BÃTAIE Dat fiind chiriile mari la care s-au adjudecat spatiile comerciale din noua Piatã Centralã a Municipiului Vaslui, s-ar putea ca, în continuare, vasluienii sã cumpere produsele mai scump ca în alte zone. În premierã pentru Vaslui, producãtorii din panificatie au încercat sã se înteleagã, pentru a putea închiria spatii comerciale în noua piatã la un pret accesibil. “Minunea” a tinut doar o zi, ulterior spatiile au fost adjudecate chiar si la 5700 lei/lunar, ceea ce înseamnã cã vor trebui sã vândã circa 700 de pâini zilnic doar pentru a acoperi chiria.
De ani buni, vasluienii au parte de cele mai scumpe preturi la produsele agrolimentare, legume sau fructe, un motiv fiind si chiriile mari practicate de municipalitatea vasluianã pentru spatiile comerciale din piete. Este si cazul noii Piete Centrale din municipiul Vaslui, unde spatiile scoase la licitatie au ajuns la chirii astronomice. Astfel, un spatiu comercial destinat vânzãrii produselor agroalimentare a fost adjudecat chiar si de 20.000 lei/lunar, în timp ce pentru alte spatii, destinate comercializãrii produselor uzuale, carne, peste, pâine sau lactate, s-a ajuns la chirii de ordinul a 4 – 5 mii lei lunar. Pe de o parte, municipalitatea poate spune cã, licitatiile, dat fiind supraevaluarea chiriei spatiilor comerciale disponibile în noua Piatã Centralã, si-au atins scopul, amortizarea cheltuielilor pentru constructia noului locas fãcându-se mai repede. Pe de altã parte însã, aceastã investitie are si un scop social, de asigurare a unui serviciu de utilitate publicã, un spatiu în care sã fie vândute produse cât mai ieftine, dar, din cauza chiriilor foarte mari, este posibil ca acest scop sã nu fie atins, iar pretul produselor oferite spre vânzare sã creascã. Un alt posibil efect al acestor chirii exorbitante obtinute prin licitatiile organizate de Primãria Vaslui ar fi ca, peste o scurtã perioadã, cei care au câstigat respectivele spatii comerciale sã considere cã nu câstigã destui bani pentru a achita chiriile, utilitãtile, salariile angajatilor, etc, si de a mai obtine si profit, cãci acesta este scopul comertului. În aceastã eventualitate, deloc de dorit, nu ar fi de mirare ca, dupã o scurtã perioadã, o parte din spatiile comerciale din noua Piatã Centralã vasluianã sã rãmânã goale, chiriasii, unii dintre ei veniti chiar din afara judetului, lãsându-se pãgubasi.
Socoteala de acasã nu s-a potrivit cu cea din târg!
În premierã, pentru a tine la un nivel acceptabil chiriile pentru spatiile comerciale scoase la licitatie, producãtorii din panificatie au fãcut o întelegere. Din câte povestea un producãtor de pâine, initial, înainte de licitatie, cei sapte producãtori de produse de panificatie din municipiu ar fi avut o întâlnire de tainã, prin care au pus la cale o strategie pentru adjudecarea spatiilor în cauzã. Practic, pentru cei sapte producãtori au tras la sorti atât pentru a se desemna cei care vor participa la licitatia pentru spatiile din noua Piatã Centralã, cât si ordinea participãrii, tocmai pentru a tine, într-un fel, sub control costul chiriei si a evita supralicitarea. Doar în cazul primului spatiu, producãtorii de pâine s-au tinut de cuvânt, acesta fiind adjudecat la o chirie de doar 1200 lei/lunar. Ulterior, reprezentantii producãtorilor nu au mai respectat întelegerea, asa cã urmãtorul spatiu s-a adjudecat la suma de 3000 lei/lunar chirie, iar celelalte douã spatii la 5400 lei, respectiv 5700 lei/lunar. Un al 5-lea spatiu a rãmas neadjudecat, din cauza nivelului la care a ajuns licitatia, urmând a fi repus spre închiriere sãptãmâna viitoare, dar sigur chiria va depãsi 4.000 lei/lunar. În aceste conditii, numai din închirierea spatiilor destinate comercializãrii pâinii si produselor de panificatie, Primãria Municipiului Vaslui va obtine, lunar, circa 20.000 lei, respectivii producãtori trebuind, doar pentru chirie, fãrã a socoti si alte cheltuieli, plata utilitãtilor, salarii, taxe, impozite, TVA, etc, sã vândã, împreunã, circa 700 de pâini zilnic. Din fericire pentru vasluieni, pâinea are un pret controlat, dar alte produse de larg consum ar putea ajunge sã fie mai scumpe decât în magazinele de cartier, si în mod sigur supermarketurile vor deveni mai atractive pentru cumpãrãtori.
Comerciantii nu au avut parte de facilitãti.
Un alt lucru reclamat de comerciantii care au câstigat, prin licitatie, spatii în piata cea nouã, este faptul cã, prin contract, sunt obligati sã constituie o garantie reprezentând chiria pe douã luni într-un cont al primãriei, nefiind acceptate scrisori bancare de garantie, ci doar depunerile bancare. Astfel, conform declaratiei unuia dintre producãtori, “mã vãd obligat sã indisponibilizez o sumã destul de importantã de bani, începând chiar cu data semnãrii contractului, fãrã a avea însã garantia cã Piata Centralã va fi deschisã la momentul anuntat de autoritãti. De ce nu ni se acceptã scrisori de garantie bancarã, asa cum se procedeazã la orice licitatie? În plus, deja finalizarea acestui proiect a fost amânatã cu aproape un an, si nu putem fi siguri cã data avansatã de primãrie de inaugurare a pietei, 30 august, va fi si cea corectã. Dacã vor fi amânãri, noi vom fi obligati sã plãtim chirie pentru un spatiu pe care nu-l putem folosi!”. “În conditiile în care spatiile puse la dispozitie de municipalitate au fost adjudecate la chirii exorbitante, este posibil ca, în scurt timp, noua Piatã sã se transforme într-un mall inaccesibil ca preturi practicate marii majoritãti a populatiei”, a adãugat respectivul producãtor.