spot_img
17.2 C
Vaslui
06-oct.-2024
spot_img

BLESTEMUL APELOR (video)

- Advertisement -

PAGUBE Ploaia din ultimele zile a inundat zeci de gospodãrii si a distrus suprafete întregi de culturi agricole. Cele mai mari pagube se înregistreazã în zona Bârladului, unde mai multe localitãti au fost lovite de viituri. Ieri, echipe formate din reprezentanti ai Prefecturii si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui au mers la fata locului si au inventariat distrugerile.

PRÃPÃD. Joi seara, în mai putin de un sfert de orã, zeci de gospodãrii din comuna Banca au fost acoperite de apã. A bãtut grindina si hectare întregi de culturi agricole au fost distruse. Zece locuinte si mai multe beciuri s-au umplut de apã, iar o casã din chirpici este în pericol de prãbusire, dupã ce unul dintre pereti s-a înclinat. Familia care locuia aici a fost evacuatã. Speriati de puterea apei, oamenii au cerut ajutorul pompierilor pentru a scoate apa din case. “Este îngrozitor. Sunt bãtrân, dar asa ceva nu am vãzut. A plouat torential vreo zece minute, s-a întunecat cerul, a bãtut si grindina. Apele s-au adunat de pe dealuri si au lovit casele din vale. Sunt zeci de curti inundate, oamenii au pierdut tot. Mai greu e de cei care s-au trezit si cu casele pline de apã. Nici pe ce pune capul nu mai au”, spune nea Vasile din Gara Banca. Una dintre locuintele în care a nãvãlit apa este cea a familiei Tãnase. Casa a fost construitã într-o zonã total nepotrivitã, chiar sub linia de cale feratã, asa cã nu era decât o chestiune de timp pânã când natura dezlãntuitã urma sã îsi arate coltii. “Casa e mai jos de linia feratã. Cam 70 de cm a avut apa înãltime. Si afarã, si în casã. Vai de capul lor! Totul e distrus în casã. plutesc paturile, butelia, scaunele, hainele. Apa a venit din toate pãrtile si s-a adunat aici, ca într-o gãleatã. Trebuie sã se retragã apele ca sã poatã scoate mâlul din casã, oamenii ãstia!”, a spus un localnic.

Proprietara casei este disperatã. Nu îsi poate stãpâni lacrimile în timp ce îsi vede munca de o viatã distrusã. “M-am speriat foarte rãu. Nu mai stiam pe unde sã iesim, era apã mare, pânã la brâu. Nimic nu mai am, nici actele nu le gãsesc! O sã dorm la sora mea un timp. Nu am ce face. Suntem disperati!”, spune femeia. Oamenii s-au salvat în ultimul moment. Au reusit sã scoatã vaca din grajd, însã toate pãsãrile din curte au murit înecate.

“Am crezut cã vine sfârsitul lumii”

Aceeasi situatie si în satul 30 Decembrie. Aici numãrul gospodãriilor acoperite de ape a depãsit 30. Cu greu reusesti sã te strecori printre râurile de mâl care au invadat ulitele. Oamenii s-au mobilizat si au iesit sã ajute la curãtarea drumurilor si a curtilor. În beciurile pline cu apã au intervenit pompierii, iar mai apoi angajatii primãriei. Femeile plâng, neputincioase în fata puterii naturii. “Au murit pãsãrile! Una nu mai am. Abia am reusit sã scot porcul din cotet. Nu am vãzut în viata mea sã pluteascã porcul, closca si ouãle de sub ea. Nu îmi pot reveni nici acum. Am crezut cã vine sfârsitul lumii. Pânã nu iese soarele, nu iesim din mâl”, a spus o femeie din satul 30 Decembrie. În zonã, cantitãtile de precipitatii înregistrate au depãsit 50 l/mp. Pânã si circulatia pe DN 24 a fost opritã timp de aproximativ zece minute, din cauza nivelului crescut al apei care traversa soseaua si a mâlului care îngreuna traficul.

Case izolate la Suletea

Si la Suletea a fost prãpãd. A plouat mai bine de 24 de ore, iar efectele nu au întârziat sã aparã. Suprafete mari de teren agricol au devenit luciu de apã, imposibil de mãsurat de autoritãti la acest moment. Pe o lungime de 15 metri, apa a sãpat într-un drum sãtesc. Zeci de case sunt izolate si acum de restul comunei. Asearã, primarul comunei astepta echipa de evaluare de la Prefecturã sã ajungã în zonã. “Plouã încontinuu de asearã (n.r. joi seara). Avem pagube destul de importante. Un drum sãtesc s-a rupt si 100 de case sunt izolate la aceastã orã. Si la Fedesti avem o ravenã greu de controlat în asemenea conditii. Aproape 20 de gospodãrii sunt inundate. Toate drumurile sunt impracticabile. Si suprafete mari de culturi agricole sunt distruse la ora actualã, însã nu putem intra sã evaluãm pagubele pânã nu se retrag apele cât de cât. La noi, s-au înregistrat 53 de litri/mp”, a spus Petru Guzganu, primarul comunei. Oamenii de aici se roagã sã se îmbuneze vremea, pentru ca primãria sã poatã intra cu utilajele sã curete drumurile.

Ploile au lãsat pe întuneric sute de familii

Aproape 300 de familii din judet nu au energie electricã de joi seara. Un numãr de 12 localitãti aveau si asearã probleme cu liniile de joasã tensiune. Cele mai multe locuinte rãmase pe întuneric, 180, sunt în satul Tomsa, comuna Hoceni. Probleme sunt si în localitãtile Chetrosu, Fruntiseni, Pogonesti, Hãlãresti, Igesti, Bogdãnita, Tutova, Puiesti, Vetrisoaia, Rânzesti si Murgeni. Echipele de la EON sunt pe teren si încearcã sã remedieze defectiunile apãrute pe fondul vremii nefavorabile. Ieri, o comisie de evaluare a pagubelor produse în urma precipitatiilor abundente de joi seara a fost prezentã în teren. Astfel, în comuna Banca sunt zece locuinte si mai multe grãdini afectate de ape, douã poduri si podete, pe o portiune de 800 de metri de pe DJ 244, echipele de la Drumuri actioneazã pentru a curãta soseaua de aluviuni. La Hoceni sunt cinci locuinte inundate, cinci anexe gospodãresti, douã fântâni s-au colmatat, douã podete au fost afectate, iar pe doi km de drum comunal piatra a fost luatã de suvoaie. La Epureni sunt cinci hectare de teren arabil inundate, trei km de pe DJ 244 sunt acoperiti de mâl, iar dacã mai plouã, podul de la calea feratã este în pericol. Terasamentul poate fi oricând luat de ape. La Suletea s-a produs o alunecare de teren pe o distantã de 15 metri. În zonã, la nici patru metri sunt douã locuinte. În prezent, situatia este stabilã, însã dacã mai plouã, cele douã familii ar putea fi evacuate. Tot aici sunt sapte gospodãrii acoperite de ape si trei poduri afectate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.