PAGUBÃ Betivii reprezintã o mare problemã pentru spitalul Husi! Zilnic, spun medicii, au parte mãcar de cinci sau sase asemenea cazuri, iar banii cheltuiti cu ei nu sunt deloc putini.
Putini stiu cã betivii, adusi cu Ambulanta la spital, sunt considerati „urgente”, iar acestia primesc toate îngrijirile necesare, fãrã a plãti însã vreun ban pentru tratament. Pe lunã, în medie, spitalul Husi cheltuie si pânã la 15.000 de lei cu persoanele consumatoare de alcool. „Într-o zi pot fi adusi la spital si cinci, si sase, si sapte persoane care au bãut peste mãsurã, mai ales în zile de sãrbãtoare. Vin din toatã zona, nu doar din Husi. Trebuie sã îi acorzi îngrijiri, sã îi administrezi o perfuzie, sã îi faci setul de analize. Sunt niste cheltuieli importante, iar banii acestia, în loc sã fie folositi pentru un om cu adevãrat bolnav, merg în tratarea alcoolicilor. Chiar si peste 200, 300 de lei se cheltuie cu un asemenea pacient”, a spus medicul Wassouf Emad, directorul medical al spitalului Husi.
„Sã fie pusi mãcar sã mãture prin curtea spitalului”!
Eforturile medicilor sunt cu atât mai zadarnice, cu cât, în multe cazuri, într-o singurã sãptãmânã, acelasi consumator de alcool poate reveni si de trei ori la spital. „Revin si de douã, trei ori. Azi îl trimiti acasã în stare bunã, mâine este adus înapoi. De fiecare datã, contribuabilul care munceste si îsi plãteste contributia la <<Sãnãtate>> va sta la rând, iar betivul adus cu Salvarea trebuie sã fie considerat <<urgentã>>. Ideal ar fi ca alcoolicii, în contul cheltuielilor, sã fie mãcar obligati sã facã ore în folosul comunitãtii. Uitati, sã fie pusi sã mãture prin curtea spitalului, sã facã ceva! Deocamdatã, nu plãtesc nimic”, a spus medicul Wassouf Emad. Lor li se adaugã, în aceeasi categorie a persoanelor care primesc îngrijiri, dar fãrã sã plãteascã, victimele agresiunilor petrecute pe fondul consumului de alcool. „Aici cheltuielile sunt si mai mari si, de asemenea, în cele mai multe cazuri, nerecuperate”, au mai spus medicii huseni.