EVENIMENT…Ziua Portilor Deschise de la Apisrom Brewery, singura fabricã de bere vasluianã din toate timpurile, a scos la ivealã un secret bine pãzit pânã acum. Gama de bere Urban Hops este realizatã de douã tinere inginere, Diana si Mãdãlina, care au reusit sã creeze la Vaslui primele sortimente de bere artizanale autohtone. Acum ne dãm seama de ce acestea au creat trei categorii de bere (blondã, neagrã si rosie) si nu douã, exact ca în lumea femeilor, dominate de brunete, blonde si roscate. Acestea sunt ajutate de un fost fântânar din Lipovãt, care a înteles epigrama lui Pãstorel, adresatã profesorului sãu de Limba si Literatura Românã, un pic pe dos: „Dacã apa din fântânã / S-ar preface-n vin Cotnar / As lãsa limba românã / Si m-as face Fântânar.” Dacã vreti sã vedeti ce au relizat aceste doamne, vizitati magazinul Apisrom Brewery din Piata Vidin din Vaslui si comandati bere la draft. Pe toatã perioada lunii decembrie este promotie. Dacã vreti sã le faceti copiilor un cadou de Crãciun, încercati produsele sãnãtoase de la albinutele de aur ale judetului, mierea tartinabilã cu diverse arome, iar pentru sotii aveti cele mai aromate si parfumate lumânãri de ambiantã.
Fabrica de bere Urban Hops este cochetã, dotatã cu tehnologie de ultimã orã si foloseste o apã filtratã prin osmozã, puternic oxigenatã, exact ca apa de munte. Aici berea este artizanalã, adicã nefiltratã si nepasteorizatã. Este folositã metoda veche de turnare a berii, adicã o bere care fermenteazã aproape 40 de zile, exact cum era acum 20 de ani în industria mondialã a berii. Se stie cã în ultima perioadã, marii producãtori de bere folosesc tehnologia cu tancuri de fermentare cilindro-conice, care presupune o fermentare si maturare grãbitã. În micul univers de la Urban Hops am fost introdusi de douã tinere inginere (tehnologi), care în ciuda tineretii lor au de acum o experientã vastã în turnarea berii. Cele 10 sortimente de bere sunt turnate cu malt fabricat în Slovenia si hamei produs în Cehia. Din pãcate în România, cândva un mare producãtor de hamei, în special zona Ardealului, a devenit un importator, la fel si în cazul maltului. Mãdãlina, unul din tehnologii de la Apisrom Brewery, ne-a explicat de unde începe turnarea berii: de la platforma de plãmãdire si fierbere. Plãmãdirea berii înseamnã obtinerea mustului de bere, dupã ce se amestecã apa filtratã si oxigenatã cu maltul. Dacã folosim malt normal se obtin sortimentele de bere aurie sau blondã, iar din malt prãjit avem berile negre si rosii. Dupã ce se obtine mustul de bere, acesta este dus în alt recipient, cel de fierbere unde, pe lângã must, se pune apã si hamei, iar compozitia se fierbe pânã la 100 de grade Celsius, în functie de sortimente. Tot procesul de plãmãdire a berii se face automatizat. Practic tot procesul este controlat dintr-un panou de comandã.
Berea, de la plãmãdire la fermentare si maturare
Dupã ce mustul de bere se fierbe cu apã si hamei, compozitia trece printr-un schimbãtor de cãldurã unde este rãcit si transferat apoi în tancurile de fermentare, unde se adaugã drojdiile. Schimbãtorul de cãldurã este vital, fiindcã mustul de bere trebuie sã ajungã în tancul de fermentare la o temperaturã optimã (de obicei 20 de grade Celcius) pentru ca drojdiile sã lucreze. În tancuri berea stã 30 de zile la fermentat si maturat (linistire). În acest timp drojdiile lucreazã si se obtine acel acid carbonic, cel mai slab acid din câte existã, cunoscut popular drept sifon. Numai cã la bere, continul de bioxid de carbon se dizolvã în must si nu în apã ca la sifon. Procesul se desfãsoarã la presiunea constantã de 1 bar, dupã modelul vinului spumant, numai cã acolo vorbim de presiuni de sase ori mai mari. Dupã 30 de zile, berea este trasã în butoaie speciale de inox (KEG-uri) sau în sticle. Si iatã pe scurt, procesul tehnologic prin care se face berea Urban Hops.
Urban Hops sau berea amarã, precum viata vasluienilor, asa cum a denumit-o un vasluian venit la Ziua Portilor Deschise
La Ziua Portilor Deschise de la fabrica de bere, unul dintre vizitatori a pus o întrebare care pãrea initial inofensivã, dar care a declansat o discutie interesantã. A întrebat cum s-ar trabuce brandul Urban Hops si de ce nu s-a mers pe o denumire româneascã. Cele douã inginere i-au explicat vasluianului venit sã viziteze fabrica, cã „hops” înseamnã „hamei”. Cum vasluianul nostru tocmai gustase un pic de hamei si a vãzut cât e de amar, fãrã sã vrea, ca într-o sedintã de marketing, a spus: „adicã pe româneste, o bere amarã ca viata în Vaslui?”. Dupã care ne-a explicat cã a fost o tentativã de încercare în epoca comunistã de a face o fabricã de bere la Negresti, unde apa ar fi corespuns din punct de vedere tehnologic, numai cã cele douã mari fabrici care aveau tangente cu judetul nostru, Mãrgineni (Bacãu) si Bermas (Suceava) s-au opus, au tras sfori si proiectul a murit. Acesta ne-a mai spus cã a venit la fabrica de bere, fiindcã vrea sã se laude la copiii si nepotii lui, cã dupã plecarea lor din judet, iatã s-a deschis o fabricã de bere.
Iatã berile preferate ale celor douã femei tehnolog care toarnã cele 10 sortimente de bere
La degustare am fost curiosi sã aflãm ce bere le place celor douã inginere care au creat brandul Urban Hops. Diana ne-a mãrturisit cã merge pe mâna berii aurii Summer Ale, o bere consumatã mai degragbã vara: „Mie îmi place Summer Ale, fiindcã este o bere rafinatã dintr-un malt de calitate superioarã, care oferã un echilibru perfect între dulceata delicatã si amãreala moderatã, iar finish-ul curat si revigorant îti lasã dorinta de a mai savura încã un pahar”. Aceasta ne-a mãrturisit cã Summer Ale, desi e luna decembrie, rãmâne berea preferatã a vasluienilor. Am gustat si noi din aceastã bere, însã preferata redactiei noastre este berea rosie (arãmie) denumitã Amber Ale, poate si din cauza gustului de malt caramelizat. Însã pe noi ne-a atras aroma de nuci si pâine proaspãt coaptã. Pare mai degrabã o bere pentru mesele de searã. Celãlalt inginer tehnolog, Mãdãlina, este fan German Pilsner, o bere traditional germanã, bãrbãteascã: „O prefer fiindcã consider cã la acest sortiment se face un echilibru perfect între hamei si malt si are o claritate strãlucitoare. Are un gust rãcoritor si merge si în zilele ploioase. Nu degeaba este preferata bavarezilor, unde mai mult plouã”.
Nu ratati magazinul din Piata Vidin! Sunt discounturi mari si la bere si la miere
HAI LA BERE…E greu de crezut cã berea face casã bunã cu mierea de albine. Sã stiti însã cã magazinul Apisrom ne-a convins. Când am intrat în fabrica de bere ne-a trãsnit mirosul de cearã proaspãtã. Am întrebat dacã au un odorizant cu acest miros, iar cele douã inginere au râs: „Nu, alãturi este fabrica de cearã, unde noi turnãm fagurii pentru stupi. De acolo vine mirosul”. Si în Piata Vidin, punctul de desfacere a celor de la Apisrom Brewery, berea se vinde alãturi de borcanele cu miere tartinabilã sau cu diverse arome, dar si cu lumânãrile de ambiantã parfumate si ochioase. Când ai chef de o bere, mergi în Piata Vidin si ca sã nu superi familia, iei pentru copii mierea tartinabilã sau Cioco Mierea, dar poti sã îti împaci si sotia cu lumânãri parfumate. În luna decembrie, magazinul acordã discounturi consistente, asa cã poti cumpãra cu doar 10 lei litrul, berile Blonde Ale sau Belgian Light. Si la miere sunt oferte, iar pentru cã vine Crãciunul poti cumpãra un pachet surprizã cu douã borcane de miere cu diverse arome si o lumânare de ambiantã, care îti poate da miros special, care sã-l atragã pe Mos Crãciun.
Iar a fost Timofticiuc acolo!
Se vede ca a plecat cu portbagajul plin de bere!
Doar o bere a luat.
Bere romaneasca cu nume englezesc, o dam in englesime de 2 lei si uitam de unde ne tragem. ori le fac doar ptr export?
Azi am cumparat pentru prima oară 2 sortimente. Sincer, chiar bună! Puuuțin mai acidulată ar fi mers.
Totusi cam scumpa. Si nu inteleg diferenta de atat de mare intre pretul la sticla si cel la pet. Apreciez o bere buna, dar mi se pare exagerat pretul de 9.50 lei pentru 330 ml.
Decât să beau bere făcută de femei, mai bine mănânc un 💩
E ca și cum, un bărbat , ar face oja pentru femei..
De 50 de ani, sunt regele crâșmelor, bere am băut pentru 100 de vieți, de unde știu ” inginerele” astea, cum trebuie sa fie o bere.🤦
Domnul „Anonim”, „inginerele” astea au terminat o facultate in domeniul industriei alimentare, nu sunt culese de pe camp si puse acolo de decor. Ati gustat berea aceasta de va dati cu parerea? Exista un proces tehnologic si o reteta care trebuie respectata pentru fiecare sortiment de bere si va asigur ca nu are ce sa iasa prost. Dar asa suntem noi romanii, ne place sa aruncam cu noroi in cei din jur. Ramaneti in crasme ca nu faceti rau. Spor la mancat 💩!
Năi anonim,, berea nu e făcută de femei ci de utilaje! Femeile doar manipulează aceste instalații!
Sutele de litri pe care le-ai băut tu ai fost produse tot în astfel de instalații?
Deci pînă la urmă știi ce ai băut!
Habar nu ai ,deoarece ți-a afectat creierul,puținul care ți-a mai rămas!😠
Bravo Diana! Și frumoasă și isteață!
bravo madalina !!
FELICITARI !!
Ieri am vizitat magazinul am cumpărat doua stele cu bere și sincr va spun ca se merita consumata. Are un gust , oaroma și un miros plăcut. Nu e acidulata.