Un studiu realizat de site-ul econtext.ro pe tema consumurilor de alcool si a categoriilor sociale cele mai afectate de acest fenomen scoate la ivealã date interesante. Cei mai mari consumatori de bãuturi alcoolice, ca volum, sunt salariatii, dat fiind faptul cã dispun si de resurse financiare importante, în timp ce bãtrânii sunt cei mai mari amatori de spirtoase – tuicã, votcã etc. În crâsmele din judetul Vaslui, zilnic, mii de pensionari consumã cantitãti importante de bãuturi spirtoase contrafãcute, la pretul de 1 leu/100 de grame, pret considerat de multe ori foarte bun, în ciuda substantelor periculoase pentru sãnãtate continute de acele bãuturi.
Un salariat consumã, în medie, 1,383 de litri de bãuturi alcoolice pe lunã, având în vedere resursele financiare mai importante de care dispune acesta, constatã site-ul econtext.ro. Nici nu este de mirare, câtã vreme barurile din Vaslui care se deschid la 6-7 dimineata sunt asaltate de clienti, persoane care pleacã la muncã, nu înainte de a lua “una micã, pentru a lua jocul”, dupã cum glumesc “profesionistii”. Dupa salariati, la nivel de consumuri de bãuturi alcoolice sunt pensionarii, care consumã cam 1,23 de litri de alcool pe lunã, în medie, de pensionar. La polul opus sunt somerii, care beau mai putin decât salariatii sau pensionarii, în acest caz fiind o explicatie simplã: somerii nu câstigã bani, deci, nu prea au fonduri.
Pensionarii, mai multe spirtoase
Situatia se schimbã putin, din punct de vedere al analizei consumului de alcool pe cele patru categorii mari (vin, bere, tuicã si rachiuri naturale). De exemplu, salariatii sunt pe ultimul loc la consumul de tuicã si rachiuri. În schimb, prima pozitie este ocupatã de pensionari. Acestia sunt cei mai mari consumatori de bãuturi cu multe grade din România.
Criza i-a fortat pe români sã-si reducã din cantitatea de alimente pe care o consumau în mod obisnuit, cu efecte nefaste asupra stãrii de sãnãtate a populatiei. De necrezut este si faptul cã actuala crizã i-a obligat pe români sã-si reducã si consumul de alcool! Aproape pe toatã linia! Totusi, existã si o veste “bunã”, mai constatã colegii de la econtext.ro: fatã de acum zece ani, stãm mult mai bine, bem mult mai mult.