RÃZBOI ELECTORAL… Peste 200 de oameni din satele Bãcãoani, Mânjesti, Muntenii de Jos sau Secuia au asistat ieri la un scandal electoral de zile mari, în sediul Cãminului Cultural din Muntenii de Jos. Protagonisti: tabãra primarului (adicã, Puterea în comunã) versus tabãra PNL (opozitia care tânjeste la scaunul primarului). Motivul: un proiect de hotãrâre pentru modernizarea drumurilor în satele Bãcãoani si satul resedintã, proiect refuzat spre aprobare de cãtre consilierii liberali. Dacã, în urmã cu peste 500 de ani, moldovenii îi înfrângeau pe turci în celebra bãtãlie de la Podu Înalt (loc situat între Bãcãoani si Secuia), astãzi, urmasii moldovenilor de atunci se pãruiesc pentru un post în consiliul local sau pentru functia de primar. Oamenii care au participat ieri la sedintã s-au împãrtit în douã tabere, fiind aruncate vorbe grele din toate pãrtile.
Sedinta de Consiliu Local de la Muntenii de Jos a fost programatã pentru ora 11.00, la sediul Cãminului Cultural. La ora programatã, în jur de 200 de oameni din toate satele au luat loc pe scaune, asteptând ca alesii locali, respectiv consilierii, sã vinã în fata lor si sã discute despre problemele comunei. Au venit doar sase consilieri, de la PSD, în timp ce consilierii din partea PNL au refuzat sã vinã la sedinta cu public. Asta, desi s-a asteptat un sfert de orã, crezând cã alesii liberali vor participa la sedinta CL. Când „sfertul academic” s-a consumat, vãzând cã grupul consilierilor PNL nu apare în sala Cãminului Cultural, presedintele de sedintã a constatat cã nu existã cvorum si sedinta se amânã pentru o datã ulterioarã. Asta l-a fãcut pe primarul Dãnut Cretu sã-si manifeste nemultumirea fatã de consilierii absenti. „Îmi cer scuze eu, în numele domnilor consilieri care nu au binevoit sã vinã la sedintã, desi cunosc faptul cã legea îi obligã pe consilierii locali sã participe la sedinte. Cei sase consilieri care nu au venit astãzi, aici, în fata dumneavoastrã, sunt oameni care au sase, opt ani de când sunt în CL, deci ar trebui sã stie care le sunt îndatoririle. Îmi pare rãu, dar dvs. i-ati ales. Este pentru prima datã când organizez o sedintã de Consiliu Local în Cãminul Cultural, pentru cã, în luna martie, la sedinta CL, am cerut votul consilierilor pentru modernizarea drumurilor din Bãcãoani si Muntenii de Jos, pietruirea lor. Cei sase consilieri care nu au venit azi la sedintã (CL Muntenii de Jos a avut 13 consilieri, însã au rãmas doar 12, dupã ce un consilier a ales sã plece de bunãvoie din aceastã demnitate publicã, n.r.) au început, se pare, campania electoralã, desi este cam devreme pentru asta. Oamenii acestia o sã vinã sã vã cearã votul”, a spus primarul Cretu, anuntând cã, în afara pietruirii celor douã sate, un alt punct important era si prelungirea contractului de arendã cu Asociatia Crescãtorilor de Animale (ACA). Cum, în luna mai, contractul cu ACA Muntenii de Jos expirã, primarul a spus cã asociatia nu mai poate cere subventii europene. Una peste alta, toate problemele comunei au cãzut pe umerii consilierilor absenti, însã ceea ce a urmat se poate spune cã a fost un adevãrat rãzboi electoral.
Localnicii: „Cum sã-i sanctionãm pe cei care nu au venit astãzi, acesti consilieri locali?”
Unul dintre cetãtenii comunei a întrebat: „Cum putem noi, oamenii obisnuiti, sã-i sanctionãm pe cei care nu au venit astãzi la întâlnirea cu cei care le-au dat votul? Suntem atâtia oameni, din toate satele, iar sase consilieri au refuzat sã vinã”, a spus omul. „Sã nu ne cocotãm pe scaunele de consilieri, pentru a ne rotunji veniturile. Trebuie sã apãrãm si interesele oamenilor, cei care ne aleg. Asta au uitat acesti domni consilieri, care nu au venit la întâlnirea cu dvs”, a fost replica primarului. În timp ce oamenii vociferau si strigau în salã, cerând demisia consilierilor în cauzã, a apãrut un consilier din grupul celor de la PNL. Petronel Epure este consilier de trei luni de zile si a spus cã „dl. primar s-a transvazat la alt partid”, moment în care sala a început sã râdã de consilier. „Pleacã acasã, bãi!”, „Ce înseamnã transvazat?”, au strigat locuitorii cãtre consilier. „Facem opozitie prin neprezentare. Dumnealui a avut atâtia ani grupul de sapte consilieri, cu care ar fi putut sã facã tot felul de proiecte, în cei patru ani de mandat, dar nu a fãcut-o. L-am blocat în Consiliul Local, pentru cã am considerat cã îsi face campanie electoralã cu un proiect ca modernizarea drumurilor. Cum sã coste zece masini de pietris 860 de milioane de lei vechi? Cum? Am protestat azi, fatã de intentiile sale electorale”, a spus consilierul din partea opozitiei, în huiduielile sãlii. În replicã, primarul a spus cã, pe lângã proiectul de modernizare, blocat de consilierii PNL, mai are un alt proiect, cu fonduri europene, pentru modernizarea principalelor drumuri din Muntenii de Jos, Secuia si Mânjesti, care riscã sã fie pierdut pentru cã localnicii au intabulat si drumurile în cauzã. „Nu-mi este indiferent cã pe ulitele din Muntenii de Jos este glod, la fel cum nu-mi este indiferent cã în broscãrie se merge cu cizme de cauciuc, atât de mult glod ce este acolo. Suntem în campanie electoralã, asta e clar. Probabil cã acei consilieri care nu au venit azi la sedintã au gândit cã viitorul consiliu local trebuie sã decidã ce e mai bine, însã se pierde anul si nu facem nimic, tot prin noroaie vom merge”, a spus Gicã Bãdulescu, un locuitor de la Muntenii de Jos. Un tânãr de 22 ani, Petru Volocaru, a iesit si el la rampã pentru a-l acuza pe primar de „incapabilitate” de a conduce primãria. „Oamenilor le trebuie aceste drumuri ca sã aducã recolta de pe câmpuri. Dar, pentru tineret ce ati fãcut, domnule primar?”, a spus tânãrul, care s-a recomandat a fi student la Iasi, în fruntea unei organizatii cu 100 de membri. „Eu v-am remarcat, domnule student, de când mergeati cu masina dvs. în bãtaie de joc, pe drumurile stricate de ploaie, si ati distrus de tot aceste drumuri, tot plimbându-vã si sfidând oamenii. Poate cã ar fi trebuit sã vã amendez de atunci”, i-a spus primarul, în timp ce unii dintre participanti aprobau în tãcere.
Liderul opozitiei l-a atacat la baionetã pe primar, mai ales cã vrea sã-i ia scaunul
La un moment dat, în plin scandal, a apãrut în salã si Luigi Ghiuru Fãnel, consilier local, un lider al opozitiei din sat. Viitor candidat la primãrie, Ghiuru a explicat de ce grupul celor sase consilieri nu a venit la sedintã. „De ce nu am votat acel proiect si ne-am abtinut sã participãm, astãzi? În toate sedintele de Consiliu Local de pânã acum am fost dusi cu presul, spunându-ni-se cã existã proiect de asfaltare. Pãi dacã existã proiect de asfaltare, la ce sã mai bãgãm bani în pietruiri, pe aceleasi drumuri? Sã facem alte drumuri, sunt atâtea nevoi. Din 1984, de când am ajuns aici, oamenii umblã cu cizme de cauciuc, pentru cã aceia care s-au perindat pe la primãrie nu au putut sã facã oamenilor drumuri bune. Dacã actualul primar nu a putut sã facã nimic, o sã le facã, probabil, cei care vor veni în urmãtorul mandat, poate cã va fi tot actualul primar, cine stie”, a explicat Ghiuru, în timp ce oamenii strigau si vociferau de zor. Concluzia a tras-o primarul, la final: „Luna viitoare, domnilor consilieri, vã chem tot aici, la Cãminul Cultural, sã discutati cu oamenii care v-au ales”.