spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Bebelus decedat din cauza apei!

- Advertisement -

O mamã si-a otrãvit copiii, fãrã sã stie

BEBELUSI OTRAVITI Un nou-nãscut din Vetrisoaia a murit intoxicat cu nitriti, iar fratele sãu geamãn este în stare gravã la spitalul din Husi. Desi medicul de familie din sat spune cã a avertizat-o pe mamã sã nu foloseascã apã de la fântânã pentru a prepara hrana copiilor, femeia a continuat sã facã asa cum stia ea mai bine. I-a otrãvit constant, fãrã sã stie. Ea nu întelege ce s-a întâmplat acum, în conditiile în care mai are acasã sase copii, pe care i-a crescut în aceleasi conditii. Desi responsabile cu avertizarea populatiei cu privire la riscurile la care se expune consumând apã din fântâni, autoritãtile locale ridicã neputincioase din umeri. Nu au bani sã termine aductiunea cu apã a comunei si nici sã curete fântânile. Protectia Copilului Vaslui s-a autosesizat în acest caz.

O mamã disperatã alerga ieri dimineatã la dispensarul din sat cu doi dintre copiii ei, gemeni în vârstã de 1 lunã, care nu mai puteau respira si se învineteau cu fiecare minut care trecea. Unul dintre bãieti a murit în bratele cadrelor medicale de aici, iar pentru ca situatia sã nu se repete si în cazul celuilalt frãtior, a fost chematã ambulanta. Micutul a ajuns în stare gravã la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Husi, unde a fost preluat de personalul medical al sectiei Pediatrie. S-au fãcut eforturi disperate pentru mentinerea în viatã a micutului. “Copilul a venit în stare gravã, cu cianozã generalizatã, în urma intoxicatiei cu nitriti. El provine dintr-o sarcinã gemelarã, celãlalt frate a decedat la dispensar, din câte am înteles. Dupã recoltarea analizelor, intoxicatia cu nitriti în cazul copilasului care a ajuns la noi era de 58 la sutã, foarte mult pentru un copil de vârstã asa micã si la o greutate micã, de 3000 de grame. Starea lui se mentine gravã. Trebuie sã stiti cã apa infestatã cu nitriti este foarte periculoasã pentru bebelusi, dar si pentru adulti, mai ales cã nitritii nu se distrug prin fierbere. Sunt substante chimice care sunt acumulate în pãmânt si nu pot fi decât evitate. Nu existã nicio altã metodã de a fi eliminati din apa din fântânã”, a spus dr. Floreta Bianu- Paraschiv, Sectia Pediatrie Husi.

“Am crezut cã au crampe!”

Speriatã, Veta Hurmuzache, mama celor doi bãieti, nu a avut timp sã-si plângã fiul mort. S-a rugat încontinuu ca Dumnezeu sã nu i-l ia si pe cel de-al doilea. Fãrã sã stie, în ultimele douã sãptãmâni, femeia si-a otrãvit bebelusii cu apa de la fântânã. “Plângeau toatã noaptea, plângeau pânã se fãceau negri. Le-am dat lapte praf, dar tot asa. Unul din bãieti a murit la dispensar. Nu au avut ce-i face. Mi s-a spus cã de la apa de fântânã. Eu am crezut cã e potabilã. Nu mi-am dat seama. Si ceilalti sase copii, tot cu apã de asta i-am crescut si nu au avut nimic. Celor doi, eu le-am dizolvat laptele praf în fiecare zi cu apa asta. Nu am chemat ambulanta pentru cã am crezut cã au dureri de burtã, crampe”, a spus femeia. În Vetrisoaia, oamenii nu cred în varianta intoxicãrii cu apã. “Probabil au luat apã de la fântâna de lângã noi, iar aici apa nu e bunã. Ei sunt si micuti, nu stiu ce s-a întâmplat. Sunt foarte necãjiti, poate nu îi hrãnea cum trebuie. Mai are sase copii. Si pe ei tot cu apã de asta îi hrãneste, îi spalã. Copiii ceilalti nu au nimic”, spun localnicii. Cel mai înversunat e tatãl celor doi bãieti, care nu crede în ruptul capului cã apa i-a ucis unul dintre mezini. “Eu beau apã de asta în fiecare zi. De unde alta?! De mici folosim apa de la fântâni si nu a murit nimeni. Eu cred cã au fost deocheati. Nu e de la apã. E sãlcie apa la gust, nu e otrãvitoare”, spune hotãrât bãrbatul.

Majoritatea fântânilor din sat au probleme

Primarul comunei stie cã apa din fântânile din zonã nu este potabilã. Dã vina pe lipsa de fonduri. “E destul de costisitor sã faci analize la apa din fiecare fântânã. Am verificat fântânile prin sondaj si a reiesit cã apa e infestatã cu nitriti si nitrati. Noi avem si o retea stradalã de apã, dar nu este terminatã si nu poate fi folositã în alimentatia publicã, deoarece nu avem statie de tratare si clorinare. Nu pot sã îmi reprosez nimic pentru cã noi am fãcut toate demersurile necesare pentru a finaliza aductiunea cu apã în comunã, dar nu ni s-au alocat bani. La noi sunt fântâni la fel de vechi ca satul, au 400 de ani, iar oamenii beau apã din aceste fântâni, se spalã cu aceastã apã. A fost un caz aparte, probabil organismul copiilor nu a tolerat sau modul de preparare a laptelui praf nu a fost corespunzãtor”, a declarat Vasile Puiu, primar Vetrisoaia. Cei de la DSP Vaslui vor merge în comunã si vor preleva probe de la apã de la fântâna incriminatã. “Anul acesta, DSP nu a lucrat nicio probã de apã de la Vetrisoaia, deoarece autoritãtile de acolo nu au adus nicio probã de apã. În anii precedenti s-au fãcut însã aceste analize si vã putem spune cã sunt surse de apã nepotabile, cu concentratii ridicate de nitriti si nitrati. Dacã sursa de apã e nepotabilã, autoritãtile trebuie sã afiseze faptul cã nu e indicat consumul de apã din acea sursã si, cu atât mai mult, pentru copii sau pentru prepararea hranei la sugari. Consumul de apã cu o concetratie de mai mare de nitriti si nitrati poate duce la o intoxicatie, ea putând fi fatalã în cazul sugarilor, a cãror hranã se preparã cu aceastã apã”, a conchis Mihaela Vlada, director DSP Vaslui. Protectia Copilului s-a autosesizat în acest caz si va face propria anchetã. În judetul Vaslui, circa 40 la sutã din sursele de apã existente nu au proprietãti corespunzãtoare consumului uman, potrivit datelor DSP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.