spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Betivii fac pagubã în bugetul spitalului bârlãdean!

- Advertisement -

PAGUBÃ SERIOASÃ Betivii reprezintã o mare problemã pentru spitalul din Bârlad! Zilnic aproape, spun medicii, au parte de asemenea cazuri, iar banii cheltuiti cu ei nu sunt deloc putini. În numai nouã luni, au fost îngrijiti si apoi externati imediat 84 de betivani, adusi la spital ca „urgente” cu ambulanta. Statistica pe categorie de vârstã aratã cã cei mai multi betivi sunt cei care trec de 45 de ani.

Putini stiu cã betivii cãzuti pe stradã si adusi cu Ambulanta la spital sunt considerati „urgente”, iar acestia primesc toate îngrijirile necesare, fãrã a plãti însã vreun ban pentru tratament. Pe lunã, în medie, spitalul din Bârlad cheltuie peste 15.000 de lei cu persoanele consumatoare de alcool. Au fost zile când au fost adusi la spital si cinci, si sase, chiar si sapte – opt persoane care au bãut peste mãsurã, mai ales în zile de sãrbãtoare. Vin din toatã zona, nu doar din Bârlad. Medicii trebuie sã le acorde îngrijiri, sã le administreze o perfuzie, sã le facã setul de analize. Sunt niste cheltuieli importante, iar banii acestia, în loc sã fie folositi pentru un om cu adevãrat bolnav, merg în tratarea alcoolicilor. „Sãptãmâna trecutã, vineri toatã ziua si toatã noaptea, au fost la CPU foarte multe persoane în stare de ebrietate, care au primit îngrijiri la Compartimentul de Urgente si ulterior au fost externalizate la domiciliu. În contextul acesta vã putem spune cã am raportat la DSP Vaslui, pe o perioadã de nouã luni, numãrul persoanelor cu probleme de alcool, cãrora li s-au acordat îngrijiri si apoi au fost trimise la domiciliu. Au fost 84, pe diferite grupe de vârstã: între 15 si 19 ani – o persoanã, între 2 si 24 de ani – 2 persoane, între 25 si 30 de ani – 10 persoane, între 30 si 34 de ani – 15 persoane, între 40 si 44 de ani – 11 persoane, între 45 si 49 de ani – 19 persoane si peste 50 de ani – 18 persoane. Practic, toate aceste persoane nu au fost internate, ci au primit îngrijiri corespunzãtoare- perfuzii, medicatie specificã, dupã care au fost externalizate la domiciliu. Mentionez cã cei 84 sunt consumatori de alcool cronici!”, a mentionat medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean.

Interesant este cã, de fiecare datã, contribuabilul care munceste si îsi plãteste contributia la Casa Judeteanã de Asigurare în Sãnãtate va sta la rând, iar betivul adus cu Salvarea trebuie sã fie considerat <<urgentã>>. „Ideal ar fi ca alcoolicii, în contul cheltuielilor, sã fie mãcar obligati sã facã ore în folosul comunitãtii”, spun medicii de la CPU din cadrul spitalului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.