URMĂRI… Incendiul devastator de la blocul din Bârlad a lăsat în urmă dezastru: 24 de apartamente de la etajele superioare au fost afectate de foc, de fum, dar și de cantitatea imensă de apă folosită de pompierii care au luptat cu vâlvătaia! Toată nenorocirea a fost cauzată de improvizațiile electrice, făcute de un locatar care, cu de la sine inițiativă, s-a apucat să își amenajeze un soi de bucătărie în podul blocului. Firmele de asigurări fac acum tot posibilul să obțină dovezi și, la un moment dat, să pornească acțiunea civilă împotriva vinovatului, pentru recuperarea prejudiciului. Nu este exclus ca proprietarii apartamentelor afectate să obțină un ajutor din partea autorităților, care au promis că vor evalua pagubele și vor susține cumva oamenii. Prefectul Județului, Daniel Onofrei, a solicitat tuturor cetățenilor, nu numai celor care locuiesc la bloc, să renunțe la a face improvizații, pentru că întotdeauna acestea se soldează cu pagube. „Atât în primul Comitet pentru Situații de Urgență, cât și în cadrul primului Colegiu Prefectural, vom sublinia acest lucru”, a precizat prefectul Daniel Onofrei. Acesta a îndemnat oamenii să apeleze la primarul Bârladului, pentru ca acesta să solicite Guvernului ajutoare financiare pentru cei afectați, așa cum s-a procedat și acum câțiva ani, când au ars în Bârlad opt case. De asemenea, la fața locului a fost trimisă și o echipă a Gărzii de Mediu din Vaslui, pentru a vedea cum decurge curățarea locului afectat de incendiu.”Urgența lucrărilor nu justifică afectarea mediului și sănătatea locuitorilor din zonă. Arderea materialelor combustibile a generat în timpul arderii gaze toxice și ulterior resturi sau deșeuri care pot afecta sănătatea populației și a mediului înconjurător. Mai ales că acoperișul afectat de incendiu era construit din plăci de azbociment, care poate avea continut de azbest, ce afectează puternic organismul”, a precizat Gabriela Laic, șeful Gărzii de Mediu Vaslui.
Specialiștii în asigurări spun că daunele provocate de incendiu de la blocul D2, din Bârlad, vor fi despăgubite doar pe polițele facultative. În marea lor majoritate, cei care încheie polițe facultative, optează doar pentru asigurarea clădirii, fără să ia în considerare că în locuință există și bunuri, astfel încât prima de asigurare să fie cât mai mică. De aceea se așteaptă ca paguba să fie suportată de cel care va fi găsit vinovat de producerea incendiului. „Dacă nu sunt asigurate și bunurile, vor fi despăgubite doar daunele provocate clădirii, urmând ca asiguratorii să se îndrepte pentru a-și recupera sumele plătite , pe calea acțiunii în regres, împotriva comitentului, în speță persoana care va fi indicată de ancheta desfășurată de Poliție și Pompieri ca presupus vinovată de producerea incendiului. În momentul de față se fac cercetări «in rem» cu privire la săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă. Pentru prejudiciile care nu vor fi acoperite de polițele de asigurare, persoanele păgubite se pot constitui în parte civilă, în dosarul penal aflat în lucru. Și pot solicita în instanță plata sumelor cuvenite de la persoana responsabila civilmente de producerea prejudiciului. Având în vedere ca pe polițele facultative standard, clădirile sunt asigurate doar pentru incendiu, trăsnet, explozie, este recomandat ca, la încheierea unei astfel de polițe, să se solicite și asigurarea bunurilor, preluarea riscului de apa de conductă și refulare precum și răspunderea civilă față de terți”, a precizat un specialist în asigurarea bunurilor în caz de incendiu.
Prefectul județului îndeamnă păgubiții să apeleze la primarul Boroș pentru a obține ajutor de la Guvern!
Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a precizat că specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații a Urgență au concluzionat că incendiul a fost cauzat de unele improvizații făcute de un locatar de la scara C a blocului D2 din Bârlad. „Este vorba despre un locatar care a încercat să repare problema intervenind dumnealui pentru stingerea incendiului. A fost cât pe ce să fie rănit, a reușit să iasă la timp. Solicităm tuturor cetățenilor, nu numai celor care locuiesc la bloc, să renunțe la a face improvizații, pentru că întotdeauna acestea se soldează cu pagube. Atât în primul Comitet pentru situații de urgență, cât și în cadrul primului Colegiu Prefectural, vom sublinia acest lucru. Totodată, vom trimite către toate UAT-urile informări privind riscurile la care se supun cei care apelează la astfel de improvizații. De asemenea, am discutat cu locatarii afectați și le-am sugerat să meargă la primarul localității, la Bârlad, unde să solicite ajutor de la Guvern, așa cum s-a procedat și când au ars cele opt case din cartierul Deal din localitate “, a spus prefectul județului Daniel Onofrei. La rândul său, primarul Dumitru Boroș a precizat că abia în cursul zilei de 14 iunie va lua o decizie cu privire la câte anchete sociale vor avea loc și ce decizii va lua. „Pe 14 iunie voi intra în posesia Procesului Verbal de la ISU Vaslui, urmând a decide împreună cu specialiștii din Primărie și DAS Bârlad cum vom proceda și vă voi face o relatare referitoare la acest caz”, a precizat primarul Dumitru Boroș.
Garda de Mediu, chemată la Bârlad de un locatar!
Dezafectarea acoperișului blocului a început a fi făcută de locatari cu macaraua, în paralel cu Primăria Bârlad, cu forțele proprii. „Locatarii participau la curățarea acoperișului blocului cu o macara închiriată în condiții civilizate, spre deosebire de Primărie care, ziceau locatarii, curăța acoperișul ca în Evul Mediu. Mai mult, acum a apărut și Garda de Mediu”, ne-a semnalat un locatar. Însă, am aflat că pe 13 iunie, Garda de Mediu Vaslui a primit o solicitare telefonică, de la un locuitor din zona blocului unde a avut loc incendiul. Acolo a ajuns echipa de control, pentru a verifica modul de curățare a resturilor, rezultate în urma incendiului. „Empatizăm cu persoanele care au fost afectate în urma incendiului și înțelegem urgența înlăturării resturilor /deșeurilor și remedierii acoperișului, dar urgența lucrărilor nu justifică afectarea mediului și sănătatea locuitorilor din zonă. Arderea materialelor combustibile a generat în timpul arderii gaze toxice și ulterior resturi /deșeuri care pot afecta sănătatea populației și mediul înconjurător. Resturile/deșeurile trebuie înlăturate astfel încât să nu fie generate pulberi ori <<aruncarea>> resturilor de la etajul 4 are ca rezultat tocmai acest fenomen. Din informațiile deținute de Garda de Mediu Vaslui acoperișul afectat de incendiu era construit din plăci de azbociment, care poate avea continut de azbest. Azbestul este un material mineral, foarte rezistent la temperaturi înalte, fiind un izolator excelent și a fost utilizat în trecut pe scară largă în industria de construcții și în producerea izolatoarelor electrice și termice. Ulterior s-a descoperit că prezintă pericol pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen al fibrelor de azbest. Folosirea lui a fost interzisă în unele țări și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă. Prin manipularea defectuoasă a plăcilor de azbociment se pot genera pulberi cu conținut de azbest. Echipa de control a stabilit măsuri de prevenire a afectării sănătătii populației și mediului înconjurător”, a precizat șeful Gărzii de Mediu Vaslui, Gabriel Laic.
Va rog sa nu mai faceti presupuneri cu referire la cei vinovati pentru producerea incendiului daca nu aveti raportul celor de la ISU !!!!Cand aflati cu exactitate cine a fost vinovat ,doar atunci sa publicati ,nu mai bagati vrajba intre oameni !!!!
Astfel improvizatii sunt si pe unele acoperisuri din Vaslui .Daramati-le pana nu-i tarziu !
Onofrei un escroc , a venit rotația dute la tuto-va boule.