spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bilant pozitiv la Casa de Asigurãri de Sãnãtate, pe anul 2014

- Advertisement -

Spitalele si furnizorii de servicii medicale au fost finantati la nivelul sumelor contractate pentru acest an, o relevã o statisticã a Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui pentru anul 2014. Spitalul Judetean de Urgentã, cea mai mare unitate spitaliceascã, a avut, pentru anul 2014, credite de angajament de 4,3 milioane lei lunar, o sumã care nu a putut fi depãsitã sub nicio formã, conform normativelor venite de la Ministerul Sãnãtãtii. În total, creditele de angajament ale spitalelor din judet, acele sume asigurate pentru functionarea unitãtilor, a ajuns la 116 milioane lei pe acest an, cu aproape 2 milioane mai putin fatã de anul 2013. “

Dacã Spitalul Judetean a avut o sumã contractatã de 4,3 milioane lei pe lunã, pentru 2014, buget care nu a putut fi depãsit sub nicio formã, spitalul din Bârlad a primit, lunar, 3,7 milioane lei, în timp ce spitalele din Husi si Murgeni au primit câte 1,4 milioane, respectiv 400.000 lei în fiecare lunã. “Anul 2014 a însemnat o altã viziune a Ministerului Sãnãtãtii, aplicatã la toate unitãtile spitalicesti, prin care s-a încercat scãderea ponderii la spitalizare continuã, indicator care însemna cel mai mult în bugetul unui spital, fiind mãrit bugetul pentru spitalizare de zi. Din nefericire, majoritatea spitalelor nu sunt pregãtite sã-si realizeze planul la spitalizãri de zi, de aceea si sumele au mai scãzut pe acest segment, dacã nu s-au realizat valorile contractate cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Este drept, am observat anul acesta o serie de depãsiri la cifrele pe spitalizare continuã. Din pãcate, aceste cazuri, realizate peste sumele contractate cu noi, nu a putut fi decontate. De aici, au apãrut si tensiunile”, a spus Simona Polak, presedinte-director general al CJAS Vaslui.

Medicii stomatologi au primit sume mai mari, de la 1 iulie a.c.

Cele mai mari cresteri ale creditelor de angajament alocate în anul 2014, fatã de anul 2013, s-au înregistrat pentru asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatea medicinã dentarã, cu 534%, si asta deoarece, în 2013, medicii stomatologi au fost finantati doar pânã la data de 31 martie. În anul 2014, au primit finantare începând cu 1 iulie, iar fondurile alocate au fost mai mari decât anii precedenti. Cresteri importante au fost si la asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitãtile paraclinice, respectiv laboratoare de analizã medicale si imagisticã medicalã, asistentã medicalã de specialitate de recuperare reabilitare a sãnãtãtii, centre de permanentã, materiale sanitare, asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitãtile clinice, asistenta medicalã primarã sau îngrijiri medicale la domiciliu. Pentru celelalte domenii de asistentã medicalã, creditele de angajament aprobate au fost în medie la nivelul celor aprobate în anul 2013.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.