ÎNȘELATĂ… O femeie în vârstă de 82 de ani din localitatea Cârja, a rămas fără toate economiile – 8.000 de lei. Bătrâna a fost înșelată prin metoda „Accidentul” și a realizat mult prea târziu că cel care o sunase pentru a-i cere bani ca să-i „opereze fiul ce suferise un groaznic accident de circulație” este un escroc. Păgubita i-a dat unui necunoscut suma pusă deoparte pentru zile negre, și abia dimineață a realizat, când a povestit la vecini că are fiul în operație, că a fost înșelată și a anunțat Poliția. Acum se fac cercetări pentru a fi indentificați autorii și pentru tragerea lor la răspundere penală.
Femeia în vârstă de 82 de ani din localitatea Cârja, suburbie a orașului Murgeni, a fost sunată pe 27 mai la orele 3.00, pe telefonul fix, de un bărbat, care s-a dat drept medicul care trebuie să-l opereze pe fiul ei, ce a suferit un groaznic accident de circulație și trebuiesc bani pentru a-l opera. Ca să fie mai credibil, i-a dat și o femeie la telefon, despre care a zis că este medic și ea, iar aceasta i-a spus bătrânei că este adevărat ce spune colegul ei. Bătrâna le-a spus celor doi „medici” că are doar 8. 000 de lei în casă și că alții nu are de unde face rost, iar infractorii i-au spus că sunt destui și că trimit un om să ia banii. Au ținut-o o oră în telefon pe biata bătrână, până când a ajuns la poarta ei, în jurul orelor 4.00, un bărbat cu o mașină, care a luat banii și a plecat. Dimineață, când a ieșit pe drum, femeia s-a plâns vecinilor că băiatul este operat și că a avut accident, iar ea a trimis bani la spital ca să-l facă bine. Ultimii bani din casă. Numai că, vecinii i-au spus că a fost înșelată, deoarece aceiași indivizi sunaseră în acea noapte și la ei, dar nu s-au lăsat păcăliți, așa că bătrâna a sunat imediat la poliție și a făcut reclamație. Apelul la 112 a fost la orele 6.00 dimineață, pe 27 mai, iar Poliția orașului Murgeni efectuează acum cercetări pentru identificarea făptuitorilor și tragerea lor la răspundere penală. Mai rău este că, de cele mai multe ori, anchetatorii reușesc să aducă făptașii în fața judecătorilor,însă multe dintre victime nu își mai recuperează banii.
Poliția vă recomandă cum să evitați înșelăciunile prin metoda „Accidentul”
Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a oferi (depune) bani (în conturile) unor persoane necunoscute. Infractorii utilizează calități false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, doctor, magistrat) și solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reținute de organele de poliție pentru săvârșirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal și pedeapsa cu închisoarea.
„Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, ușor de impresionat, care au membri din familie în străinătate și care dețin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a infractorilor. Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni. Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci. Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliția vă recomandă:
- Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză. Verificați pe un număr de telefon cunoscut deja dacă situația de urgență este reală.
- Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocați și reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
- Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice. Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.
- În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!
Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înșelăciunilor să ia legătura cu acestea și să le prevină, pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor