PE ALTĂ LIMBĂ… Bazarul Vaslui, una dintre cele mai importante investiții pe care primăria le-a făcut în ultimii ani, va rămâne în continuare închis, și nu din cauza Inspectoratului pentru Situații de Urgență care încă nu a emis autorizația de securitate la incendiu, ci din cauza regulamentului privind organizarea licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale. Agenții comerciali care desfășoară activitatea în actualul bazar ar vrea ca acest regulament să-i avantajeze pentru că, spune ei, timp de 30 de ani și-au desfășurat activitatea în condiții foarte grele, iar acum, când se pregătește mutarea în noua casă, e firesc ca ei să aibă prioritate. Pentru a nu rămâne fără locuri de muncă din cauza celor care ar putea veni “din afară”, bazariștii au fost chemați, în urmă cu două săptămâni, la o dezbatere publică la primărie, unde au convenit împreună cu aparatul de specialitate al primarului să transforme și zona de tarabe destinată talciocului în spații comerciale, ca toată lumea să aibă unde își vinde marfa. Înțelegerea a fost adusă la cunoștința consilierilor locali de către liberalul Mitică Jora, în ședința legislativului de ieri. Social-democrații nu au fost de acord cu această propunere și s-au abținut de la vot, însă până la urmă proiectul a trecut. S-au făcut propuneri și la punctaj, în sensul că liberalul Valentin Dragomir ar fi vrut ca agenții comerciali care au domiciliul în Vaslui să primească mai multe puncte, pentru că bazarul a fost construit din taxele și impozitele vasluienilor. Bazariștii au strâmbat din nas la această propunere, pe care au considerat-o discriminatorie, astfel că nu s-a ajuns la niciun numitor comun. Prin urmare, inițiatorul și-a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, urmând ca o comisie constituită la nivel de primărie să conceapă un alt regulament, mai avantajos pentru comercianți.
Discuțiile privind regulamentul de funcționare al noului bazar au pornit cu amendamentul depus de consilierul Mitică Jora, amendament conceput în urma dezbaterilor care au avut loc în urmă cu două săptămâni, la primărie, între comercianți și autorități. “Eu am să fac un amendament la acest regulament. Reamintesc colegilor că a fost în dezbatere publică atât regulamentul cât și proiectul pentru regulamentul privind licitațiile, taxele. În urma dezbaterii care a avut loc la primărie și la care au participat comercianții din bazar, am constatat că aceștia sunt interesați ca zona de talcioc, care nu există în bazarul actual, să nu mai fie prevăzută în regulamentul de față. Menționez că s-a agreat atunci ca în cazul în care vor fi comercianți care nu vor reuși să prindă un spațiu comercial, pentru că există și această perspectivă, să se creeze un cadru de expunere la zona de tarabe a unor produse, lucru care în momentul de față nu este permis. Cu acordul celor de la DAPTO se poate face o formă de tarabă uniformă, unde să existe posibilitatea de a expune mai multă marfă. Ba mai mult, s-a agreat atunci, ca în cazul în care vor fi solicitări de chioșcuri, acestea să fie amplasate în hala destinată tarabelor, zonă care are 600 mp. Amendamentul meu face referire la scoaterea de la articolul 4 a paragrafului “și a vânzării obiectelor personale de către persoane fizice (talcioc)”. Consilierul Jora a propus ca talciocul să fie mutat fie în piața din cartier, fie în zona târgului auto al viitorului bazar. Prin vocea consilierului Daniel Neacșu, tabăra social-democrată s-a opus acestei propuneri de transformare a talciocului în spații comerciale. “N-ar fi o problemă să modificăm forma inițială a bazarului, numai că știm cu toții că o construcție are la bază o autorizație de construire și un proiect. Acum spuneți să punem niște chioșcuri interioare într-un compartiment destinat talciocului. Această modificare va schimba fluxul pietonal, fluxul de aprovizionare. Știm cu toții că orice autorizație de construire are la bază niște avize obținute de la ISU, de la Apă, de la Gaz. Recepția bazarului nu este făcută. Când vor veni la recepție, toți acești furnizori vor verifica dacă s-au respectat avizele inițiale pe care ei le-au dat. Modificând structura, din start nu se mai respectă avizul dat inițial pentru respectiva construcție”, a declarat Neacșu. Supus la vot, amendamentul lui Mitică Jora nu a primit votul consilierilor PSD, însă până la urmă proiectul privind regulamentul bazarului a trecut.
Reprezentanta bazariștilor: “De 30 de ani ne zbatem într-o mizerie de nedescris”
La ședința de ieri a Consiliului Local Vaslui au fost prezenți mai mulți comercianți din bazar, care au ținut să-și spună of-urile. Aceștia s-au plâns că în momentul conceperii proiectului noului bazar, nimeni nu s-a consultat cu ei. Directorul DAPTO, Cristinel Nechita, a justificat zona de talcioc prin faptul că în ultimii ani a avut mai multe solicitări din partea vasluienilor, care vor să-și vândă vechiturile de prin casă și nu au unde. Bazariștii spun însă că zona alocată talciocului este prea mare pentru numărul de vasluieni care desfășoară o astfel de activitate comercială și au cerut ca toți cei care nu vor prinde loc în spațiile care vor fi scoase la licitație să fie repartizați la acele tarabe, pentru ca toată lumea să aibă unde să-și vândă marfa. Mioara Brașoveanu, reprezentanta bazariștilor în ședința de CL de ieri a plusat și mai mult, cerând ca fiecărui comerciant care nu câștigă licitația să-i fie atribuit un număr mai mare de tarabe, nu doar una, așa cum se specifică în regulament. “Proiectul bazarului nou a fost gândit pentru că în actualul bazar sunt condiții foarte proaste de lucru, iar zona respectivă arată prea urât. În timp ce dumneavostră vă certați între dumneavoastră, noi suferim pentru că e posibil ca jumătate dintre noi, poate mai bine de jumătate, să rămânem fără locuri de muncă pentru că am mai rămas o dată fără locuri de muncă, acum 30 de ani. De 30 de ani ne zbatem într-o mizerie de nedescris să ne câștigăm traiul, am adunat și noi un venit, care ăla practic este serviciul nostru, ni l-am cumpărat cu munca noastră, iar acum riscăm să rămânem fără locuri de muncă pentru ca să-și poată vinde cineva la talcioc guma de mestecat sau mai știu ce are el pe acasă. Ne-am chinuit atâta timp în actualul bazar, ne-am rugat atâția ani să ni se facă și nouă un bazar modern. Acum urmează să licităm pentru locuri. Nu ne este frică de licitație, ne este frică pentru că nu știm cu câți vom licita și, prin urmare, există o mare probabilitate să rămânem fără locuri de muncă. Este o zbatere foarte mare pentru acest talcioc, să aibă oamenii unde să vândă vechituri, în timp ce noi să rămânm fără locuri de muncă. Noi unde ne vom pune marfa? Poate o aducem în fața primăriei! Ce se întâmplă cu noi dacă nu luăm licitațiile? Asta ne interesează! Se poate face ceva să avem și unde să muncim? Aici, unde este toată elita Vasluiului, își știe cineva interesul? Suntem 85 în bazar, câte spații sunt și în noua construcție. Dacă 10 vor veni de afară, vor fi 10 dintre noi care vor rămâne fără loc de muncă. Majoritatea dintre noi avem o vârstă, unii suntem și bolnavi, nu ne mai angajează nimeni, nicăieri, și atunci ce vom face? De ce nu am fost și noi întrebați atunci când s-a conceput proiectul acestui nou bazar? Poate nouă ne trebuia doar o bucată de teren unde să ne putem contrui noi chioșcuri și atât! Măcar aveam garanția că nu vom rămâne pe drumuri” a atras atenția Mioara Brașoveanu.
“Pe cetățenii Vasluiului cine i-a întrebat despre necesitatea acestei investiții?”
Liderul grupului de consilieri USR, Cătălin Mîndru, a intervenit în discuție, precizând că pe cetățenii Vasluiului nu i-a întrebat nimeni atunci când s-a decis construirea noului bazar. “Voi prelua ultima întrebare a doamnei Brașoveanu, <<pe noi cine ne-a întrebat?>> Evident, doamna se referea la grupul comercianților din vechiul bazar. Eu am să reformulez această întrebare, avându-i în spate pe cetățenii municipiului Vaslui. Pe cetățenii acestui oraș cine i-a întrebat despre construcția acestui bazar? În mandatul trecut, USR nu se afla în Consiliul Local, iar eu, ca cetățean al acestui municipiu, nu-mi amintesc să fi fost o dezbatere despre necesitatea acestei investiții. Cine i-a întrebat pe cetățenii municipiului Vaslui dacă este nevoie de o astfel de investiție? Majoritatea PSD din acel Consiliu Local a decis că este nevoie de această investiție, iar actualul Consiliu Local s-a trezit cu acest obiectiv construit foarte greu, cu mult mai mulți bani alocați decât au fost prevăzuți în proiectul inițial.”
S-a încercat modificarea punctajului pentru a fi avantajați bazariștii
Deși în toate orașele din țară, licitația de atribuire a unui spațiu comercial are în vedere, în principal, criteriul financiar, fiind declarat câștigător cel care dă mai mulți bani pentru acel loc, la Vaslui s-a încercat o altă variantă, în care cei cu vechime în activitate să primească mai multe puncte. Inițial, în regulamentul privind procedura de organziare și desfășurare a licitațiilor, punctajul era alocat astfel: 40 de puncte pentru cel mai mare nivel al chiriei oferite, 30 de puncte pentru capacitatea economică-financiară, 25 de puncte pentru protecția mediului înconjurător și 5 puncte pentru condiții specifice impuse de natura bunului închiriat. Consilierul liberal Valentin Dragomir a venit cu o altă propunere de acordare a punctajului, care să țină cont, printre altele, și de domiciliul bazariștilor. “Trebuie să ținem cont că acest bazar este făcut cu fonduri ale UAT-ului, din taxele și impozitele vasluienilor. Nu e făcut nici cu fonduri europene, nici cu bani de la guvern. În al doilea rând, unul dintre obiectivele principale a fost mutarea celor din bazarul vechi în bazarul nou. Eu am venit cu niște propuneri, care pot fi modificate. Am solicitat, printre altele, introducerea unor criterii: 10 puncte pentru cei care au domiciliul în Vaslui pentru că bazarul e făcut cu banii din taxele și impozitele cetățenilor acestui oraș. Pentru cel mai mare nivel al chiriei oferite se acordă 40 de puncte, eu am venit cu propunerea de 30 de puncte. În ceea ce privește capacitatea economică financiară, se are în vedere două criterii care nu se referă la activitatea din trecut. Se prevede că cel care licitează să aibă bani pentru plata a două chirii în momentul licitării. Propunerea inițială este ca acestui comerciant să i se acorde 30 de puncte, eu am propus 20 de puncte. Protecția mediului înconjurător înseamnă să dai o declarație că vei respecta mediul, pentru care comerciantul ar fi trebuit să primească 25 de puncte, însă eu am propus 20 de puncte. Nu în ultimul rând, condițiile specifice în funcție de natura bunului închiriat. Aici se referă la relația dintre cei care vin la licitație și DAPTO. Eu am propus 15 puncte pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani în relația cu DAPTO. Dacă timp de cel puțin cinci ani ai avut contract cu DAPTO și l-ai respectat, de ce să iei numai cinci puncte, cum era prevăzut inițial? Dacă primul criteriu, cel privind domiciliul, discriminează pe cineva, cele 10 puncte pe care le-am propus le-aș introduce la condiții specifice și în loc de 15 puncte, să se acorde 25 de puncte” a solicitat Dragomir. Comercianții prezenți ieri la ședință nu au fost de acord cu criteriul privind domiciliul, pentru că mulți locuiesc în alte localități. Neajungându-se la un punct comun, inițiatorul a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, urmând ca zilele viitoare o comisie întocmită la nivelul primăriei să lucreze la un regulament care să fie atât pe placul bazariștilor cât și al celorlalți comercianți, “din afară”.
DOMNII SE LA MEDIU cand aveyi de gqnd sa lyati atitudine fata de pokurea mediului prin reoararea drijbeloe a utilajelor casnice inBazar!Daca un aervice trebuie sa aiba abrobari acei din bazat nu trebuie sa se supuna legilor tarii ! COMERCIALIZEZA BUTELIID E ARAGAZ ,BUTEII PTR ARA,AYIARE ULEIURI ?CAUCIUCURi BAATERII PTR MOTOSCUTERE FARA SA AIBA CONTRACT DE PRELUARE A CELOR UZATE !
SPALACU SOLVENTI CI BNZINA DILUANT SI DQU IN CANALIZAREA PLUVUALA A BAZARULUI
UNUL MAI TARE REPARA DRUJBELE IN STRADA SI TOT ASA
MEDIU CE FACETI DORMITI ! FACETI VA DATORIA CA PE SERVISURI ÎI OMORATI ! SAU VA REPARATI SI VOI DRUJBELE MOTOCOASELE IN BAZAR !
MIOARA BRASOVEANU NU ESTE REPREZENTANTA BAZARISTILOR DOMNILOR ?EA SA AUTOINTITULAT nu o mai numiti asa .EA SE REPREZINTA DOAR PE EA SI INTERESUL EI SI AL CATORVA DIN BAZAR NICIDECUM AL INTREGULUI BAZAR Ea a venit cu propuneri aberante de modificare a structurii noului bazar si altele ! Lasti o sa.si vanda produsele ei nu o mai bagati atata in seama !
Nici primarul nui primar?????
MA TALANILOR DAR ……satul VASLUI E IN SINE UN MARE ;MARE BAZAR.
DOMNULE NECHITA publicati va rugam cererile in care Vasluienii va cer loc sa si vanda vechiturile !Domnule spui ABERATII VASLUIUL ESTE PLIN DE SECOND hand !
CINE VINE SA VANDA HAONE SI OBIECTE VECHI !
DACA ATI LEGISLATIA ATI STI CA PTR A COMERCIALIZA OBIECTE HAINE VECHI trebuie sa fie niste aprobari Dsva mediu etc Ma indoiesc ca o baba care vrea sa vanda doi chiloti folositi merge samediu saia aprobare !BU MAI BATETI CAMPII domnule director !
D L DRAGOMIR ARE DREPTATE CU PUNCTAJ PTR CEI DIN VASLUI SUNT FIRME CARE AU SEDIUL SOCIAL IN LOCALITATI DIN JUDETIL VASLUI PLATESC IMPOZITE LA PRIMARIILE DIN LICALITATILE UNDE LOCUIESC SI DECI!!
De ce toti anafalbetii dau replici ?
DOMNULE CONSILIER BARBU DACA MUNICIPALITATEA NU VREA PROFIT DE LA O INVESTIE FACUTA DIN BANUL PUBLIC AL VASLUIENILOR INSEMANA CA SE INCEARCA ASTUPAREA NERGULILOR , A CHETUIELILOR CARE SAU FACUT PTR CONSTRUIREA BAZARULUI ! BINE CA ATI PUS CIUSMELE STRADALE SI PAVELE IN INTERIOR !
Asa este…Cunosc cativa care vand in bazar si au vile,masini ,etc….Munca le negru , nefiscalizare , etc,etc……Si acum se pling……Niste nesimtiti…..Traiasca PESEDEUL
La poarta nu primesti pomana!
Trebuie sa te duci Mai des la piata acolo dau bon fiscal!!!!!!!?
Autoritățile locale se pare ca nu mai au niciun fel de autoritate în fața acestor evazioniști! Se plâng ca au stat 30 de ani în condiții groaznice, dar cine i-a pus? Au fost forțați, au fost aduși cu japca de acasă? Au făcut-o pentru bani și le-a mers foarte bine! Uitați-vă ce case au, ce mașini conduc! Dacă le era rău în bazar, nu stăteau acolo 30 de ani! Se plânge madam Brașoveanu ca vor rămâne fără locuri de muncă, de parcă ăia care vor dori să vine în locul actualilor bazariști n-ar crea și ei locuri de muncă! Pleacă zece evazioniști și vin alții, care poate nu au fentat legea și statul ani de zile, doamna Brașoveanu! De ce ei să nu aibă loc în noul bazar și tot voi să aveți prioritate? De asta nu se întorc tinerii acasa, domnilor care conduceți acest județ și acest oraș! Pentru că apartamentele de la ANL se dau pe privilegii, pentru că angajările se fac pe privilegii, pentru locurile în bazar se împart pe privilegii. Lăsați regulamentul echitabil pentru toată lumea, că bazarul nu e cantină socială! Ancorati-vă odată pentru totdeauna în economia de piață, că astea sunt vremurile, gata cu pomenile, gata cu fentarea legii!
Cine a fost constructorul? De ce nu a respectat ce spun aia de la ISU?!? Faci așa de capul tau o lucrare, nu respecți niste norme?!? La pușcărie cu firma executoare a lucrării, nu se poate sa iei miliarde și să îți bai joc.
Bazar trebuie, că unde este acum, e o cocina mizerabilă,dar sa fie totul la vedere cu licitația, nu pe golanii😡
Nu constructorul este de vine ci cei care au semnatt receptia lucrarii cine a fsot constructorul firma din cluj care a subinchiriat lucrarea al Firma din Vaslui cu patru muncitori !
Se plang cei care stau ilegal in Bazar cei care nu platesc impozite la stat !NU IA FORTAT NIMENI SA STEA IN FRIG IN PLOAIE IN SOARE AU STAT PTR CA NU AU VRUT SA PLatEASCA chirii mari !De asta ai stat ! Au stat ani de zile fara a avea firma fara a avea punct de lucru declarat si tot asa nereguli vand butelii cauciucuri uleiuri ptr acre nu au abrobari Mediu doarme odata nu ai venit sa vada cum se vondw butelii de araga cauciucuri baterii si multe alte Se repara drujeb in strada in bazar se arynca benzina ulei in canalizare pe jos si MEDIUL DOARME SA VINA in bazar sa vada cum se rapara cum se papala drujbele cu cine au ei contract ptr recuperarea deseurilor ulei solventi cine îi acopera !intrati si veti vedea cum rigola din bqzar este plina se ulei si alti solventi !
Pai un Fost paznic al bazarului actualmemte sofer la DAPTO dar de fapt incadrat pe alt post in acte detine peste 20 de tarabe o jumatate de rand in bazar oare pe cate plateste chirie cate are trecute pe amplasament Domnilor de asta stau in ploaie si frig ca nu vor sa plateasca Sepoate verifica sa vedeti pe cate tarabe expune marfa !
nu vă mai gândiți! E pus pe chituci
Se aude că se va deschide undeva prin 2026
Treaba/afacere marca Paval. Tipic!
De ce statul trebuie sa construiască bazar din bani publici deci și din buzunarul meu?!?! Aici este raiul evaziunii fiscale și a muncii la negru. Statul putea investi acei bani în educație, spitale , cămine, creșe etc . Acolo nu sunt producători locali ci niște mafioți bișnițari traficanți etc. Nu aveau decât sa se asocieze sa își deschidă ei singuri bazar nu noi.
PUTETI BENEFIVIA SI DVS DE ACEASTA CONSTRUCTIE DOMNULE !
NUMAI CA SE CONSTRUIESTE OTR ASECREA LOCURI CALDUFOAEE PTR CONDUCERE ADMINISTRATIE PTR A SE SPALA BANII DOMNULE !DAPTO ARE CATIVA ANGAJATI DACA IA TI NUMARA ….. VE MAI DOMNULE SALARII PTR FUNCTIONARASI SI POST DE CONDUCERE PTR DIRECTORASI !
Întreb cititorii :
Câți dintre dumneavoastră ați primit bon fiscal când ați cumpărat un obiect din Bazar?
Exact la asta mă gândeam eu…am cumparat acum 2 saptamani de zile.Are pretul scris cu o carioca marker pe produs.Unde puteam sa fac o reclamație? Ma lua cineva în seamă? Paval esti un nesimtit.De asta este atata sărăcie în Vaslui….ca hotii nu dau bon fiscal…de 33 de ani de zile.Au ajuns miliardari.Stiu un cacat din bazar care vinde ” adidasi” de carton…este si v-am tuciuriu….cred ca animalul ala are castel făcut.Are un bmw de teren.cand il vad va scriu si nr de înmatriculare.imi este scârbă.
Te rugam sa ne spui cine este acel cimerciant sa ne ferim de el !
Comerciant? Păi nimeni nu da bon fiscal în bazar.Sunt numai pe plus si SRL ul lor pe listafirme.ro….este pe minus, gafaie de pagube si datorii.Niste nesimțiți.De asta au plecat atatia Vasluieni din cacatul asta de tara , pentru că sunt scarbiti.
Ai fost in bazar???
Prostia salveaza Romania!
Bazarul ramane inchis fiindca cei de la ISU nu le dau autorizatia de functionare. La ce probleme sunt in noua locatie sunt sanse mari ca nici anul asta sa nu se dea drumul. Duceti-va la directorul Nechita sa va dea aprobare sa faceti un reportaj si niste poze de la noua locatie. Va garantez ca n-o sa primiti in veci aprobare. Cei de la ISU nu se risca sa dea aprobare stiind ca pot sa intre la puscarie daca se intampla ceva. Si la ce carpeli sunt pe acolo inclusiv la sisteme esntiale ca cel electric si cel de incendii, bazarul mai are de asteptat. Constructorul pur si simplu si-a batut joc de lucrare. O fundatie ca lumea n-a fost in stare sa faca. Sunt ditamai crapaturile mascate cu oleaca de ciment. Printre pavele a inceput sa creasca verdeata. WC-urile sunt o jignire pentru orice spatiu comercial din secolul asta. Si mai sunt multe de zis.
BAZARUL SE VA DESCHIDE DYPA CE VA FI ALES NOUL PREMIER AL ROMÂNIEI PTR A FI SIGURI CA NI SE INTAMPLA CEVA RAU NU I VA CONTROLA SA VADA PE CE AU CHELTUIT BANII VASLUIENILOR
Sa mearga d l Barbu sa vada wc pavele tot A declarat ca e o constructie ptr sec xxI probabil ca dumnelaui nu a intrat niciodata pe aleeile noului Bazar sa vad asa cam cum.bate vantul cam ce curent se formeaza pe aleeilea alea Oare cum se va diminua acel curent va fi iatna va spulbera zapada Domnule consilier veniti printre pamanteni Cum poate un comerciant sa expuna marfa intr un stang in cate pe jos sunt pavele iar nisipul iese la suprafata ?