spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Bãtuti de soartã, umiliti de sistemul social!(FOTO)

- Advertisement -

BATJOCURA OROPSITILOR!

INCREDIBIL!…Soarta le-a fost cruntã, dar nu a fost suficient, mai sunt acum batjocoriti si de sistemul românesc de asistentã socialã! Este cazul unui tatã, Velea Nicolae, din comuna Fruntiseni, al cãrui fiu este încadrat în grad de handicap sever si care în aceste zile s-a pomenit cu o poprire venitã de la Primãria Fruntiseni, prin care i se imputã alocatia complementarã pe care o primea pentru bãiatul grav bolnav. Omul trebuie sã înapoieze 918 lei statului, pe motiv cã venitul sãu, dupã „extraordinarele” mãriri de salarii depaseste cu 47 de lei/membru de familie, limita impusã acestui gen de ajutor social. În aceeasi situatie absurdã se aflã si vecina sa, o vãduvã care creste singurã cinci copii, toti la scoalã. Si ea trebuie sã returneze statului 900 de lei! Nicolae Velea se plânge cã abia reusise sã strângã un bãnut pentru masa de Paste, iar acum trebuie sã dea tot ce are! Asistentul social al Primãriei Fruntiseni, Mircea Hazazup, nu le-a spus în niciun moment cã nu trebuie sã mai încaseze alocatia de sustinere a familiei chiar dacã îi vedea lunar la Primãrie cã vin si ridicã banii. Cert este cã, mãrirea salariului minim pe economie fãcutã de Guvernul PSD a dat o loviturã incredibilã nevoiasilor, cãrora le-a dispãrut aceastã alocatie de sprijin!

Un bãrbat de numai 40 de ani, din comuna Fruntiseni, este disperat cã are de achitat o sumã deloc neglijabilã cãtre bugetul statului. Nicolae Velea, care îsi creste singur copilul, de 16 ani, bolnav incurabil, nedeplasabil, ne-a povestit momentele cumplite pe care le trãieste, fiind speriat cã de Paste, va rãmâne fãrã bãnuti si nu va avea ce pune pe masã. Fiul lui Nicolae Velea s-a nãscut cu „encefalopatie cronicã infantilã, cu tetraparezã spasticã si deficit neuromotor sever, având deficientã mintalã severã (IQ-20)”. Este nedeplasabil, Nicoale fiind angajat ca însotitorul copilului. Omul este un munte de tristete si deznãdejde, având doar acest copil, rãmas dintr-o cãsnicie nefericitã, mama copilului abandonându-si pruncul nãscut atât de grav bolnav. Omul trãieste doar pentru bãiatul sãu, pentru a fi alãturi de el si pentru a-l îngriji. Si asta o face cu doar 1500 lei pe lunã! A luat pânã anul trecut si alocatie pentru sustinerea familiei, fiind singur, cu un copil. Suma era de 108 lei lunar, dar îi era necesarã, cheltuielile cu un copil atât de bolnav fiind foarte mari. Colac peste pupãzã, s-a trezit acum câteva zile cã îi vine acasã o imputatie, de 918 lei, de la Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã (AJPIS) Vaslui. „Am fost anuntat cã am depãsit salariul mediu, eu luam pânã anul trecut în februarie 1200 lei lunar, iar acum am 1500 lei lunar. Vedeti, la un control în actele Primãriei, s-a gãsit cã am încasat necuvenit acesti bani si acum trebuie sã-i returnez. Cum?? De unde?? De ce nu a venit domnul asistent social, Mircea Hazazup, sã îmi spunã cã am depãsit venitul pentru care trebuie sã primesc alocatia de sprijin a familiei? Cã el stia lucrul acesta, doar lunar iau banii de la Primãrie, pe statul de platã. Eu care abia îmi duc zilele lângã un copil atât de bolnav, de unde sã stiu eu legile?? El de ce nu a avut grijã de banii statului,m-a lãsat sã primesc bani în plus fãrã a mã anunta? De unde sã iau acum eu 918 lei? În loc sã pun si eu de Paste, pe masã, o bucãticã de carne copilului meu grav bolnav, acum tot cu cartofi si fasole facem Pastele!!”, a spus plângând Nicolae Velea.

O vãduvã cu cinci copii are si ea de dat bani la AJPIS Vaslui!

Nu este singurul caz din comuna Fruntiseni când un pãrinte care îsi creste singur copiii trebuie sã dea înapoi sume consistente de bani, pentru cã PSD le-a crescut venitul minim sau pensia de urmas, fãrã ca sã creascã si limitele de acordare a ajutoarelor pentru familiile monoparentale. Mariana Anton, de 36 de ani, care este vãduvã si creste cinci copii cu vârste între 5 si 17 ani, toti fiind la scoalã, are si ea de dat înapoi 900 de lei, pentru cã a depãsit venitul pe membru de familie cu 94 de lei! În cazul ei, copiii primesc pensie de urmas în cuantum de 3100 de lei, si suma de 900 de lei a fost strânsã cu greu, femeia a încercat sã depunã banii la AJPIS Vaslui. Numai cã, a fost trimisã achite la ANAF, dar acolo nu figura cu datorii! Si s-a trezit cã nu stie unde sã-i depunã! Mai mult, când l-a anuntat si ea pe asistentul social Mircea Hazazup de înstiintarea de platã si cã vrea sã depunã banii dar nu stie unde, acesta i-ar fi spus „Dã-i la mine sã-i depun eu”. Femeia nici nu a vrut sã audã de asa ceva, asa cã are si ea acum de dat bani la stat!

Rãspunsul oficial al asistentului social: „Eu nu am nicio vinã”

Am contactat reprezentantii Primãriei Fruntiseni, pe primarul Ioan Onel, cãruia i-am relatat cele douã cazuri, iar acesta ne-a cerut un rãgaz ca sã discute cu asistentul social Mircea Hazazup. Într-un final, ne-a trimis la redactie un punct de vedere: „Conform Legii 277/2010 privind alocatia de sustinere a familiei, familiile care realizeaza un venit net de maxim de 200 lei/ membru de familie beneficiazã de suma maxima prevãzutã de lege in functie de numãrul membrilor din familie. În cazul în care venitul net pe membru de familie se situeazã între 201 lei si 530 lei, alocatia pentru sustinerea familiei se diminueazã in functie de numãrul membrilor din familie. Aceiasi procedurã se aplicã si pentru familiile monoparentale. În lege se precizeazã cã în cazul în care intervin modificãri cu privire la componenta familiei si/sau la veniturile realizate de membri acesteia, titularul alocatiei are obligatia ca, în termen de maximum 15 zile, sã comunice în scris primarului modificãrile intervenite. Comunicarea este însotitã de copii ale actelor doveditoare privind modificãrile intervenite În cazul de fatã doamnei Anton Mariana i-a fost solicitat cuponul de pensie de urmas dar a refuzat sã prezinte la primãrie acest document. Domnul Velea Nicolae stia cã, în cazul în care venitul familiei (în cazul sãu salariul) se modifica, trebuie depusã cerere pentru modificarea sau încetarea alocatiei pentru sustinerea familiei. Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Vaslui a solicitat o încrucisare a bazelor de date la Casa Nationala de Pensii si prin adresa nr. 4021/12.03.2018 a comunicat Primãriei comunei Fruntiseni un tabel cu toate persoanele la care au existat suspiciuni cu privire la veniturile acestora. Printre aceste persoane au fost si Velea Nicolae si Anton Mariana. În perioada verificatã Anton Mariana a beneficiat de pensie de urmas în cuantum de 3120 lei împãrtitã la cinci membri din familie rezulta un venit de 624 lei / membru de familie. In perioada verificata Velea Nicolae a beneficiat de salariu in cuantum de 1153 împãrtitã la doi membri din familie rezulta un venit de 577 lei / membru de familie. Pentru toate persoanele unde venitul a depasit 530 de lei pe membru de familie, s-au emis dispozitii de încetare a dreptului de alocatie pentru sustinere a familiei si recuperarea sumelor încasate necuvenit.”, este rãspunsul oficial al asistentului social din cadrul Primãriei Fruntiseni, Mircea Hazazup.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.