spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Bãtãlie pentru Floresti, localitate denumitã “Sinaia Vasluiului”

- Advertisement -

ÎNCORDARE Rãzboiul dintre comunele Al. Vlahutã si Poienesti, care revendicã fiecare satul Floresti, a atins ieri cote nebãnuite. Primarul comunei Poienesti, Gheorghe Poede, a venit înarmat cu o hotãrâre judecãtoreascã definitivã si irevocabilã, cu executorul judecãtoresc si cu o armatã de jandarmi, sã spargã lacãtul arhivei primãriei Al. Vlahutã pentru a lua documentele apartinând satului Floresti. Mai multi oameni din satul Floresti au venit la primãria din Vlahutã pentru a se împotrivi, alãturi de primarul Dãnut Cojocaru, la aplicarea deciziei instantei. Primarul Cojocaru a reusit sã obtinã o amânare de 30 de zile, timp în care trebuie sã predea arhiva la primãria Poienesti. “Avem în Parlament o initiativã legislativã, de modificare a anexei 1 din Legea 2/68, prin care satul Floresti va trece la comuna Alexandru Vlahutã si juridic nu numai administrativ. Acum asteptãm sã voteze si Senatul si vom intra în legalitate”, a spus primarul Dãnut Cojocaru. Mai multi cetãteni si-au exprimat nemultumirea fatã de actiunea în fortã a primarului Poede, au iesit în drum ca sã-l opreascã în satul Floresti pentru a discuta cu el, însã acesta a preferat sã intre în fortã cu masina peste oameni, fiind aproape sã calce pe cei care doreau sã discute cu el!

Pentru a întelege dimensiunea a ceea ce se întâmplã cu satul Floresti, trebuie sã fii nebun, asa cum bine a spus George Cosbuc: “Nu cerceta aceste legi, cãci esti nebun de le-ntelegi”. Somnul clasei politice si în special al politicienilor vasluieni naste un rãzboi unic în România. Floresti este cel mai sãrac, dar si cel mai râvnit sat din România. Victimã a abramburelii birocratice din 1990, cãtunul este oficial în grija nimãnui, desi se aflã pe harta a douã comune vasluiene. Asadar, cei 650 de floresteni care locuiesc acolo unde se terminã asa-zisul asfalt al DJ 245, sunt revendicati de primarii comunelor Poienesti si Alexandru Vlahutã deopotrivã. Mai mult, CL din Poienesti a solicitat în instantã Primãriei Alexandru Vlahutã restituirea arhivelor satului Floresti si a câstigat în instantã. Primarul comunei Poienesti, Gheorghe Poede, a vrut ieri sã intre-n fortã, cu jandarmi si executor judecãtoresc, în Primãria Alexandru Vlahutã si sã spargã lacãtul de la Arhiva Primãriei, pentru a lua documentele satului Floresti. S-au împotrivit primarul Dãnut Cojocaru si toti salariatii primãriei, iar alãturi de ei au venit si zeci de oameni din satul Floresti. În ciuda faptului cã primarul Poede avea o decizie judecãtoreascã definitivã si irevocabilã pentru a ridica arhiva satului Floresti, în ciuda faptului cã, nervos pe cei care nu-l lãsau sã ia arhiva, s-a dus la Poienesti si a venit cu un flex cu care a tãiat personal lacãtul, el n-a reusit totusi sã plece cu arhiva, pentru cã si executorul judecãtor, venit sã aplice sentinta, si-a dat seama cã … este ilegal. Trebuiau sã dea somatiile legale cãtre Primãrie, sã astepte rãspunsul de la Primãria Vlahutã, apoi sã intre în fortã. Asa cã, cum au venit, tot asa au si plecat, fãrã arhivã. Circul fãcut de Poede la Primãria Vlahutã nu va rãmâne fãrã urmãri, primarul Dãnut Cojocaru fiind decis sã actioneze în judecatã atât pe primarul Gheorghe Poede cât si executorul judecãtoresc venit de la Vaslui. “Avem un proiect de lege care este acum la Senat, privind modificarea anexei 1 la Legea 2.1968, prin care satul Floresti sã treacã la comuna Alexandru Vlahutã. Proiectul a primit avizul Camerei Deputatilor si mai asteaptã un aviz de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice. Initiativa apartine doamnei deputat Ana Birchal, care face si ea acum tot ce tine de ea, fiind informatã de situatia explozivã de la noi, sã urgenteze votarea acestei modificãri a anexei 1 si în camera decizionalã, care este Senatul României”, a spus primarul Dãnut Cojocaru.

Istoricul satului Floresti

În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele si unde sunt depozitate arhivele administrative. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti – si, în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. De altfel, corvoada celor 650 de floresteni reprezintã si motivul invocat de primarul localitãtii Alexandru Vlahutã, pentru a justifica recordul negativ al comunei sale: este cea mai sãracã din România. În 2012, veniturile proprii au reprezentat doar 17% din cheltuieli, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice. Situatia absurdã prin care locuitorii din Floresti, nu mai stiu de ce comunã apartin a apãrut în urma unei reîmpãrtiri administrative când, în luna mai 1989, comuna Poienesti a fost desfiintatã, ca doar dupã mai putin de un an, o altã reîmpãrtire a reînfiintat aceastã comunã, a cãrei primãrie a primit în subordine si satul Floresti, în care locuiesc în jur de 650 de locuitori si care, pânã atunci, apartinea de comuna Alexandru Vlahutã. Practic, din ianuarie 1990, suprafetele de teren aferente acestui sat sunt incluse, conform legii, la Poienesti, dar locuitorii apartin din punct de vedere juridic de cealaltã comunã. Aceastã gresealã administrativã, care a creat nenumãrate probleme de-a lungul timpului, s-a încercat a fi rezolvatã printr-un referendum organizat în 2005, dar, din cauza neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã. Si edililor din Poienesti faptul cã rãspund din punct de vedere administrativ le cam convine, având în vedere cã, în functie de numãrul de locuitori, se stabileste gradul comunei, salariile primarului, viceprimarului, secretarului primãriei si indemnizatiile consilierilor locali, dar si fondurile pe care le primesc în fiecare an de la guvern pentru cheltuieli sau investitii. Datoritã celor 650 de locuitori din Floresti, comuna Poienesti este consideratã comunã de gradul I (fãrã acesti locuitori, ar fi “retrogradatã” la gradul II). Dacã Floresti ar trece la comuna Alexandru Vlahutã, aceasta ar deveni comunã de grad I, fatã de II cum este acum, si atunci ar avea bugetul mai mare.

“Am fost Sinaia Vasluiului si am ajuns ultimul sat!”

Locuitorii din Floresti nici nu vor sã audã despre trecerea lor la comuna Poienesti! S-au mobilizat si s-au strâns în fata Primãriei Vlahutã, iar un grup de mai multi cetãteni au încercat sã îl opreascã pe primarul Poede când trecea prin localitatea Floresti, însã acesta n-a oprit masina, ba mai mult, a vrut sã intre în plin în oamenii care erau pe drum si îi atineau calea, fiind aproape sã treacã peste un cetãtean mai “curajos”, ce a sãrit în sant ca sã nu fie cãlcat. Educatoarea Doina Marcu, din satul Floresti, care are 36 de ani de activitate, a ilustrat cel mai bine opinia cetãtenilor din Floresti. “Sunt de 36 de ani educatoare la Floresti si ce se întâmplã acum este o tragedie. Se încearcã sã fim trecuti în altã parte decât unde suntem acum. Noi am mai trãit, am mai mâncat pâinea asta amarã, am apartinut cândva de Poienesti si se întâmplau numai tragedii. Mergeam pe jos prin pãdure pentru o sedintã, iar odatã cu venirea toamnei si a timpului ploios nu se poate ajunge în Poienesti! Sase luni de zile pe an nu se poate ajunge la Poienesti! A fost un autobuz dar acum este suspendat pentru cã nu existã drum practicabil. Suntem legati de scoala de la Vlahutã, copiii de la Poienesti vin la noi sã învete, distanta este mare! S-au întâmplat situatii grave, nu se tine cont de pãrerea oamenilor. Cum sã ne oblige sã trecem acolo unde nu vrem? Noi ai cui rãmânem? Îmi pare rãu cã se întâmplã asa ceva, dar sã stiti cã noi, bãtrânii cu pãrul alb, nu ne-am implicat încã în problemã, dar dacã va fi cazul vom trece la mãsuri extreme, vom iesi în stradã cu copiii si bãtrânii. Noi apartinem de Vlahutã, noi am fost chiar si comunã odatã, satul nostru depãseste 400 de ani ca atestare documentarã. Este posibil sã nu tii cont de pãrerea atâtor sute de oameni? Unde sunt politicienii acum? Unde este doamna deputat Birchall acuma? I-am primit cu pâine si sare când au venit, acum vrem sã-i vedem alãturi de noi, sã-i vedem la necaz, nu numai în campanie. I-am primit cu sufletul pe tavã si vrem sã-i vedem acum cã sunt brat la brat cu noi la necaz. Sã urgenteze procedura, sã se termine treaba la Senat odatã, sã fim si noi linistiti!”, a spus Doina Marcu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.