spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Bãsescu, la mâna românilor!

- Advertisement -

REFERENDUM Dacã, pe 29 iulie, românii nu vor iesi din case, iar la finalul zilei nu se va înregistra o participare la vot de 50% plus unu din totalul alegãtorilor înscrisi pe listele electorale permanente, referendumul pentru demiterea presedintelui României nu va fi validat de Curtea Constitutionalã. Ieri, presedintele interimar Crin Antonescu a anuntat, într-o declaratie de presã la Palatul Cotroceni, cã a decis sã promulge Legea de modificare a Legii Referendumului în forma în care respectivul act normativ a fost votat de Parlament si aprobat de Curtea Constitutionalã. Astfel, referendumul va avea loc într-o singurã zi – 29 iulie -, între orele 08.00 si 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. „Presedintele Bãsescu si-a dedicat mandatul procesului de modernizare a României si nu vrem ca, în urma referendumului, România sã facã pasi înapoi. Spun asta deoarece este evident pentru toatã lumea din tarã si, mai ales, din Occident cã, prin ce s-a întâmplat în ultimele douã sãptãmâni, România a fãcut multi pasi înapoi din punct de vedere al credibilitãtii”, spune deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.

Potrivit legii, presedintele suspendat Traian Bãsescu va putea fi demis doar cu 50% plus unu din voturile cetãtenilor cu drept de vot. Uniunea Social-Liberalã se vede, astfel, învinsã în rãzboiul pe care l-a purtat cu Curtea Constitutionalã, institutie pe care a încercat s-o scoatã din cãrtile democratiei prin tot felul de ordonante si hotãrâri de Guvern. Ieri, presedintele interimar, Crin Antonescu, a anuntat cã a decis sã promulge Legea Referendumului în varianta aprobatã de Curtea Constitutionalã, desi si-ar fi dorit ca referendumul din 29 iulie sã se desfãsoare dupã regulile USL. „Am adus la cunostinta primului-ministru si presedintilor celor douã Camere ale parlamentului cã am decis sã promulg legea de modificare a Legii Referendumului asa cum a trecut ea prin parlament si Curtea Constitutionalã. Am rezerve cã aceastã formulã a prezentei la vot încalcã tocmai prevederile Comisiei de la Venetia. Ceea ce în aceste zile s-a fãcut în presa internationalã este un lucru pe care nu îl pot califica decât crimã împotriva acestei tãri care si-a câstigat dreptul de a fi partener egal în toate structurile europene si euro-atlantice. România s-a achitat de toate obligatiile sale la nivel european. România a dat mai mult decât a primit si e mare pãcat cã oameni care au condus acestã tarã lucreazã azi împotriva interesului national. Nici eu nici primul ministru nu dictãm Parlamentului. Nu încãlcãm Constitutia României pentru niciun motiv”, a spus Antonescu. Acesta a recunoscut cã a fãcut unele greseli în mandatul sãu scurt la Cotroceni. „Am vãzut cã existã o anumitã tulburare în legãturã cu participarea mea la un miting la Timisoara, cã nu s-ar cuveni sã fac acest lucru. Am participat la un miting organizat de societatea civilã pentru a-mi spune pãrerea referitoare la faptul cã cetãtenii României trebuie sã vinã si sã se exprime la referendum. Nu stiu dacã voi mai participa sau nu la mitinguri de acest tip, dar acestea sunt temele la care am dreptul sã mã pronunt public. Nu discut cine cui face reprosuri, sau moralã, sau în ce mãsurã presedintele suspendat s-a implicat în viata unui partid”, a mai spus presedintele interimar.

La Vaslui, este nevoie de peste 180.000 de alegãtori pentru a valida referendumul!

Conform statisticilor, judetul Vaslui are peste 360.000 de cetãteni cu drept de vot în listele electorale permanente. Asta înseamnã cã, pe 29 iulie, ar trebui sã vinã la vot în jur de 180.000 de persoane, care sã decidã dacã sunt pentru sau împotriva demiterii presedintelui. Cu cinci ani în urmã, acelasi PSD, care se erijeazã azi în trompeta democratiei, nu reusea sã aducã la urne decât vreo 40.000 de alegãtori în judetul Vaslui. Peste 90.000 de alegãtori au spus atunci „nu” la referendumul pentru demiterea lui Bãsescu. În timp cei 40.000 au fost de acord cu demiterea. Si atunci, ca si acum, probabil, doar 40% dintre alegãtorii cu drept de vot au venit la referendum. Este greu de crezut, fiind perioada concediilor, cã vasluienii se vor buluci la votare pe 29 iulie. „În aceastã campanie avem de apãrat România europeanã, acea Românie pe care am început sã o construim împreunã cu institutiile statului si cu românii acum opt ani, o Românie care a fãcut multi pasi inainte, fie cã vorbim de justitie, de educatie, de legislatia muncii, chiar dacã în cei opt ani de mandat ai presedintelui Bãsescu, ultimii trei au fost marcati de o puternicã crizã economicã, ce nu a pornit de la noi, dar cãreia a trebuit sã-i facem fatã. Mai exact, presedintele Bãsescu si-a dedicat mandatul procesului de modernizare a României si nu vrem ca, în urma referendumului, România sã facã pasi înapoi. Spun asta deoarece este evident pentru toatã lumea din tarã si, mai ales, din Occident cã, prin ce s-a întâmplat în ultimele douã sãptãmâni, România a fãcut multi pasi înapoi din punct de vedere al credibilitãtii”, spune deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.

Ce rol va avea Ciurariu în acest referendum?

Este interesant de vãzut, în acest rãzboi pe care USL îl poartã cu democratia din România, ce rol va juca un profesor de la Vaslui trimis în fruntea unei institutii cu un rol decisiv în referendumul din 29 iulie. Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, a fost numit, la insistentele lui Cristian David, pe postul de vicepresedinte al Institutului National de Statisticã. Cei de la INS au primit sarcinã de la conducerea Uniunii Social-Liberale sã stabileascã prin orice mijloace un numãr cu mult mai mic de alegãtori în listele electorale permanente, în jur de 15 milioane de alegãtori, fatã de 18 milioane, cât ar fi normal. Cei de la INS nu vor sã ia în calcul cei aproape trei milioane de români care lucreazã în strãinãtate si care nu ar avea interes, din punctul lor de vedere, sã voteze pro sau contra referendumului pentru demiterea presedintelui. Numai în judetul Vaslui, conform unor informatii, ar fi peste 30.000 de alegãtori cu drept de vot care lucreazã în tãrile UE si care ar urma sã fie exclusi de la vot pe 29 iulie, dacã planul la care lucreazã Ciurariu la Bucuresti va da rezultate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.