spot_img
spot_img
16.6 C
Vaslui
19-apr.-2025

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui, ridicată de „decreței” imediat după Revoluție (FOTO)

- Advertisement -

CTITORIA „BĂIEȚILOR DE CARTIER”… Cu o istorie multiseculară, orașul Vaslui a cunoscut și o intensă viață spirituală, atestată prin existența numeroaselor biserici. Între acestea, biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este prima construită după Revoluție și este rodul credinței și hărniciei oamenilor care locuiesc în partea nord-vestică a municipiului reședință de județ.

Lupu Silviu-Anton

Atestat documentar în anul 1423, în vremea domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432), socotit întemeietorul urbei, Vasluiul este punctat ca centru de importanță strategică și economică pentru Țara Moldovei prin stabilirea aici a curții domnești, în 1435, ca reședință domnească a lui Ștefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun, dar mai ales prin acțiunile Sfântului Ștefan cel Mare, care a refăcut curțile domnești distruse de tătari.

Tot aici, Sfântul Voievod a ctitorit biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, ce dăinuie și astăzi ca o mărturie și cetate nebiruită a credinței și a dragostei de Dumnezeu a Măriei Sale și a înaintașilor noștri. Din punct de vedere urbanistic, perioada aceea în care a fost reședință domnească a fost pentru Vaslui și perioada strălucirii sale, urmată de una de stagnare și de evoluție foarte lentă. A cunoscut un reviriment deosebit în a doua jumătate a secolului al XX-lea, când s-au construit majoritatea clădirilor administrative de interes local sau județean – din 1968 a devenit municipiul reședință de județ – precum și majoritatea clădirilor de locuit, cu o creștere exponențială a populației sale: de pildă, la 1900, Vasluiul număra aproximativ 10.000 de locuitori, ca în anii ʼ80 să numere de șapte ori mai mulți. Din punct de vedere spiritual, nava amiral care a condus și întreținut viața spirituală a urbei vasluiene a fost pentru multe secole biserica „Sfântul Ioan” a curții domnești, secondată de Mănăstirea „Uspenia” – astăzi biserica „Adormirea Maicii Domnului” din inima orașului, atestată într-un document din anul 1628. Tot în secolul al XVII-lea, documentele istorice amintesc o serie de alte câteva biserici de lemn. În anul 1890 este zidită biserica cu hramul „Sfânta Treime”, inițial ca paraclis al cimitirului „Eternitatea”, apoi, în 1943, orașul Vaslui este împodobit cu alte două noi biserici, respectiv „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. După evenimentele din decembrie 1989, s-au construit bisericile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, „Sfântul Apostol Andrei”, biserica „Izvorul Tămăduirii” din curtea Spitalului Județean de Urgență „Sfânta Muceniță Chiriachi” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, având statutul de Catedrală a orașului. 

Biserica „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” o inițiativă a părintelui

Biserica „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” este prima biserică construită după Revoluția din 1989 în municipiul Vaslui. Este de remarcat faptul că în oraș mai există o biserică cu același hram, zidită în anul 1943, dar aceasta este de rit catolic. Istoria bisericii începe în 1990, primul an după Revoluție, în cartierul 13 Decembrie din Vaslui, numit așa probabil în amintirea zilei 13 decembrie 1918, foarte prețuită în istoriografia comunistă, când a avut are loc o importantă manifestare muncitorească în București. Acesta era unul dintre cele mai dinamice și tinere cartiere din oraș, dar nu avea un lăcaș de cult ortodox. Inițiativa construirii a aparținut preotului Hriscu Ioan, originar din părțile Bacăului și fost protopop de Vaslui. 

Biserica „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din cartier a fost construită în 11 ani

În anul 1990 este achiziționat un teren, iar în 1991 se sfințește locul viitoarei biserici, iar în scurt timp s-au demarat lucrările de construcție. Fondurile necesare construirii bisericii au provenit din donațiile credincioșilor și din subvenții primite de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Construirea bisericii a durat din 1991 până în 2002, când, la data 2 iunie, aceasta este sfințită de către Preasfințitul Ioachim al Hușilor, alături de un sobor impresionant de preoți și o mulțime de credincioși. Biserica este construita din cărămidă, cu structura din beton armat, are o lungime de 22 metri, la abside o lățime de 13 metri, iar în turla principală înălțimea atinge 20 metri. Este construită în stil moldovenesc, în formă de cruce, cu abside lărgite. Biserica a fost pictată în tehnica fresco, dar aceasta s-a deteriorat, afumându-se foarte tare, neavând încălzire centralizată decât din 2009. În urma consultării mai multor comisii de specialitate, s-a luat hotărârea refacerii integrale a picturii murale, începută anul trecut; actualmente este finalizată pictura Sfântului Altar, a bolții turlei principale și a părților superioare a absidelor laterale. 

În curtea bisericii funcționează un centru de zi pentru copii

În anul 2013, s-a început construirea unei clădiri anexe cu o multiplă funcționalitate: capelă mortuară, sală de mese, bucătărie, camere de locuit cu baie, în cadrul căreia funcționează, din vara anului 2022, Așezământul social „Sfinții Mucenici Adrian și Natalia”. Așezământul dispune de un centru de zi pentru copii, unde aceștia iau masa și își fac temele alături de personal calificat și de un serviciu socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. Biserica își exercită funcția astfel caritativă, prin fapte bune concrete și prin sprijin moral față de cei în nevoie. În anul pandemiei a fost construit și un frumos altar de vară, din bârne groase de lemn și acoperiș de tablă, pentru desfășurarea slujbelor în aer liber, care este împodobit cu multe icoane vechi, iar vara cu o multitudine de flori colorate.

Dragostea oamenilor ridică biserica

CITADELA CREDINȚEI… Locuitorii din „Cartier”, așa cum mai este cunoscută această parte a orașului Vaslui, sunt oameni cinstiți, familiști, punând accentul pe muncă și educație, foarte mulți din copiii de aici fiind absolvenți de studii superioare și purtând cu succes numele orașului în țară și chiar peste hotare. Și sunt oameni liniștiți, cu frică de Dumnezeu. Și acum 35-40 de ani, lumina credinței ardea în inimile oamenilor de aici. La fel cum, în noaptea de Înviere, credincioșii își aprind făcliile de la lumânarea preotului care îi cheamă să ia lumină din Lumina lui Hristos, simbol văzut și vehicul de har și bucurie a credinței adeverite că Hristos a biruit tenebrele morții și risipește întunericul păcatului din fiecare dintre noi, tot astfel și acești oameni însetați de credință, învățătură și îndrumare duhovnicească s-au adunat în jurul părintelui Ioan Hriscu și au ridicat împreună cu el o adevărată cetate a credinței și o mare familie parohială. S-a căutat foarte mult un spațiu propice pentru amplasarea bisericii și, în cele din urmă, a fost achiziționat un teren pe care era amplasată o stână de oi în toată regula, cu ocoale și adăpost pentru animale. Trebuie menționat faptul că acesta fusese un cartier mărginaș și cu un caracter oarecum rural, cu multe case, caracterul urban primindu-l relativ recent, cu cîțiva ani înainte de Revoluție. Și astfel am putea zice că s-a întemeiat biserica din staulul oilor.

Atât de mare a fost dorința și dragostea credincioșilor, încât nu era ceva neobișnuit să vezi oameni de toate vârstele să ajute la construirea bisericii. Femei și chiar copii să care cărămizi și alte materiale de construcție. Unii chiar abia așteptau să scape de la servici și să vină să dea o mână de ajutor, poate fără a mai trece pe acasă, uitând chiar și de foame, dar bucuroși că lucrează la biserica lor. Biserica s-a ridicat din dragostea și entuziasmul oamenilor, prin donațiile acestora, dar și a tuturor donatorilor din județ și nu numai; aproape că nu a fost localitate în care să nu fi ajuns, pentru ajutor, delegația enoriașilor de aici.

Biserica din Cartier, o lucrare dumnezeiască care-i trimite pe credincioși mai aproape de Dumnezeu

PREZENTARE… Biserica se află în centrul parohiei, pe o pantă mai sus decât cvartalul de blocuri și este înconjurată de case care par o turmă de oi adunate în jurul păstorului lor. Aceasta își trimite spre înaltul cerului cele trei turle ca niște săgeți cu care să se agațe de nori, ca mai apoi să se urce pe coama lor, astfel încât să îi înalțe către Domnul cerului pe cei care intră în biserică, prin har și rugăciune, prin smerenie și răbdare. La fel ca toate lăcașurile de cult, biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui este loc de întâlnire al credincioșilor cu Dumnezeu, loc în care primim lumina harului dumnezeiesc și în care ne salutăm și ne vestim unul altuia că „Hristos a înviat!” și răspundem mărturisitor că „Adevărat a înviat!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri

Drumul de 634 de ani

Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.