Berceanu: „Dacă ar fi numai Monici Macovei, partidul ăsta n-ar mai avea nicio legătură cu nimic”. Anastase: „Să pună pe hârtie propunerile şi vedem”.
Propunerile privind integritatea pe care Monica Macovei le doreşte reguli în PDL – de la excluderea celor care intră în vizorul justiţiei la separarea afacerilor cu statul de politică – nu le dau prea mari dureri de cap colegilor săi de partid.
La vârful PDL pronosticul e că nu există „nicio şansă” ca acestea să mai fie integrate în statut, în ciuda încercării europarlamentarului de a redeschide discuţia.
Între susţinătorii Monicăi Macovei, Sever Voinescu estimează, totodată, că la un vot în partid, numărul celor care vor fi pentru n-ar depăşi cu mult grupul care a votat recent pentru căderea întregului guvern, cu tot cu Emil Boc.
Berceanu: Udrea a fost „de un fariseism colosal”
„Credeţi că ea-şi închipuie că e vreo şansă să intre în statut aşa ceva?”, spune, la rândul său, Radu Berceanu, care vede în relansarea subiectului mai mult un exerciţiu de imagine.
„Ideea de a separa afacerile de politică e generoasă şi, după părerea mea, bună. Într-o declaraţie politică, sunt de acord. Dar în statut trebuie să fie ceva concret. Zicem că de mâine cine are afaceri nu mai are ce căuta în politică. Aşa, şi? X are afaceri şi le trece pe numele lui fiu-su sau al lui unchiusu? Sau al unui prieten. Şi atunci sunt ascunse şi se fac intervenţii mai ceva ca până acum. Să găsească ea o soluţie, pe unde pluteşte ea pe acolo, să schimbe apucăturile”, sugerează Berceanu.
Mai mult, senatorul PDL susţine că „nu s-a luat nicio decizie în sensul ăsta în PDL” şi că rezoluţia din vară „a fost aşa, o discuţie”.
„Un partid de dreapta se sprijină pe oameni de afaceri. Cum îi reprezintă ea, acolo, la Bruxelles? Dacă ar fi numai Monici Macovei, partidul ăsta n-ar mai avea nicio legătură cu nimic”, crede Berceanu.
Acesta consideră că inclusiv Elena Udrea, cea care s-a erijat în promotor public al acestei idei, „a fost de un fariseim colosal”: „Cineva a întrebat-o pe Elena Udrea dacă se referă şi la soţi şi a spus că nu. Mi se pare de un fariseism colosal. Soluţia e ca toţi să-şi declare afacerile şi să fie totul transparent”.
În opinia lui Berceanu nici propunerea excluderii din PDL a unui membru anchetat la un moment dat în justiţie nu e viabilă.
„Şi dacă în final se dovedeşte că e nevinovat ce facem? Îi dăm nota 10 şi i-o trecem în carnet?”, spune senatorul PDL, care consideră că „e o agitaţie care sigur că e legată şi de alegerile interne”.
Oltean, ironic: „Salutări lui Macovei din partea mea”
Vicepreşedintele Ioan Oltean tratează „codul lui Macovei” cu ironie: „Transmiteţi-i salutări din partea mea Monicăi Macovei”. Pronosticul său în privinţa modificării statutului: „Nicio şansă”. „A trecut deja prin vot de mai multe structuri de partid. Doar plenul Convenţiei Naţionale mai poate întoarce decizia, dar eu nu cred că se va întâmpla”, estimează Oltean.
Ceva mai optimist este deputatul Sever Voinescu. „Eu o susţin pe Monica Macovei. De la votul care s-a dat pe statut au mai apărut câteva elemente. Spre exemplu, după ce preşedintele Traian Băsescu a vorbit de găşcuţe, de alegerea pe listă a liderilor, a fost un proces de regândire în interior a formulei de alegere a celor patru prim-vicepreşedinţi”, spune Voinescu. Nici el nu vede însă vreo avalanşă de susţinători: „E greu de vorbit de nuclee. Mă tem că n-am fi mai mulţi decât atunci când s-a cerut depunerea mandatului de către guvern”.
Roberta Anastase, pe de altă parte, considerată ca şi Voinescu mai apropiată cercului cotroceniştilor, este evazivă. „Să pună propunerile pe hârtie şi vedem. Teoretic, modificări ale statutului se pot face oricând şi direct în Convenţie. Dar mi-e greu să estimez susţinerea”, ne-a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
evz.ro