucrurilor în combinatul de la Galaţi.

Această investiţie va continua să ne ajute să reducem pe mai departe costurile variabile. Al doilea motiv pentru care consider investiţia extrem de importantă este acela că ea demonstrează angajamentul ArcelorMittal pe termen lung al combinatului de la Galaţi”, a susţinea Thierry LeGall, care adăuga că, după modernizare, noul furnal ar trebui să funcţioneze aproximativ 15 ani.

Nu era însă pentru prima dată când se făceau lucrări de reparaţii la acest furnal. Câţiva ani înainte, managerii locali au demarat o aici o investiţie, iar după ce au declarat-o închisă au apărut informaţii că banii ar fi fost aruncaţi. Acelaşi Thierry LeGall vorbea despre acest eşec şi susţinea că istoria nu ar trebui să se mai repete.

Nădejde stinsă şi avânt sugrumat

În luna decembrie a aceluiaşi an, oficialii companiei reconfirmau intenţia de a continua această investiţie, considerată un fel de supapă ce ar fi trebuit să asigure dublarea cantităţii de fontă ce putea fi produsă la Galaţi. „În ciuda mediului economic dificil, ArcelorMittal îşi continuă investiţiile în Galaţi pentru a-şi menţine nivelul de producţie, folosind echipamente mai sigure, mai bune şi mai fiabile, cum va fi Furnalul nr. 5 modernizat, ce va deveni un utilaj – cheie care va asigura competitivitatea Combinatului”, se arăta într-un comunicat din 14 decembrie 2010.

În octombrie 2011, când investiţia se apropia de final, cei de la ArcelorMittal reveneau cu o informare în care apreciau că utilajul reprezintă cheia salvării unităţii siderurgice de la Galaţi. „Combinatul din Galaţi intră, acum, într-o nouă fază, odată cu repornirea Furnalului 5, dar se va concentra în continuare atât pe Programul de Transformare, cât şi pe îmbunătăţirea performanţelor tehnice, orientări care vor rămâne neschimbate”, susţineau aceştia.

La începutul acestui an au apărut însă informaţii legate de faptul că noul furnal nu ar fi tocmai un făt-frumos apărut după o magie de peste 80 de milioane de euro, venit să îndulcească neajunsurile unităţii de la Galaţi. Aceste informaţii nu au fost însă recunoscute oficial.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.