spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
22-dec.-2024

Bãsescu, împotriva “armatei’’ de parlamentari!

- Advertisement -

Referendumul pentru Parlamentul unicameral este o mãsurã care va conduce la modernizarea institutiilor statului român, a explicat, ieri, Traian Bãsescu la o conferintã de presã tinutã la Cotroceni cu presa localã. “România a devenit o povarã pentru cetãtenii sãi. Pânã la Guvernul Boc, din pãcate, nu am gãsit niciun guvern care sã doreascã reformarea institutiilor statului român”, a spus Bãsescu, întrebat de jurnalisti. Referendumul privind Parlamentul unicameral va costa peste 6,1 milioane lei, a spus seful statului, care a mai completat: “Vã asigur cã aceste costuri sunt cu mult mai mici decât cheltuielile pe o zi cu cei 171 de parlamentari care sunt în plus în acest moment”. Cotidianul “Vremea Nouã” a fost singura institutie de presã din judetul Vaslui, invitatã la acest eveniment.

“Sunt douã întrebãri la care românii vor trebui sã rãspundã, pe 22 noiembrie: una se referã la existenta unui parlament unicameral, iar cea de-a doua este legatã de existenta unui numãr mai mic de parlamentari, de la 471, câti sunt în prezent, la 300. Sã clarific de ce am decis sã propun un numãr de 300 de parlamentari. Totul este legat de responsabilitatea pe care o presupune functia de parlamentar, mai ales cã nu am avut posibilitatea sã fac o analizã exactã privind modul în care fiecare judet se va regãsi în Parlament, raportat la numãrul de parlamentari”, a spus Traian Bãsescu, la debutul conferintei de presã. Acesta a explicat faptul cã s-au luat în calcul si situatii în care un parlamentar ar reprezenta 100.000 de locuitori, astfel cã mandatul acestuia s-ar întinde pe douã judete. În al doilea rând, a afirmat Bãsescu, “referendumul a fost legat strâns de refuzul politicienilor de a accepta revizuirea Constitutiei si reformarea Parlamentului”. “În acest moment, avem un Parlament cu douã camere, care au aceleasi atributiuni, ceea ce dubleazã si complicã activitatea celor care îl compun. Acest Parlament, în forma sa actualã, prelungeste timpul de aprobare a legilor, ordonantelor si celorlalte acte normative. În plus, responsabilitatea acestor parlamentari este difuzã, pentru cã nimeni nu stie care este responsabilitatea privind respingerea sau nu a unei legi”, a mai spus Traian Bãsescu.

Vor scãdea cheltuielile parlamentare, crede actualul presedinte

Aflat în plinã campanie electoralã, Bãsescu a tinut sã explice presei locale si un alt amãnunt demn de luat în seamã, în privinta referendumului privind Parlamentul unicameral. “Este vorba de cheltuielile legate de functionarea Parlamentului, care este o institutie cu cheltuieli considerabile. Trebuie sã învãtãm cã se poate face economie în orice situatie si suntem obligati s-o facem. Am început modernizarea institutiilor statului român, prin desfiintarea a 100 de agentii, iar procesul continuã. În aceste conditii, Parlamentul nu poate fi si nu trebuie sã fie lãsat în afara acestui proces de modernizare. Am decis sã fac acest referendum, întrucât politicienii nostri nu s-au tinut de cuvânt. În 2005, partidele parlamentare au fost de acord cu revizuirea Constitutiei, dar nu s-a întâmplat nimic. Parlamentarii însisi au avut o uriasã sansã sã lupte pentru debirocratizarea institutiilor, însã nu au fãcut-o. Nu am avut altã solutie decât sã mã adresez poporului, pentru a continua procesul de modernizare a institutiilor statului român”, a mai explicat seful statului. Acesta a explicat, pe cifre si procedee electorale, modul în care functioneazã Parlamentele unicamerale în 14 state membre al Uniunii Europene, dar si deosebirile dintre actualul sistem cameral românesc, cu Senat si Camera Deputatilor, si tãri precum Marea Britanie, Austria, Belgia, Olanda sau Germania. “Peste tot, responsabilitatea privind adoptarea legilor revine Camerei Reprezentantilor. Românii vor trebui sã decidã dacã doresc un parlament în forma actualã sau un parlament unicameral si dacã doresc un numãr mai mic de parlamentari. Vã dau un exemplu: în România sunt 137 de senatori, la 22 de milioane de locuitori, iar SUA, cu o populatie de 250 de milioane, are 100 de senatori. Pe 22 noiembrie, românii sunt chemati sã-si exprime opinia asupra unei probleme în care politicienii nu au cãzut de acord”, a mai spus Bãsescu.

De ce Parlament unicameral?

Bãsescu a tinut sã explice presei locale ratiunile sale care au condus la ideea cã România are nevoie de un parlament unicameral. Pe primul plan, având în vedere cã este crizã, sunt ratiuni de ordin financiar, iar în al doilea rând s-a invocat ideea alinierii României la sistemul parlamentar al tãrilor din UE. “În Uniunea Europeanã, sunt 14 tãri care au parlament unicameral. Celelalte 13 rãmase, cu exceptia Frantei si Poloniei, sunt state federale, unde existenta unei Camere superioare se impune. România este un stat unitar si indivizibil si nu cred cã are nevoie de douã camere care fac acelasi lucru si care dau vina una pe alta când tin pachetele de legi blocate”, a spus seful statului. Pentru a risipi suspiciunile unor politicieni, privind instaurarea unei dictaturi, Traian Bãsescu a spus: “Este evidentã opozitia pe care o au unii politicieni fatã de referendum, acuzându-mã de instaurarea unei dictaturi. Pentru cei care au astfel de abordãri, le aduc argumentul cã existã 14 state cu Parlament unicameral, în interiorul UE si nu am auzit nicãieri cã ar fi dictaturã în Bulgaria, Suedia, Ungaria sau Cipru”.

“Toate televiziunile mi-ar fi trimis la poartã nota de platã”

Costurile privind referendumul – “cheltuielile cu hârtia si cerneala pe care românii le vor folosi pentru a spune dacã sunt de acord cu Parlamentul unicameral si reducerea numãrului de parlamentari”, a spus Bãsescu – sunt estimate la peste 6,1 milioane de lei (61 miliarde lei vechi). Asta, în conditiile în care cheltuielile pentru votul uninominal au costat 47 milioane de lei, de opt ori mai mult. “Vorbim de hârtia si cerneala pe care românii o vor folosi pentru a spune “Da” sau “Nu” la întrebãrile legate de parlament. Raportate la costurile unei zile de muncã a celor 171 de parlamentari care acum sunt în plus, sunt cu mult mai mici”, a glumit Bãsescu. Acesta a mai spus cã momentul ales, cel al alegerilor prezidentiale, este bine ales: “Dacã as fi organizat în alt moment decât acesta referendumul, toate televiziunile mi-ar fi adus la poartã nota de platã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.