MISIUNE ÎNGREUNATĂ… Așa cum era de așteptat, pandemia de coronavirus și-a pus amprenta asupra activității Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Deși numărul solicitărilor a fost cu 11% mai mic comparativ cu anul precedent, kilometrii parcurși de echipajele medicale au fost cu 5% mai mulți față de 2019, totodată înregistrându-se și o creștere semnificativă a timpului de răspuns. Potrivit conducerii SAJ Vaslui, anul trecut, ambulanțele au ajuns mai greu la cazuri din cauza situației create de coronavirus. Astfel, după fiecare solicitare pentru pacienții suspecți sau confirmați COVID-19, autosanitarele au intrat la dezinfecție, ceea ce le-a făcut indisponibile pentru 1-2 ore. Totodată, pacienții nu au mai fost transportați la cel mai apropiat spital, așa cum prevedeau protocoalele înainte de pandemie. Anul trecut, după triaj, cei suspecți sau confirmați pozitiv au fost transportați la spitalul din Bârlad, indiferent de domiciliul lor, iar restul pacienților au fost transportați la celelalte două spitale non-COVID-19, din Vaslui și Huși.
La fel ca aproape în fiecare an, și în 2020, cele mai multe telefoane au venit din zona Vasluiului, unde s-au înregistrat 18.543 de solicitări, urmată de zona Bârladului cu 14.129 de solicitări, zona Hușului, cu 8520 de solicitări, Negrești cu 3630 de solicitări și Murgeni- 1802 solicitări. Recordul de kilometri parcurși de ambulanțele SAJ Vaslui a fost stabilit în trimestrul al treilea, când autospecialele au străbătut 693.190 de kilometri. În total, ambulanțele SAJ Vaslui au parcurs, anul trecut, peste 2,6 milioane de kilometri, rezultând o medie de 7121 de kilometri pe zi, adică de trei ori distanța Vaslui-Paris. Pandemia de coronavirus se regăsește și în principalele afecțiuni pentru care vasluienii au solicitat ambulanța. Dacă în anii precedenți durerile abdominale, căderile și dispneele erau în top, în 2020 un simptom al infectării cu COVID-19 a pus, cel mai mult, ambulanțele pe drumuri. Este vorba despre febră, afecțiune pentru care vasluienii au solicitat de 6886 ori sprijinul echipajelor medicale. Afecțiunile digestive (5673 solicitări), afecțiunile neurologice (4656 solicitări), afecțiunile psihiatrice (4176 solicitări), afecțiunile vasculare (2011 solicitări), afecțiunile cardiace (2084 solicitări), traumatismele (2726 solicitări) și hemoragiile (1649 solicitări) completează, în mare parte, tabloul problemelor de sănătate cu care s-au confruntat vasluienii, cel mai mult, anul trecut. Alarmant de mare este și numărul tentativelor de suicid- 142 de solicitări- ceea ce înseamnă că o dată la trei zile, un vasluian a încercat să-și încheie socotelile cu viața.
Nouă minute, timpul de răspuns în urban pentru codul roșu
Pe urban, pentru codul roșu (cele mai grave cazuri), Ambulanta Vaslui a avut nevoie de 9,44 minute pentru a ajunge la caz, în timp ce pentru rural a fost nevoie de 25 de minute. 44.646 de persoane au avut nevoie, în 2020, de asistența echipajelor de pe ambulanță, rezultând o medie de 122 de persoane pe zi. În ceea ce privește criteriul vârstei, adulții au fost cei care au necesitat cel mai mult ambulanța (39.615cazuri) în timp ce copiii au avut nevoie de salvare de 5031 de ori. Lunile iulie, august, septembrie, care coincid și cu perioada de concedii au fost cele mai „negre” în privința accidentelor rutiere, cu 99 de astfel de cazuri. În tot anul, autosanitarele SAJ Vaslui au fost solicitate la 327 de evenimente rutiere, rezultând o medie de 0,87 cazuri pe zi. În cee ce privește personalul Serviciului Judetean de Ambulanță Vaslui, acesta a fost alcătuit, în 2020, din 15 medici, 97 asistenți, 87 de ambulanțieri și patru operatori. Parcul auto al SAJ Vaslui a numărat 40 de salvări (cinci destinate urgențelor medicale cu prioritate maximă, 28 destinate intervenției de urgență, patru destinate transportului neasistat al pacientului și trei destinate consultațiilor la domiciliu).