Vasluienii se îngrămădesc să primească o locuință ANL de serviciu. 21 persoane au depus, în ultima jumătate de an, cereri pentru a primi unul din cele opt apartamente rămase libere în blocul de pe strada Ceramicii. Primăria Vaslui a publicat, zilele trecute, lista solicitanților, însă a anonimizat numele din motive știute numai de aparatul de specialitate al primarului. Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) nu se aplică în acest caz deoarece cei care au depus dosarul au solicitat să beneficieze de un bun al statului, astfel că numele lor ar trebui să fie publice, așa cum sunt publice și numele firmelor (n.r. inclusiv al reprezentanților acestora) care obțin contracte cu instituțiile locale. Ziarul Vremea Nouă a semnalat situația secretarului municipiului Vaslui, acesta a spus că cererea privind publicarea numelor “este în lucru”, însă până la publicarea materialului, acest lucru nu s-a întâmplat. Din cele 21 de persoane care au solicitat o locuință ANL de serviciu, 15 au fost declarate eligibile, 5 au fost respinse, iar o persoană s-a retras. În cazul celor respinse, motivul invocat a fost “dosar incomplet”. Una dintre acestea ne-a transmis ieri că a fost indusă în eroare deoarece în lista cu documentele necesare pe care a primit-o de la unul dintre angajații primăriei lipsea un document. “Dosarul meu a fost respins pentru că lipsea un document, însă eu nu am știut de el. În lista pe care am primit-o, nu apărea, iar când m-am dus la primărie să spun asta, mi s-a răspuns <ei, da’ am uitat și noi (n.r. că era nevoie și de documentul respectiv)>.”, ne-a declarat una dintre persoanale care au avut dosarul respins.
Blocul ANL locuinte de serviciu are regimul de înălțime P+3E+M, este situat pe strada Ceramicii nr. 21 din municipiul Vaslui și are 5 apartamente cu 3 camere, 10 apartamente cu 2 camere și 5 apartamente cu 1 cameră. Pentru a beneficia de un apartament de serviciu, solicitanții trebuie să fie angajați ai instituțiilor publice centrale sau locale, care nu dețin/nu au deținut în proprietate, individual sau în comun (cu soții), o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea. Persoanele singure, necăsătorite sau care nu au în întretinere alte persoane beneficiază de apartament cu 1 cameră, iar familiile primesc apartamente cu minim 2 camere (în functie de necesități).
Chiriile în locuințele de serviciu sunt extrem de mici, de ordinul câtorva zeci de lei
Vasluienii s-au îngrămădit să își depună dosarele pentru a beneficia de una dintre locuințele de serviciu deoarece chiriile sunt extrem de mici, de ordinul câtorva zeci de lei. Spre exemplu, pentru o garsonieră costul este de 59,84 lei/lună, pentru un apartament cu două camere – 98,96 lei/lună, iar pentru un apartament cu trei camere – 122,77 lei/lună. Sumele sunt cu mult sub nivelul pieței. Potrivit portalurilor imobiliare, o garsonieră în municipiul Vaslui se închiriază cu 1000-1200 lei/lună, adică de 17-20 de ori mai mult decât se plătește pentru o garsonieră în blocul ANL de pe strada Ceramicii. Însă Primăria municipiului Vaslui este obligată să stabilească cuantumul chiriei în funcție de coeficienții stabiliți de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 40/1999 privind protecția chiriașilor pentru locuințele de serviciu. Potrivit actului normativ, tariful de bază lunar în funcție de care se calculează chiria este de doar 0,84 lei (suprafața locuibilă).
Solicitant respins: “aș vrea să cred că nu a fost nimic intenționat, însă îmi dau seama că am pierdut pentru că am avut prea multă încredere în angajații primăriei”
Din cele 21 de persoane care au depus dosarul pentru a primi una dintre cele opt locuințe rămase libere (cinci apartamente cu două camere și trei apartamente cu trei camere), cinci au fost declarate respinse. În cazul a trei dintre acestea, motivația este că “nu a depus documentele necesare în vederea susținerii cererii”, iar în cazul a două dintre ele s-a menționat “lipsește declarația notarială privind nedeținerea în proprietate a unei locuințe pe raza municipiului Vaslui”. Una dintre persoanele respinse ne-a declarat că se încadra pentru a primi una dintre locuințe, însă a fost indusă în eroare. “Am mers la primărie, am explicat cazul meu, am întrebat dacă mă încadrez, mi s-a zis că da și atunci am cerut să mi se dea o listă cu documentele necesare înscrierii. Am întrebat de două ori: <doamnă, astea sunt documentele de care am nevoie?>. <Da, da>. Am plecat, mi-am făcut dosarul și l-am depus. Apoi m-am trezit că dosarul a fost respins pentru că nu au fost depuse toate documentele. Când m-am dus la primărie să spun asta, mi s-a răspuns <ei, da’ am uitat și noi (n.r. că era nevoie și de documentul respectiv)>. Eu ce să cred? Aș vrea să cred că nu a fost nimic intenționat, însă când îmi aduc aminte că am întrebat de două ori și mi s-a zis că aceea e lista, îmi dau seama că am pierdut pentru că am avut prea multă încredere în angajații primăriei, iar ei m-au indus în eroare. Povestesc situația mea pentru a atrage atenția tuturor că, în astfel de situații, trebuie să fim foarte atenți și, eventual, să verificăm de mai multe ori și din mai multe surse informațiile ce țin de depunerea unui dosar sau înscrierea la un concurs”, a povestit una dintre persoanele care au avut dosar respins.
Locuinta de serviciu – puturosilor luati si va cumparati singuri nu asteptati pomana de la stat.